Salgında 100 gün önceki duruma geldik

Kademesiz normalleşme ve teşvikli tatile bir de sokağın rehaveti eklenince vaka sayıları endişe veren boyuta ulaştı. 24 saatte 200’den fazla artışın yaşandığı tablo, 16 Mayıs’taki seviyeye döndü. Yeni tanı bin 500’ü aştı. Bilim Kurulu üyesi Ceyhan ‘Virüsün öldürücülüğü azaldı’ algısına karşı uyardı: Bu düşünce tedbirlerin gevşemesine neden oluyor. Ölüm sayıları açısından azalma yok. Virüs hâlâ tehlikeli, öldürücü ve yayılma hızı yüksek.

Normalleşme adımlarının hayata geçirildiği 1 Haziran günü 823 olan günlük vaka ‘açılma süreciyle’ birlikte tırmanış trendini sürdürdü. Dün en son Mayıs ayında görülen seviyelere ulaşıldı, 24 saatte bin 502 kişiye teşhis konuldu. Bir günde 24 kışı hayatını kaybetti. Sağlık Bakanı Koca “Yeni hasta sayısını düşürmek mücadelemizin en önemli hedefi. Bu hedefe katkı için tedbirlere uyum şart” ifadelerini kullandı.

14 İLDE DÜĞÜNE BİR SAAT SINIRI

İçişleri 14 şehirde sünnet düğünü ve nişanı yasakladı. Düğünlere ise 1 saat sınırı getirdi. Kayseri’deki özel bir hastanenin başhekimi Mustafa Demirel ise “Böyle giderse ne şehir ne üniversite hastanesi, ne de özel sektör hasta yüküne cevap verebilir” uyarısı yaptı. Bilim Kurulu üyesi Ceyhan da “Yüksek oranda ağır hastamız var. Virüs hâlâ son derece tehlikeli, öldürücü ve yayılma hızı yüksek. Bulaştırıcılık kat sayısı 2 ile 3 arasında” dedi.

Koronadan 6 bin 139 canını yitiren Türkiye’e artış trendinde olan vaka sayıları 100 gün öncesine geri döndü. Normalleşmenin başladığı 1 Haziran’da 823 olan pozitiflerin sayısını tedbirlerin yetersiz kalması, oluşan rehavet ve toplu organizasyonların önüne geçilememesi sonrası tekrardan 1443’e yükseltti. Durumun alarm vermeye başlamasıyla doktorlardan “Hastanelerdeki tablo kritik, oluşan yoğunluk sürerse yükü kaldıramayız” uyarısı geldi.

Toplam 6 bin 139 kişinin öldüğü Türkiye’de Sağlık Bakanlığı verilerine göre son vaka sayısı 1443. Ölenlerin sayısı 18. İyileşen kişi sayısı yeni vakanın yerı oranında kaldı. İyileşen hasta sayısı 743 kişi. Ağır hasta sayısı ise 796, hastalarda zatürre oranı ise yüzde 7,4 olarak kaydedildi. Korona vaklarının istikrarlı bir şekilde yükseliş trendinde olduğu Türkiye’de okulların açılmaması da yükselişi durduramadı. Kurban bayramı ve ardından başlayan yaz tatilleri ve beraberinde gelen “Virüs artık eskisi gibi öldürmüyor” rehaveti vaka sayısında cidi artışa neden oldu. Tablodaki rakamların yükselişi okulların açılışını bile erteltti. Normalleşmenin başladığı 1 Haziran’da vaka sayıları 823 iken dün itibariyle bu vaka sayısı 1443’e yükseldi. Yaşanan son durum bütün çabalara rağmen Türkiye’nin 100 gün öncesine döndüğünü ortaya oydu. Yani Kovid 100 günde ver-i pik yapmış oldu. Artak vaka sayılarını işaret eden uzmanlar ise durumun hiç de iç açıcı olmadığını vurgulayarak hastanelerdeki yoğunluğun arttığını tehlikenin kapıda olduğu konusunda uyarıyor.

DÜĞÜNLER, CENAZELER, ZİYARETLER…

Yükselişin ardındaki başlıca etkenler ise düğünler, tatil yerleri nikah ve kına törenleri ev ziyaretleri ve toplu taşımalar. Yaşanan sıkıntılı duruma dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan’da yaptığı açıklamada vakaların artmasına neden olan durumları özetleyerek şunları söyledi: “Düğün, cenaze, taziye ve tatil gibi toplu etkinlikler, virüsün yayılma alanları haline dönüştü. Hele hele plajlar, buralar ayrı bir felaket. Buralarda yayılma alanı çok çok fazla. Can kaybında küçük de olsa bir artış yaşanıyor. Bundan dolayı üzüntülüyüz. Milletimizden bir kez daha, ‘TMM’ diye ifade ettiğimiz, temizlik, maske ve mesafe kurallarına sıkı şekilde riayet etmesini istiyoruz. Her bir kuralın gerisinde çok büyük tecrübe, emek, bedel ve acı vardır.”

ARTIŞ SÜRERSE HASTA YÜKÜNÜ KALDIRAMAYIZ

Artna vakaların alarm verdiğini belirten Kayseri Özel Melikgazi Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Mustafa Demirel, şehirdeki virüs yükünün bu hızla artması halinde ne şehir hastanesinin ne üniversite hastanesinin ne de özel sektörün hasta yüküne cevap verecek durumda olduğunu söyledi. Kayseri’deki hasta sayısının her geçen gün arttığını, İl Pandemi Kurulu’nun ciddi manada çözüm bulması gerektiğini söyleyen Başhekim Demirel “Pandemi ne yazık ki şehrimizde İstanbul’un 2 ay önce yaşadığı anormal hasta sayısına ulaşmış durumda. Her geçen gün artarak gitmekte. Bunun önlenmesi için bazı tedbirlerin alınması artık kaçınılmaz hale gelmiştir. Çünkü artık Kovid pozitifliği Erciyes Üniversitesi’nde 70’e yakın, Devlet Hastanesi’nde bir o kadar, özel sektörde enfeksiyonu olmayan hekimlerin, hemşirelerin, hasta kabul çalışanlarının olduğu bir durumla karşı karşıyayız. Artık sağlık sistemi de sinyal vermeye başlamış durumda” dedi. “Eğer bu şekilde devam edecek olursa vatandaşımıza hizmet verilemeyecek pozisyona gelinecektir” diyen Demirel, şöyle devam etti: “Bu virüs yoğunluğu İstanbul’da olsa kesinlikle sokağa çıkma yasağı uygulanırdı” ifadesini kullandı.

ÇORUM İL SAĞLIK MÜDÜRÜ İSYAN ETTİ: CAYDIRICI CEZALAR DA ÇÖZMÜYOR, ALLAH ISLAH ETSİN

Çorum Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mesut Sezikli, kentte son bir ayda 40’tan fazla sağlık çalışanının Kovid-19 yakalandığını belirterek “Bunların tümü virüsü hastane dışından kaptı” dedi. Çorum İl Sağlık Müdürü Ömer Sobacı da “Caddeye çıktığımda bakıyorum, maske bazı insanların ya çenesinin altında, ya kolunda. Sosyal mesafeye özellikle düğünlerde maalesef hiç dikkat edilmiyor. Herkes maskesini taksaydı, sosyal mesafeye dikkat etseydi bu hale gelir miydi? En büyük sebebi bu. Caydırıcı cezalar da veriyoruz ama ceza çözmüyor. Yine bildiğini okuyor. Allah ıslah etsin” diye konuştu.

TABIP ODASI: DIYARBAKIR’DA GÜNLÜK VAKA 500

Vaka sayılarının en fazla olduğu ilk 5 kent arasında arasında olan Diyarbakır’da tüm uyarı ve cezai müeyyideler işe yaramayınca STK’lar devreye girdi. “Pandemi” gündemiyle olağanüstü toplanan STK’lar, koronavirüse karşı harekete geçecek. Diyarbakır’da 600’ü aşkın koronavirüs hastası, Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Dicle Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Selahattin Eyyübi Devlet Hastanesi ile altı özel hastanede tedavi altında. Günde ortalama 500 kişide koronavirüsün tespit edildiğini açıklayan Diyarbakır Tabip Odası ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, şu ana kadar 461 sağlık emekçisinin Kovid-19’a yakalandığını, biri doktor, dört üyelerinin hayatını kaybettiğini duyurdu. STK’lar ev ve işyerlerini gezecek. Maske ve sosyal mesafeyi bir kültür haline getirmek ve bunun bir iki ay değil belki iki üç yıl sürebileceği ile ilgi mesajı doğru vermeye çalışacak. Yerel yönetimlere, valiliğe, hükümete bazı öneriler getirip, öneriler dışında da sahaya çıkarak bu süreci önce durağan, daha sonra negatife çevirmek için çalışma başlatıyor. Toplantıya Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Doğan Hatun “STK’lar olarak inisiyatif alarak bir ay boyunca sahaya inerek, uyarıcı önlükler giyerek ev ev sokak sokak gezeceğiz. Toplumsal duyarlılığın gelişmesi için çalışma yürüteceğiz” dedi

BİLİM KURULU ÜYESI PROF. DR. CEYHAN’DAN KRİTİK KOVİD UYARISI

Artan vakalar sonrası rehavet uyarısı yapan Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr Ceyhan “Virüs daha hafif seyrediyor, korkulacak bir şey yok” algısının tamamen yanlış olduğunu belirterek “Korona halen son derece tehlikeli, öldürücü ve hızla yayılıyor” dedi. Ceyhan “Her pozitif ortalama 2-3 kişiye bulaştırıyor. Yani bir vaka önlem alınmazsa 3 hafta sonra karşınıza 70-80 vaka olarak çıkabiliyor” vurgusu yaptı.

Türkiye’de son günlerde oluşan rehavete dikkat çeken Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, virüsün etkisinin azaldığı yönünde yanlış algı olduğuna dikkat çekti. “Oldukça yüksek oranda ağır hastamız var” diye uyardı. Prof. Ceyhan sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz Türkiye’de böyle görmüyoruz. Oldukça yüksek oranda ağır hastamız var. Bu ölüm oranlarının azalmasının tek nedeni var; artık herkes daha hazırlıklı. O yüzden daha çok test yapıyorlar. Siz 1000 kişi tarar, 300 hasta bulursanız ve bunun 10’u ölüyorsa siz çok fazla taradığınızda örneğin; 10 bin kişi test yapıp, bunun içinde 500 tane vaka bulduğunuzda bunun belki 50’si, 30’u ölüyor ama payda büyüdüğü için oran düşük çıkıyor. Yoksa şu anda dünyada koronavirüsten ölüm sayıları açısından bir azalma yok, dünyanın genelinde böyle. ‘Daha hafif seyrediyor, korkulacak bir şey yok’ düşüncesi maalesef insanların tedbirleri gevşetmesine neden oluyor. Koronavirüs halen son derece tehlikeli, öldürücü ve yayılma hızı oldukça yüksek. Bulaştırıcılık kat sayısı 2 ile 3 arasında. Halen her koronavirüs enfeksiyonu geçiren kişi ortalama 2-3 kişiye bulaştırıyor. Yani bir vaka yeterince önlem alınmadığı takdirde 3 hafta sonra karşınıza 70-80 vaka olarak çıkabiliyor.”

MASKE ŞİŞMİYORSA KORUMUYORDUR

Kovid-19 salgınıyla mücadelede kullanımı hayati öneme sahip olan maskelerle ilgili kritik uyarılar yapan Ceyhan, gözenekleri büyük maskelerin koruyuculuğunun düşük olduğunu söyledi. “Maskeyi taktınız, çok rahat nefes alıp, veriyorsanız maskenin çok işlevi yoktur. Siz bütün gücünüzle üflediğinizde maskenin şişmesi lazım. Eğer şişmiyorsa maske işe yaramıyordur” ifadelerini kaydeden Prof. Dr. Ceyhan, ekledi: “Beyaz renkte klasik cerrahi maskelerin daha uygun olduğunu bilmemiz lazım. Gerek kağıt gerek kumaş maskeler ıslandığı zaman özelliğini kaybeder. Aşırı sıcaklarda terlediğinizde maskenin özelliğini de yitirdiğini düşünmeniz lazım.”

KRONİK HASTALIĞI OLAN ÖĞRENCİLER OKUL AÇILSA DA ONLİNE EĞİTİM ALACAK

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan (MEB), kronik hastalığı bulunan ilkokul ve ortaokul öğrencileri için uzaktan eğitime devam edebilmesi yönünde karar çıktı. MEB, kronik hastalığı bulunan ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin bu durumlarına ilişkin e-Nabız Sistemi’nden veya Sağlık Bakanlığı’nca belirlenecek diğer usullerle alacakları belge ile okul müdürlüklerine başvurmaları halinde eğitimlerini Kovid-19 salgını süresince uzaktan eğitim ile sürdürebileceklerini bildirdi. Devlet okullarında kayıt, özel grup sınıfları, öğretmen seçimi, teknolojik veya fiziki olanaklar, yabancı dil eğitimi gibi sınıf ayrımcılığına sebep olacak ve eğitimde fırsat eşitliği ilkesini zedeleyecek uygulamalar yapılamayacak.

İSTANBUL’DA SAĞLIKÇILARA YIL SONUNA KADAR TOPLU ULAŞIM ÜCRETSİZ

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu “Sağlık çalışanlarının toplu taşıma ve otoparklarımızdan ücretsiz kullanım hakları yıl sonuna kadar uzatıldı” dedi. İmamoğlu, pandemi nedeniyle başlatılan ve Ağustos ayı sonunda bitecek olan sağlık çalışanlarının toplu taşıma ve otoparklardan ücretsiz kullanım haklarının yıl sonuna kadar uzatıldığını duyurdu. Twitter’dan açıklama yapan İmamoğlu “Ağustos ayı sonunda bitecek olan sağlık çalışanlarının toplu taşıma ve otoparklarımızdan ücretsiz kullanım hakları yıl sonuna kadar uzatılmıştır. Pandemiye karşı cefakarca mücadele eden sağlık çalışanlarımızın her zaman yanındayız” ifadesini kullandı.

14 İLDE KUTLAMALARA VİRÜS KISITLAMASI

İçişleri Bakanlığı 81 İl Valiliğine Covid 19 tedbirleri konulu genelge gönderdi. 26 Ağustos’tan itibaren Adana, Ağrı, Ankara, Bursa, Çorum, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, Kayseri, Konya,Mardin, Şanlıurfa, Van ve Yozgat olmak üzere toplam 14 ilde sünnet düğünü, kına gecesi, nişan vb. etkinliklere müsaade edilmeyecek. Bu illerde yapılacak olan düğün ve nikahlar ise en fazla 1 saat içerisinde tamamlanacak. Düğün salonlarında dans/oyuna izin verilmeyecek, sandalye/koltuk düzeni dans/ oyun pisti/alanlarını kapatacak şekilde oluşturulacak. Gelin ile damadın birinci ve ikinci derece yakını olmayan 65 yaş ve üzeri vatandaşlar ile 15 yaş altı çocukların düğünlere ve nikah merasimlerine katılması yasaklanacak. Ülke genelinde kamu kurum ve kuruluşlarında yemekhane hizmeti ve paketli su servisi hariç her türlü yiyecek içecek ikramı geçici süreyle durdurulacak

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.