Rusya’nın saldırısı sonrasında sokak ortasında topluca dua ettiler

Tüm dünyanın dikkat kesildiği Rusya- Ukrayna krizinde sıcak bölgeye ilişkin haberler gelmeye devam ediyor.Rusya’nın Ukrayna’dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri’ni tanımasının ardından bölgede tansiyon düşmüyor. Rusya’nın Ukrayna’nın çeşitli kentlerine düzenlediği saldırı haberini alan Ukraynalılar sokak ortasında topluca dua etmeye başladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in pazartesi günü imzaladığı kararname sonrasında, bağımsızlığını ilan eden Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri, 8 yıllık bir sürecin ardından Rusya tarafından resmen tanındı.

Sabahın erken saatlerinde ulusa seslenen Putin, Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçı sözde yönetimlerin Rusya’dan askeri yardım talebinde bulunduklarını hatırlatarak, “Buna bağlı olarak özel bir askeri operasyon düzenlemeye karar verdim. Operasyonun amacı sekiz yıldır Kiev rejimi tarafından istismara, soykırıma maruz kalan insanları korumaktır. Rusya Federasyonu vatandaşlarına da dahil olmak üzere sivillere karşı çok sayıda kanlı suç işleyenleri adalete teslim etmenin yanı sıra Ukrayna’nın Nazizm’den ve militarizmden arındırılması için çaba göstereceğiz.” diye konuştu.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski ise paylaştığı video mesajda, Putin’in Donbas’a özel operasyon, Ukrayna’nın askeri altyapılarına ve sınır muhafızlarına saldırı başlattığını belirtti.

”KENDİMİZİ SAVUNACAĞIZ”

Ülkesinde pek çok şehirde patlama sesleri duyulduğunu vurgulayan Zelenskiy, bu nedenle ülke çapında sıkıyönetim ilan ettiklerini ifade etti. Vatandaşlara sakin olmalarını ve evlerinden çıkmamalarını söyleyen Zelenski, “Eğer canımıza, özgürlüğümüze, çocuklarımıza saldırılırsa, kendimizi savunacağız, saldırmayacağız, kendimizi savunacağız” ifadelerini kullanmıştı.

”TEK SORUMLU RUSYA”

ABD Başkanı Joe Bide de Rusya’nın Ukrayna’ya işgal hareketine karşılık verileceğini açıklayarak, “Bu saldırının getireceği ölüm ve yıkımın tek sorumlusu Rusya’dır. ABD ve müttefikleri birlik ve kararlılıkla karşılık verecektir” dedi.

UKRAYNALILAR SOKAK ORTASINDA DUA ETTİ

Rusya tarafından düzenlenen saldırı haberini alan Ukraynalıların sokak ortasında topluca dua etmeye başladığı görüldü.

5 RUS UÇAĞI VE 1 HELİKOPTER DÜŞÜRÜLDÜ

Öte yandan Ukrayna ordusu, Lugansk’ta 5 Rus uçağı ve 1 Rus helikopterini düşürdüğünü duyurdu. Ukrayna Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, “Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı’ndan Ortak Kuvvetler Komutanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, bugün Silahlı Kuvvetler bölgesinde saldırganlara ait 5 uçak ve bir helikopter düşürüldü. Birleşik kuvvetler, Rusya Federasyonu’nun silahlı kuvvetlerine cevap veriyor. Askeri birimler pozisyonlarında. Düşman kayıplara uğruyor.” ifadeleri kullanıldı.

Ayrıca Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, yayımladığı yazılı açıklama ile, Rus ordusunun ülkenin doğusundaki birliklerini “yoğun bir biçimde bombalamaya” başladığını duyurdu. Ordu, Kiev yakınlarındaki Boryspil Havaalanı da dahil olmak üzere diğer bazı havaalanlarına da füze saldırısı düzenlendiğini ifade etti.

Açıklamada, Ukrayna hava kuvvetlerinin Rusya’nın saldırısına karşı cevap verdiğine ve püskürttüğüne işaret edildi. Öte yandan ordu, güneydeki Odesa şehrinde, Rus paraşütçü birliklerinin olduğu yönündeki haberlerinin de gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.