ŞOK! İran, ‘Mahsa Amini’ protestolarında öldürmek için vuruyor

İran’da ahlak polisi tarafından darbedilip öldürülen Mahsa Amini gösterilerinde ölü sayısı 100’ü aşarken Uluslararası Af Örgütü’nden çarpıcı bir açıklama geldi.

“İranlı yetkililer iktidarlarının sınanmasını engellemek için, ülke genelindeki protestoları acımasızca bastırmada kusursuz baskı araçlarını harekete geçirdi” denilen açıklamada Örgüt, sızdırılan resmi belgelere dayanarak emniyet güçlerine göstericilere ‘ölüme sebebiyet verecek de olsa’ sert müdahale talimatı verildiğini bildirdi.

İran’da Mahsa Amini’nin gözaltında alınmasının ardından yaşamını yitirmesiyle başlayan gösterilerde can kaybı dün 83’e yükseldi. Bugün devam eden olaylarda ise sadece Zahidan kentinde en az 19 kişi öldü. İnsan hakları grupları ise kentteki can kaybını 58 olarak açıkladı.

Londra merkezli insan hakları kuruluşu Uluslararası Af Örgütü ise İran’da 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin ölümü sonrasında başlayan protesto eylemlerinde, emniyet güçlerinin gösterileri bastırmak için kasıtlı olarak ölümcül güce başvurduğunu bildirdi.

‘HAYATINI KAYBEDENLER ATEŞLİ SİLAHLA VURULDU’

Af Örgütü tarafından dün yapılan açıklamada “İranlı yetkililer iktidarlarının sınanmasını engellemek için, ülke genelindeki protestoları acımasızca bastırmada kusursuz baskı araçlarını harekete geçirdi” ifadeleri kullanıldı. Af Örgütü, sızdırılan resmi belgelere dayanarak emniyet güçlerine göstericilere ‘ölüme sebebiyet verecek de olsa’ sert müdahale talimatı verildiğini bildirdi. Af Örgütü, uluslararası toplumun harekete geçmemesi halinde çok daha fazla insanın ölebileceği veya hapsedilebileceği uyarısında bulundu.

Af Örgütü, gösterilere ait fotoğrafların ve videoların kurbanların çoğunun ateşli silahlar ile hayatını kaybettiğini gösterdiğini belirtti. Uluslararası toplumun ‘kınamanın ötesine geçen’ adımlar atması gerektiğine vurgu yapan Af Örgütü, aksi takdirde ‘çok sayıda insanın daha öldürülme, sakat bırakılma, işkence görme, cinsel taciz ve parmaklıkların arkasına gönderilme tehlikesi ile karşı karşıya kalacağı’ ifade edildi.

ASKERİ KOMUTAN: ÖLDÜRECEK BİLE OLSANIZ MÜDAHALE EDİN

Uluslararası Af Örgütü’ne sızdırılan iki resmi belge, göstericilere yönelik sert bir tutum izlenmesi için güvenlik güçlerine talimat verildiğini gösteriyor. DW Türkçe’de yer alan habere göre bu belgelerden birine göre, ülkenin kuzeyindeki Mazenderan eyaletinde silahlı kuvvetler komutanı 21 Eylül’de “İsyancılara ve devrim karşıtlarının yol açtığı her türlü kargaşaya ölüme sebebiyet verecek olsa da acımasızca’ müdahale talimatı verdi.

Af Örgütü, İran’daki hükümet karşıtı protesto gösterilerinde 52 kişinin hayatını kaybettiğini de bildirdi. Açıklamada “Uluslararası Af Örgütü’nde resmi emniyet güçleri tarafından öldürülen 52 kadın, erkek ve çocuğun isimleri mevcut” ifadesi kullanıldı. Af Örgütü, yüzlerce göstericinin de protesto eylemleri sırasında yaralandığını belirtti. Gösteriler sırasında hayatını kaybedenlerin sayısının daha yüksek olabileceğinden endişe ediliyor.

29 GAZETECİ TUTUKLANDI

İran yönetiminin göstericilerin yanı sıra gösterilere destek verenlere baskıyı artırdığı belirtiliyor.

İran medyası, protesto eylemlerine destek verdiği gerekçesiyle 36 yaşındaki eski milli futbolcu Hüseyin Mahini’nin gözaltına alındığını duyurdu. New York merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi, ülkede en az 29 gazetecinin gözaltına alındığını bildirdi.

İran İstihbarat Bakanlığı da gösterilerle bağlantılı dokuz yabancı uyruklu kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Açıklamada, ‘kargaşaya karışan’ Almanya, Polonya, İtalya, Fransa, Hollanda, İsveç ve diğer ülke vatandaşlarının ‘olay yerinde’ gözaltına alındığı belirtildi.

YouTube video

YouTube video

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.