Selfie’de ‘cinsiyet açısı’

Selfie açısı cinsiyete göre değişiyor.

Telefonunuzu karşı cinsten bir arkadaşınıza selfie çekmesi için verdiğinizde büyük ihtimalle bulunduğunuz açıyı beğenmeyeceksiniz. Çünkü ABD’de yapılan bir araştırmaya göre kadınlar selfie çekerken daha güzel göründükleri için üst açıyı kullanırken erkekler karşısındakine hakimiyet duygusu vermek için alt açıyı tercih ediyor.

Florida Üniversitesi’nde yapılan bir çalışma neden kadınlar ve erkeklerin selfie çekerken farklı pozlar verdiğinin sebebini buldu. Son on yıl boyunca sosyal medyada vakit geçirmiş biriyseniz, kadınların onları daha genç ve daha zayıf gösterdiği için yukarıdan selfie çektiklerini, erkeklerin ise poz verirken telefonu aşağıdan tuttuğunu farketmişsinizdir. Genç kızlarının yukarıdan poz verdiği ‘MySpace açısı’ ndan esinlenen psikolog Anastasia Makhanova, bu davranış biçimini neyin yönlendirdiğini belirlemek için çalışmaya başladı.

Bu davranışı tek bir sebebi olmadığını farkeden Makhanova ‘’Fotoğraf çekildikleri açıyı değiştiren bireyler takipçilerine göre konumlarını da değiştiriyor. Bu, birçok hayvanın kaynaklar üzerindeki rekabetine paralel bir etki yaratıyor’’ ifadelerini kullandı. Yeryüzüne baktığınızda sık sık, birbirlerinin boyutlarını belirleyen göreceli konumlarını ayarlayan bir çift vahşi hayvana rastlarsınız. Bazıları bunun için tüylerini kabartırken bazıları ise boyunlarını hiç eğmiyor. İnsanlar da fotoğraf çekerken farkında olmadan cinsi dürtülere göre hareket ediyor. Kadınlar kendilerini daha güzel hissettikleri için üstten fotoğraf çekerken, erkekler karşısındaki kişiyi domine etme dürtüsüyle aşağıdan fotoğraf çekiyor. Son olarak, Makhanova kamera açılarındaki bu değişikliklerin gerçekten bir fark yaratıp yaratmadığını test etmek için bir grup katılıcıyla deney yaptı. Erkeklerden ve kadınlardan, yukarıdan, aşağıdan veya doğrudan çekerek çekilmiş bir dizi fotoğrafı boy, yaş ve genel çekiciliğe göre değerlendirmelerini istendi. Araştırmada kadınlar, yukarıdan fotoğraflandıklarında daha çekici olarak algılandılar.

Erkekler içinse açı, çekiciliği etkilemese de aşağıdan fotoğraf paylaşan erkeklerin daha baskın karakterli olduğu düşünüldü. Günümüzde ilişkilerin online ortamda başladığına dikkat çeken Makhanova ‘’Bu durum insanların profillerinden oluşturduğu bu tür kararlara ve izlenimlere bakmayı çok önemli kılıyor. İzlenimlerimiz hatalı olsa bile insanlara bu izlenminlere göre yaklaşıyoruz’’ ifadelerini kullandı. Uzmanlar ilk önce Facebook veya Tinder profil resminize göre oluşan güçlü bir ilk izlenimin çoğunlukla gerçek hayatta devam edeceğini söylüyor.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.