Sağlıklı Beslenme Tutkusu Takıntıya Dönüşmesin

Sağlıklı ve dengeli beslenmek sağlıklı bir bedenin de temelini oluşturuyor. Ancak bazı kişiler, tükettiği her gıdayı incelemeye başladığında, yemeklerin hazırlanışından içerdiği yağ, şeker, katkı maddelerine kadar endişe yaşamaya başlandığında sağlıklı beslenme davranışı takıntıya dönüşebiliyor. DoktorTakvimi uzmanlarından Uzm. Kl. Psk. Elif Eşen Kara, sağlıklı beslenme takıntısıyla ilgili merak edilenleri anlatıyor.

Hareketli yaşama ayak uydurma çabasıyla beraber hazır gıdalar günlük hayatta tercih sebebi olabiliyor. Bununla beraber sağlıklı beslenme de daha çok önem kazanıyor. Bu konuda hassasiyet gösteren kişiler, sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmek ve hatta çocuklarına da bu alışkanlıkları yerleştirmek için çaba sarf ediyor. Sağlıklı yaşamak için sürdürülen bu çabanın çoğu zaman kişilerin yaşam kalitesini arttırdığını söyleyen DoktorTakvimi uzmanlarından Uzm. Kl. Psk. Elif Eşen Kara, ancak bazen bu alışkanlığın ciddi bir endişeye neden olarak, sağlıksız bir hal aldığının altını çiziyor.

Sağlıklı beslenme takıntısı sorunu yaşayanların sayısı gün geçtikçe artıyor

Uzm. Kl. Psk. Kara, sağlıklı beslenme çabasının, günlük yaşam aktivitelerini zora sokacak yoğunlukta ve sıklıkta olması durumunda sağlıklı bir çabadan sağlıksız bir takıntıya dönüştüğüne dikkat çekiyor. Bu durumda kişilerde gıdaların sağlıklı olup olmadığına ilişkin tekrarlayıcı düşünceler, şiddetli endişe ve gıdaların hazırlanış aşamaları, katkı maddeleri, gıda boyaları, ambalaj özellikleri gibi bir takım kriterleri günlük hayatı zorlaştıracak düzeyde, çok yoğun olarak kontrol etme döngülerinin görülebildiğini söyleyen Uzm. Kl. Psk. Kara, ortoreksiya nervoza denilen bu sorunun gün geçtikçe yaygınlaştığını belirtiyor.

Takıntıya meyili olan, yaptığı iş/sosyal çevre dolayısıyla belirli bir görüntü veya kiloda kalması gerektiği düşünülen veya diyetle fazlaca ilgili kişilerin bu konudaki riskinin daha fazla olduğunu hatırlatan Uzm. Kl. Psk. Kara, bu durumu yaşayan kişilerde görülen belirtileri şöyle sıralıyor:

  • Sağlıklı/sağlıksız beslenme konusunda günlük yaşamlarını etkileyecek düzeyde düşünme,
  • Bu sebepten sosyalleşmekten, seyahate çıkmaktan ve buna benzer aktivitelerden kaçınma,
  • Belirli grup besin alımı sebebiyle beslenme dengesinin bozulması/fiziksel sağlığın bozulması,
  • Kalori kısıtlaması sebebiyle olmayan, sağlıklı beslenme takıntısı sebebiyle ciddi miktarda kilo verme,
  • Sağlıklı beslenme konusunda yiyecekleri planlarken, alışveriş yaparken çok fazla zaman harcama,
  • Sağlıklı beslenme kategorisinde hissetmediği bir besin aldığında yüksek düzeyde suçluluk hissetme.

DoktorTakvimi uzmanlarından Uzm. Kl. Psk. Elif Eşen Kara, sağlıklı beslenme konusunda fazlaca düşünen ve takılan kişilerin beslenme, fiziksel sağlık gibi konuların yanı sıra psikolojik olarak da zorlandığı için hekim, diyetisyen ve psikolog desteği almalarını öneriyor. Kişinin de isteğiyle birlikte bu durumun bir takıntıdan sağlıklı beslenme çabasına dönüşebileceğinin altını çizen Uzm. Kl. Psk. Kara, “Böylelikle kişinin yaşam dengesinde sağlıklı beslenme konusu anlamını koruyabilmekle birlikte; sosyal hayat, iş, aile yaşamı, ilgi alanları gibi diğer yaşam dinamiklerinin önünde bir engel oluşturmayacaktır” diyor.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.