ŞOK! Bu gidişle ilaç bulamayacağız

Seçim sonrası döviz kurundaki fahiş artışın ilaç krizine yol açacağını söyleyen İstanbul Eczacı Odası Başkanı Pınar Özcan, “İlaç yokluklarıyla ilgili belli kalemlerde sıkıntılarımız mevcuttu ama şu ana kadar çok büyük boyutlara ulaşmış değildi. Döviz kurundaki hızlı yükselişle birlikte yeni bir krizin yaşanması öngörülüyor. Bu da ilaç yokluğu ve hasta mağduriyetine yol açıyor” dedi.

Seçimlerin sonuçlanmasının ardından Türk Lirası’ndaki tarihi değer kaybı hızlanırken, döviz kurundaki bu fahiş yükselişin ilaç krizini de alevlendireceği öngörülüyor. Bazı ilaçların temininde halihazırda sıkıntı çekilirken uzmanlar, Türkiye’nin ilaçta büyük oranda dışa bağımlı olması nedeniyle teminle ilgili sorunların ve ilaç zamlarının yakın zamanda gündeme geleceğini söylüyor.

Cumhuriyet’ten Dilan Ayırkan’ın haberine göre; İstanbul Eczacı Odası Başkanı Pınar Özcan, döviz kurundaki hızlı artışın ilaç krizine yol açabileceğine dikkat çekti.

‘PİYASADA İLAÇ YOKLUĞU OLACAK’
Özcan, “İlaç yokluklarıyla ilgili belli kalemlerde sıkıntılarımız mevcuttu ama şu ana kadar çok büyük boyutlara ulaşmış değildi. Döviz kurundaki hızlı yükselişle birlikte yeni bir krizin yaşanması öngörülüyor. Daha önce de bu süreçleri yaşadık. Döviz kurunda artışların ardından ilaç firmaları maliyetle ilgili sıkıntı yaşadıkları zaman bu piyasada ilaç yokluğu olarak hissedilmeye başlıyor. Daha sonra ilaç firmaları zam talep ediyor. Bu da ilaç yokluğu ve hasta mağduriyetine yol açıyor” dedi.

‘SİSTEM YENİDEN KURGULANMALI’
Özcan, sözlerine “İlaç fiyatlarının belirlenmesinde dövize endeksli bir hesaplama yöntemi olduğu sürece piyasa iniş çıkışlarına göre ilaç yokluklarını da firmaların zam talebine de normal karşılamak lazım. Sistemin yeniden kurgulanması lazım. İlaç fiyatlarının farklı bir yöntemle belirlenmesi gerekiyor” diye devam etti.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.