ŞOK! Facebook bizi hem gözetliyor, hem de dinliyor

Facebook, cep telefonunuzun mikrofonundan sizi dinleyip, televizyonda ne izlediğinizi bile takibe başlayacak. Kişisel veri güvenliği ile ilgili yaşadığı skandala rağmen, Facebook’un, kullanıcılarının geleceğini tahmin eden algoritmalar için patent aldığı ortaya çıktı.

Sizi sizden daha iyi tanıyan Facebook, şimdi geleceğinizi de tahmin ediyor. Üstelik bunu, cep telefonunuzun mikrofonlarını dinleyerek yapıyor.

İddianın sahibi ABD’li New York Times gazetesi. Bünyesinde Instagram ve Whatsapp’ı da barındıran Facebook’un, 2012’den bu yana yaptığı patent başvuruları tartışma yaratıyor.

Sosyal medya şirketinin, evlilik, işe başlama, hatta ölüm gibi, insan hayatının en önemli tarihlerini tahmin edebilmek için bir algoritma geliştirip bunun patentini aldığı belirtiliyor.

Bu algoritma ile Facebook ayrıca, kişinin mesajları, paylaşımları, kredi kartı harcamalarına da bakarak onun sosyo ekonomik statüsü ile ilgili değişimleri de ölçebiliyor.

Bir sonraki adımını, kişiden önce tahmin etmeyi amaçlayan yazılım ile kişinin geleceği ile ilgili tahminler de yapılabiliyor.

Tartışma yaratan bir diğer patent başvurusu ise, kişinin dinlenmesi ile ilgili. Buna göre Facebook, cep telefonunun mikrofonu aracılığıyla, kişinin televizyondan ne izlediğini de öğrenebiliyor. Facebook’tan yapılan açıklamada, kullanıcının dinlenmediği, sadece ortam sesinin dinlendiği belirtildi.

Patentin alınmasına rağmen bu teknolojinin kullanılmayacağı da vurgulandı.

Facebook kurucusu Zuckerberg daha önce, kişisel verilerin güvenliğini ihlal nedeniyle ABD kongresi ve AB’ye hesap vermiş, “hata yaptığını” kabul edip özür dilemişti. Ancak sosyal medya platforumunn yeni uygulamaları ise şimdiden yeni tartışmalar başlatmış durumda.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.