Site ve apartman aidatlarına koronavirüs ötelemesi!

Tüm dünyada pandemi ilan edilmesi site ve apartman yöneticilerini de harekete geçirdi, yöneticiler bir taraftan sağlık tedbirlerini artırıp çalışanları termal kamera ile kontrol ederken bir taraftan da ödeme yükünü hafifletmenin yollarını arıyor. Birçok sitede demirbaş ödemeleri de ötelendi.

Dünya ekonomisini adeta durduran koronavirüs sonrası her kesim kendince yeni kararlar alarak insanları ekonomik olarak rahatlatmayı planlıyor. Yeni Şafak’tan Mine Açar’ın haberine göre, bu uygulamaya konut sitelerinin yönetimlerinin de katıldığını görebiliyoruz. Türkiye genelinde birçok site ve apartmanda yöneticiler bir taraftan sağlık önlemlerini artırıp doğru ürünlerle dezenfektan yaparken bir taraftan da yekünü fazla tutan harcamalarda fayda maliyet analizi yapmaya başladı.

Bazı site ve apartmanlarda bir senelik sürede aylara bölünerek toplanan demirbaş ve onarım gideri ödemeleri ötelendi. Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre genel olarak her takvim yılı Ocak ayında kat malikleri toplantıları gerçekleştiriliyor. Bu toplantılarda site ya da apartmanda yapılması gereken boya badana, çatı, mantolama ve izolasyon gibi birçok konu oylanıyor ve gerekli bütçenin toplanması amacıyla yönetim kurulunda karar alınıyor. Rakamın büyüklüğüne göre yekün aylık taksitlere bölünüp mülk sahibinden ödeme talep ediliyor.

Kat maliki mutlu

Aylık taksitler işin büyüklüğüne göre değişebiliyor. Rakam genellikle 50 TL’den başlıyor bir kira bedeline kadar da çıkabiliyor. İşte böyle bir ödeme yükü altında olan gayrimenkul sahibine sağlanan bu kolaylık kat malikini de güldürdü. Devletlerin alacaklarını ötelemesi gibi daha mikro çapta yapılan bu ertelemelerin moral açısından da önemli bir etki yaptığı belirtildi. Uzmanlar da toplumun en küçük birimi olan aileden sonra, toplu yaşanan apartman ve sitelerde de demokrasinin, uzlaşma ve hoşgörü kültürünün geliştirilmesinde elzem olduğunu söylüyor.

Öteleme faizi yok

Uygulamaya konu sitelerin bir çoğunda ötelenen taksitler için faiz de işletilmediği belirtildi. Görüşlerine başvurulan apartman ve site yöneticileri içinde bulunulan durum sebebiyle demirbaş taksit ödemelerinde zorluk çekenlerin ödemelerinin ötelenmesine yönelik karar aldıklarını belirtti. Buna göre Nisan, Mayıs ve Haziran taksitleri şimdilik Temmuz, Ağustos ve Eylül ayında ödenebiliyor.

ÇALIŞAN TERMAL KAMERA İLE KONTROL ALTINDA

Korona tedbirleri kapsamında farklı önlemler de ön plana çıkıyor. Bunlar site ve apartmanlarda uygun dezenfektanlarla temizlik ve sitelerde görevli personelin termal kameralarla ateş kontrollerinin yapılması olarak belirtiliyor. Demirbaş ödemelerinin ötelenmesini doğru bulmadıklarını dile getiren Tesis Yönetim Derneği Başkanı Gökçenur Çelebioğlu, “Zaten içinden geçtiğimiz zorlu koşullarda aidat toplama oranı yüzde 90’lardan bir miktar aşağıya gerileyecektir. Biz dernek olarak böyle bir şeyi önermiyoruz. Onun yerine şu an kullanılmayan havuz, sauna, hamam gibi alanlarda görev yapan personelin bir kısmı kısa çalışma ödeneğinden yararlandırılabilir. Üye şirketlerde görev alan tüm personelimizin de her gün termal kamera ile ölçümü yapılıyor” şeklinde konuştu.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.