Şirket İçi Tehditlerin Maliyeti yüzde 34 Arttı

ŞİRKET İÇİ TEHDİTLERİN MALİYETİ 15,4 MİLYON DOLAR!

Şirket içi tehditlerin neden olduğu siber saldırılar günümüzde pek çok kurumu zora sokuyor. Şirket içi tehditlerden ortalama düzeyde etkilenen kuruluşların bu tehditlerin giderilmesi için yılda 15,4 milyon dolar harcadığını ve son 2 yıla göre 34 arttığını belirten Siberasist Genel Müdürü Serap Günal, uzaktan ya da hibrit çalışma modelinin şirket içi tehdit kaynaklı siber risklerin artmasına sebep olduğunun altını çiziyor.

Çalışanların çalıştığı kurumlardan ayrılıp evlerinde çalışması, kurum verilerini yanlarına almaları anlamına geliyor. Bu durum içeriden gelen tehdit olaylarıyla ilgili siber risklerin artmasına neden oluyor. Ponemon Institute tarafından gerçekleştirilen son araştırmaya göre de şirket başına yaşanan siber saldırı olaylarının sıklığı 2020 yılına oranla ciddi düzeyde arttığı görülüyor. Şirket içi tehditlere bağlı olarak karşılaşılan siber saldırı olaylarının da sadece iki yılda yüzde 44 arttığına dikkat çeken Siberasist Genel Müdürü Serap Günal, yıl içerisinde rapor edilen içeriden tehdit olaylarının yüzde 56’sının ihmal sebebiyle ortaya çıktığını ise özellikle vurguluyor. Yaşanan iç tehditlerin kimlik avı saldırılarına da ön ayak olduğunu ve hackerlerin birçok veriye ulaşmasını sağladığını da belirten Günal, şirket içi tehditlere yönelik uygulanması gereken 5 temel siber güvenlik politikasını sıralıyor.

İhmalkar veya Kötü Niyetli Çalışanlar Büyük Risk Gruplarını Oluşturuyor

Şirketler sahip oldukları finansal ve kişisel veriler nedeniyle sektör fark etmeksizin her zaman hackerlerin hedefinde yer alıyor. Hackerlerin işlerini de zaman zaman bilinçli ya da bilinçsizce çalışanlar kolaylaştırıyor. Kimi zaman veri erişimini zararlı, etik olmayan veya yasa dışı faaliyetler için kullanan kötü niyetli çalışanlar olabiliyorken kimi zamanda tamamen siber güvenlik bilinci yeterli olmayan çalışanların yarattığı zafiyetler şirketlere zarar verebiliyor. Pandemi sonrası gelişen yeni çalışma modellerinde maksimum verimliliğe ulaşmak için çalışanlara giderek daha fazla bilgiye erişim hakkı verildiğine dikkat çeken Serap Günal, bu durumun şirketleri siber risklere karşı daha fazla savunmasız hale getirdiğini aktarıyor. Günal, içeriden kötü niyetli kişileri tespit etmenin harici saldırganları veya hackerleri tespit etmekten daha zor olduğunu aktarırken iç tehditlere karşı şirketlerin uygulaması gereken önemli siber güvenlik politikaları olduğunu da ekliyor.

1. VPN veya MFA kullanımı zorunlu olmalı. Çalışan cihazları için vazgeçilmez olması gereken VPN kullanımı, şirket çalışanlarının uzaktan kurumsal ağlara bağlanmasında gerekli önlemlerin alınması ve veri güvenliği açısından çok önemli. Hesapların güvenliği ve kontrolünün başkalarının eline geçmemesi için çift faktörlü kimlik doğrulama (MFA) es geçilmemeli.

2. Wi-Fi kullanımına dikkat edilmeli.Şirket içi risklerin en aza indirgenmesi adına şirket verilerine korumasız Wi-Fi ağlarından bağlanmanın önüne geçmek gerekiyor. Aksi gibi bir durum hackerlere özel davetiye çıkartıyor.

3. Çalışanlar izlenmeli. Şirketler, çalışanlarını özellikle olağandışı faaliyetlere karşı izlemelidir. Bu izleme sadece veri sızıntılarını ortaya çıkartmakla kalmıyor aynı zamanda çalışanları gereksiz riskler almaktan da caydırıyor. Aynı zamanda çalışanlara yönelik erişim kontrolü ve kısıtlamalar ile kullanılmayan verilere erişimin sonlandırılması da önemli bir siber güvenlik politikası olarak karşımıza çıkıyor.

4. Kalıcı bir uzaktan çalışma politikası hayata geçirilmeli. Uzaktan çalışma politikalarının yeniden düzenlenmesi ve kapsamının değişmesi gerekiyor. Güçlü bir politika oluşturmanın içeriden gelen tehditlerle mücadele etme hususunda vazgeçilmez bir noktada olduğunu da unutmamak gerekiyor.

5. Çalışanların eğitilmesine önem verilmeli.Sosyal mühendislik çalışmaları özellikle uzaktan çalışma döneminde iç tehditleri saldırıya dönüştüren en önemli unsurların başında geliyor. Hackerler, kolay ve kazançlı bir siber saldırıyı dikkatsiz çalışanlar ve korunmasız cihazlar üzerinden gerçekleştiriyor. Bu noktada çalışanların eğitilmesi siber riskleri en aza indirgemek için oldukça önemli.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.