Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, Best FM’de Ufuk Karcı’nın sorularını cevaplandırdı

2019 Yılı Savunma Sanayinin Olacak…

Demir, Savunma Sanayi’nin 2019 yılında çok özel projelere imza atacağını vurgularken; “Biz adım, adım gidiyoruz. Hava sistemlerimiz devreye alınabilir. Bunun haberini alabilirsiniz. Başarılı testlerimizi duyabileceksiniz. Belki, üst sınıf insansız hava aracımızın uçtuğunu görebileceksiniz. Mikro sistmedeki bazı insansız hava araçlarımızı görebileceksiniz. Takım veya sürü mantığı ile hareket edebilen bir otonom sistem görebileceksiniz. Otonom veya uzaktan kumandalı sistem ile çalışan insansız Kara ve deniz araçlarımızın lansmanını görebileceksiniz. Dron ve İHA’lara karşı savunma sistemlerimizde daha etkin tebrilerimizi görebileceksiniz. Elektromanyetik top, lazer silahlar gibi konularda, biraz daha ilerlediğimizi görebileceksiniz” dedi.

“Yerli Savaş Uçağı 2023’de hazır. Yerli Fırkateyn, 3,5 yıl sonra teslim edilecek”

Savunma Sanayi Başkanı Demir; “Yerli savaş uçağının 2023 yılında hangardan çıkacağını söyleyebiliriz. 2030 yılında ise kullanım için teslim edilecek. Ordumuz, o tarihte kullanabilecek. Havacılığı bilenler, uçak programlarının böyle ilerlediğini bilirler. Bunun yazılımı gibi her konu tamamen Türkiye’ye ait olacak. Ayrıca MİLGEM’de gemilerin teslimi devam ediyor. Geçen hafta üçüncü gemiyi teslim ettik. Dördüncüsünün de inşaası devam ediyor. Beşinci gemi ise çok daha büyük olacak. Bir fırkateyn türü. Onun da inşaası devam ediyor. 3,5 yıl sonra, bu gemi de teslim edilecek. Biz, bütün hızları yavaş buluyoruz. Ülke olarak, bütün hızları yavaş buluyoruz. Ülkemizin bağımsız karar vermesi önemli. Bunun için de güçlü olmak gerekiyor” dedi.

“Yapay Zeka, İnsan’ın Yerine Geçemez”

Savunma Sanayi Başkanı Demir, yapay zeka ile yapılan silahları da anlatırken; “İnsan sisteminin tamamen otonoma dönmesi, sıcak temasın olduğu ve sivillerin yoğun olduğu ortamlarda çok dikkat edilmesi gerekiyor. Özellikle Türkiye’nin yaptığı operasyonlarda, sivil halkın varlığından dolayı çok dikkatli olunuyor. Gelecek için yapay zeka konuşabiliriz elbette. Anacak insanın müdahil olamadığı ve duygularını ortadan kaldıran yapay zeka kullanımının, doğru olmayacağına inanıyorum. İnsan faktörünün karar alma mekanizması ile bir otonom sistemin analatik meselesi bir olamaz. O sebeple, tamamen insansız bir teknolojinin doğru olamaası mümkün değil” dedi.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.