ŞOK! Antibiyotik direnci yılda 10 milyon insanı tehdit ediyor

Gereksiz ya da yanlış kullanım sonucunda bakterilerin antibiyotiklere karşı gösterdiği direncin tedaviyi olumsuz etkilediği belirlendi. Prof. Dr. İsmail Balık “Direnç trendi böyle devam ederse 20-30 yıl içinde yılda 10 milyondan fazla kişi ölecek” dedi.

İlaç Bilincini Geliştirme ve Akılcı İlaç Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, 12-18 Kasım Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, birçok hastalığın tedavisinde antibiyotiklerin önemli bir yer tuttuğunu belirtti. Gereksiz ve yanlış antibiyotik kullanımının, antibiyotik direncine yol açtığı ve hastalıkların tedavi başarısını engellediğini dile getiren Balık, antibiyorik direncinin dünyanın en önemli halk sağlığı sorunu olduğunu söyledi. Her geçen gün artan antibiyotik direncinin, dünyada ve Türkiye’de insanlığı tehdit etmeye başladığına dikkat çeken Balık, dirençli bakterilerin neden olduğu enfeksiyonların, hastalık ve ölüm oranlarının artmasına ve hastanedeki yatış sürelerinin uzamasına yol açtığını bildirdi.

Antibiyotik direncine bağlı olarak Avrupa’da yılda 25 bin kişinin hayatını kaybettiğini aktaran Balık “Dirençli bakterilere karşı 30 yıldır yeni bir antibiyotik grubu geliştirilememiştir. Boğaz ağrısı ve sinüzitlerin sadece yüzde 10-20’si antibiyotik tedavisi gerektirir. Halbuki bu şikayetlerin çoğuna antibiyotik reçetelenmektedir.

Balık “Yapılan çalışmalar ülkemizde evlerde saklanan ve reçetede belirtildiği gibi kullanılmadığı için arta kalan ilaçların toplamının 1 milyar lirayı geçtiği ve bunların içinde antibiyotiklerin ilk sırayı aldığını göstermektedir. Halbuki antibiyotik tedavisi, şikayetler geçse bile sonuna kadar devam edilmeli.

Antibiyotiklerin artması ve evde saklanması normal değildir, artan ya da kullanılmayan antibiyotiği sonra tekrar kullanmak, başkasına vermek ve hatta çöpe atmak doğru değildir.

Balık, antibiyotiklerin kesinlikle başka kişilere önerilmemesi, evdeki antibiyotiklerin başkalarına verilmemesi gerektiğini vurgulayarak, antibiyotiklerin sadece ve sadece doktor önerisi ile kullanılması gerektiğini bildirdi.

Antibiyotiklerin, 1930’larda ilk devreye girdiği yıllarda, menenjit zatürre gibi sadece ciddi enfeksiyonlardan ölümleri engellemenin yanı sıra küçük operasyonlar ve yaralanmalara bağlı gelişen enfeksiyonlar sonucu milyonlarca ölümü de önlediğini anlatan Balık “Ama antibiyotiklerin yıllar içerisinde yanlış kullanımının artmasıyla gelişen direnç sorunu insanlığı yine antibiyotik öncesi döneme girme riskini ortaya koymaktadır” dedi.

Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası nedeniyle çağrıda bulunan Balık “Antibiyotikler yerinde kullanılmadığında ciddi yan etkilere de sebep olurlar. Yani leblebi gibi zararsız değildirler. Bu nedenle derneğimiz, bu yılın teması olarak sloganımızı ‘Antibiyotikler leblebi değildir’ olarak belirledi. Herkesi doktora danışmandan gereksiz ve gelişi güzel antibiyotik kullanımını önlemeye dönük aktif çabaya davet ediyoruz. Lütfen herkes doktora danışmadan antibiyotik kullanmak isteyeni ‘Antibiyotik leblebi değildir’ sloganı ile uyarsın” diye konuştu.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.