Şehit padişaha Kosova’da Osmangazi vefası

Dünyada 600 yıl hüküm süren Osmanlı Devleti’nin savaş meydanlarında şehit düşen tek padişahı Sultan 1. Murad Hüdavendigar, vefatının 633’üncü yılında Osmangazi Belediyesi tarafından şehit edildiği Kosova’daki türbesi başında düzenlenen törenle anıldı.

KOSOVA (İGFA) – Şehit padişah 1. Murad Hüdavendigar Han’nın Piriştine’deki türbesinin bulunduğu alanda gerçekleştirilen anma törenine, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar ile birlikte Türkiye Cumhuriyeti Kosova Büyükelçisi Çağrı Sakar, AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM Kosova Dostluk Grubu Başkanı Zafer Işık, AK Parti Bursa Milletvekili Refik Özen, AK Parti Adana Milletvekili Ahmet Zenbilci, Kosova Cumhuriyeti Kamu Yönetimi Bakanı Fikrim Damka, Kosova İslam Birliği Baş İmamı Vedat Saiti, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, AK Parti Bursa İl Başkanı Davut Gürkan, Milliyetçi Hareket Partisi Bursa İl Başkanı M. Cihangir Kalkancı, TİKA Priştine Program Koordinatörü Cihan Dinçer ile çok sayıdaki Türk ve Kosovalı davetliler katıldı.

Sultan 1’inci Murad Hüdavendigar’ın türbesinin başında yapıla duaların ardından, Osmangazi İlçe Müftüsü Mehmet Uzun’un okuduğu Kuran’ı Kerim tilaveti ile başlayan anma programında konuşan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, 633 yıl önce şehit edilen 1‘inci Murad Hüdavendigar’ın devlet idareciliği, fikirleri, din, dil, ırk gözetmeksizin tebaasına gösterdiği şefkat ve merhamet ile dünyanın örnek aldığı bir devlet adamı olduğunu söyledi.

Hükümdarlığı döneminde adaleti barışı ve iyiliği yayan, Balkanlarda güven, barış ve kardeşliği tesis eden Sultan Murad’ın 27 yıllık saltanatı sırasında birçok konuda ilkleri yaparak örnek olduğunu dile getiren Başkan Dündar; 1. Murad Hüdavendigar’ın zaferleri gibi eserleri ile de herkesin kalbinde taht kurmuş bir devlet adamı olduğunu ifade etti.

Dünyada, Kosova Cumhuriyeti’ni tanıyan ilk ülke olarak Kosova’nın güçlenmesi için Türk milleti olarak büyük bir çaba gösterdiklerini ifade eden Başkan Dündar, Osmangazi Belediyesi olarak ilişkilerin kuvvetlenmesi için üzerlerine düşeni fazlasıyla yaptıklarını söyledi.

AKTAŞ: “SULTAN MURAD, OSMANLI’YA AVRUPA’NIN KAPILARINI AÇTI”

Törende konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, tarihine ve ecdadına sahip çıkan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’a teşekkür etti. Osmanlı Devleti’nin doğuşunun Bursa’da gerçekleştiğini söyleyen Aktaş, Türkiye ile Balkanlar arasında ilişkilerin son 20-25 yıldır iyi bir seviyeye geldiğini belirterek, “Bizler de hem Bursa büyükşehir, hem Osmangazi hem de diğer belediyelerimizle üzerimize düşen gayreti gösteriyoruz. Bazen bir restorasyon yapımı, bazen bir iftar organizasyonu, bazen de bir kültür sanat faaliyeti ile bağların güçlenmesine katkı sağlıyoruz” diye konuştu.

AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM Kosova Dostluk Grubu Başkanı Zafer Işık da yaptığı konuşmada; “Sultan Murad Hüdavendigar’ın, Balkanlar’a adaleti getirerek bu toprakların kalkınmasını başlatan kişi olduğunu söyledi.

BAKAN DAMKA; “BU KABİR, GELECEĞİN EN ÖNEMLİ MÜHRÜDÜR”

Sultan Murad’ı anma törenine katılan Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanı Fikrim Damka ise konuşmasında, Sultan Murad’ın bu topraklardaki kabri, bizlerin varlığının ve geleceğinin en önemli mührü olduğunu belirterek, “Sultan Murad’ın burada dikmiş olduğu bu sancak, 600 yıl geçmesine rağmen sizlerin ve bizlerin sayesinde dimdik ayakta durmaktadır. Ortak bir mirası paylaşıyoruz. Bu bilinci gelecek nesillere aktarmak en önemli vazifemizdir” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti Kosova Büyükelçisi Çağrı Sakar da Murad Hüdavendigar’ın hem büyük bir asker hem de başarılı bir devlet adamı olduğunu dile getirirken, anma törenini koordine eden Meşhedi Hüdavendigar Derneği Başkanı Muhammed Ali Yıldırım ile Tetova Üniversitesi Doğu Dilleri Bölümü Türkoloji Bölüm Sorumlusu Prof. Süleyman Baki de, Kosova Savaşı ve tarihçesi hakkında bilgiler verdi.

Törenin sonunda, 1. Murad Hüdavendigar Han’ın türbesinin bulunduğu alanı dolduran davetlilere çeşitli ikramlar yapılırken, Başkan Mustafa Dündar da davetlilerle yakından ilgilendi.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.