ŞOK! Kuzey Kutbundaki son buz alanı iklim değişikliğine dayanamayabilir

Dünya’nın iklimi ısındıkça Kuzey Kutbundaki buzlar çözülmeye devam ediyor. 2040 yılında Kuzey Kutbunda hiç buzun olmadığı yaz mevsimleri görebiliriz. Dünya’nın iklimi insan faaliyetleri nedeniyle hızla değişiyor. Ve bunun kutuplar üzerinde çok büyük etkileri olmakta. Özellikle Kuzey Kutbunda bu etkiler daha hızlı görülmekte.

Bilim insanları daha önce Arktik bölgesindeki son buz alanının yok olacağını tahmin etmişlerdi. Yeni bir araştırma bu tahminleri doğrulamakta.

Son buz alanı

Grönland’ın kuzeyindeki bölgeye “son buz alanı” isminin verilmesinin bir nedeni var. Sadece 2020 yazında, son buz alanının doğusundaki Wendel Denizi, buzlarının yarısını kaybetti ve kayıtların tutulduğu günden beri buz miktarı en düşük seviyeye geriledi.

Son buz alanı, Grönland’ın kuzey kıyısından Kanada Arktik Takımadaları’nın batı kısmına ulaşan 2.000 kilometreden fazla bir alana yayılıyor. Orada, deniz buzu tipik olarak en az 5 yaşında ve yaklaşık 4 metre kalınlığında.

Yeni çalışmada araştırmacılar, hava koşullarının düşüşü yönlendirdiğini buldu. Ancak iklim değişikliği, bölgenin uzun süredir devam eden buzlarını yıldan yıla kademeli olarak incelterek bunu mümkün kıldı. Bu, küresel ısınmanın bölgeyi önceki iklim modellerinden daha fazla tehdit edebileceğinin ipuçlarını vermekte.

UW’nin Kutup Bilimi Merkezi başkanı baş çalışma yazarı Axel Schweiger Live Science’a gönderdiği e-postada, kutup bilimcilerin ilk olarak 2018’de Polinya olarak bilinen buz halkalı açık su strecinin ortaya çıktığı son buz alanında bir şeylerin ters olabileceğinden şüphelendi.

Daha sonra 2020’de Schweiger ve meslektaşları, Eylül 2019’dan Ekim 2020’ye kadar devam eden Arktik İklimi Çalışması için Multidisipliner Sürüklenen Gözlemevi (MOSAiC) adlı bir Arktik araştırma gezisi için veri toplarken Wandel Denizi’nde başka bir deniz buzu anomalisi fark etti: Isınan su, deniz buzunun altında dolaşıyor.

Kutup hayvanları tehlike altında

Çalışmanın ortak yazarlarından Kristin Laidre bu durumun kutup hayvanları için ciddi bir sorun olduğuna dikkat çekti. Kutup buzlarının yok olması, bu buzların üzerinde barınan, üreyen ve avlanan hayvanlar için ölümcül sonuçlar doğurabilir.

Tüm dünyayı etkileyecek sonuçlar

Öte yandan kutup buzullarının erimesi sadece orada yaşayan hayvanlar açısından bir sorun değil. Dünya’nın neresinde yaşıyor olursa olsun bütün insanlar için ciddi bir sorun.

Çünkü hem yükselen deniz seviyeleri kıyı şehirlerinde çok ciddi sorunlara neden olacak. Hem de eriyen buzullar okyanusun bileşenlerinin değişmesine ve bütün okyanuslardaki besin zincirinin altüst olmasına neden oluyor.

Üstelik bunun Dünya atmosferi üzerinde de etkileri var.

2040’ta buzsuz yazlar

Uydu gözlemleri ve iklim modelleri, 2020’de kuzeye doğru hareket eden olağandışı rüzgarların deniz buzlarını parçaladığını ve Wandel Denizi’nden uzaklaştırdığını ortaya koydu.

İklim değişikliği Son Buz Alanı’nda çoktan yok olmasaydı bu kayıplar mümkün olmazdı. Araştırmacılar, 2020 buz kaybının yaklaşık % 20’sinin doğrudan iklim değişikliğine atfedilebileceğini, % 80’inin ise rüzgar ve okyanus akıntısı anomalilerine (iklim değişikliğinin diğer sonuçlarına) bağlı olduğunu yazdı.

Arktik buz örtüsünün en düşük dereceleri son 15 yıl içinde gerçekleşti ve iklim tahminleri, Son Buz Alanı hariç Kuzey Kutbu’nun her yerinde yaz deniz buzunun 2040’ta tamamen yok olabileceğini gösteriyor.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.