Sen düşün cihaz yazıya döksün!

Beyindeki düşünceleri okuyarak yazıya çeviren cihazın geliştirilmesi için ilk deneme yapıldı. Bu cihaz sayesinde konuşma engeli olan kişilerin yeniden iletişim kurabileceği belirtildi.

İlk kez 2017 yılında özel bir başlık aracılığıyla insanların dakikada 100 kelimeyi sadece düşünerek yazabileceği projelerini duyuran Facebook’un zihin okuyan cihazı gönüllüler üzerinde ilk kez denendi. Facebook, araştırma projesinin devam ettiğini ve bu çalışmayla konuşma engeli olan insanların iletişim kurmalarını yeniden sağlayabileceklerini açıkladı.

Facebook, beyindeki düşünceleri okuyarak yazıya çeviren cihazın geliştirilmesi için San Francisco’daki Kaliforniya Üniversitesi’ne finansal kaynak sağladığını açıkladı. Bu kaynakla, insanların düşüncelerini okumayarak yazıya çevirebilen cihaz geliştirilmesi planlanıyor. Üniversitedeki araştırmacılar, bu cihazın uygulanabilir olup olmadığını test etmek için çalışmalarını sürdürürken; sinir bilim etikçileri, beyindeki verilerin nasıl toplandığı, saklandığı ve kullandığı ile ilgili bazı kurallara ihtiyaç duyulacağını düşünüyor. Bilim insanları gönüllülerle yaptıkları çalışmalarda, listeden sorulan sorulara verilen basit yanıtları dinleyebildi. Araştırmanın başındaki Sinir bilimci Edward Chang ‘ECoC’ adı verilen elektrotları gönüllülerin beyinlerine yerleştirdi. Epilepsi hastalığı dolayısıyla beyin ameliyatına girecek gönüllülere sorulan ‘Hangi müzik aletini tercih edersiniz?’ sorusuna karşılık araştırmacılar, ‘piyano’ veya ‘keman’ yanıtı aldı. Cihazın ilk numunelerinin sunumunun bu yılın sonunda yapılması planlanıyor.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.