Rusya füzeyle uzaydaki uyduyu vurdu! NATO durumdan rahatsız

Uzayda hakimiyet mücadelesi veren Rusya, ilk kez yerden fırlattığı bir füzeyle kullanım dışı olan bir uydusunu imha etti. Durum ABD tarafından NATO’ya rapor edildi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, yapılan hareketin “pervasızca” olduğunu söyleyerek uzaydaki sivil çalışmalara zarar verdiğine vurgu yaptı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’nın yörüngedeki faal olmayan bir uydusunu füzeyle vurmasını “pervasız” bir hareket olarak tanımlarken, uzay güvenliğine zarar verici nitelikte olduğunu bildirdi.

Stoltenberg, Avrupa Birliği (AB) Savunma Bakanları Toplantısı’na katılmadan önce basına açıklamalarda bulundu.

ABD NATO’YA BİLGİ VERDİ

NATO’nun, Rusya’nın yörüngedeki faal olmayan bir uydusunu füzeyle vurduğuna dair ABD tarafından bilgilendirildiğini söyleyen Stoltenberg, “Rusya’nın test kapsamında bir uyduyu vurması ve yok etmesi açıkçası pervasız bir hareketti.” dedi.

Stoltenberg, Rusya’nın söz konusu eyleminin uzaydaki sivil faaliyetler için risk oluşturduğunu vurgulayarak, “Aynı zamanda Rusya’nın şu anda uyduları vurabilen yeni silah sistemleri geliştirdiğini göstermesi açısından da endişe verici.” ifadesini kullandı.

Ayrıca, Stoltenberg, “NATO müttefiklerinin uzayda sahip olduğu yeteneklere sahip uydular, dünyada olup bitenler için iletişim, navigasyon, erken uyarı sistemleri açısından son derece önemlidir.” değerlendirmesinde bulundu.

“RUS ORDUSU UKRAYNA SINIRINDA YOĞUNLAŞTI”

Stoltenberg, Rus ordusunun Ukrayna sınırı yakınında son haftalarda geniş çaplı ve alışılmadık şekilde yoğunlaştığına işaret ederek, “Şimdi Rusya’ya tansiyonu düşürme konusunda net bir mesaj göndermenin son derece önemli olduğunu düşünüyoruz. Şeffaf olun ve Ukrayna ile çevresindeki durumun tırmanmasından kaçının.” ifadelerini kullandı.

AB SAVUNMA BAKANLARI TOPLANDI

Stoltenberg, AB’nin savunma ve güvenlik konularında daha bağımsız hareket edebilmesi hedefine değinerek, “AB’li müttefiklerin savunma konusundaki artan çabalarını memnuniyetle karşılıyoruz. Ancak elbette NATO Avrupa güvenliğinin temel taşı olmaya devam edecek.” dedi.

AB Savunma Bakanları, halihazırda Birliğin güvenlik ve savunma alanlarında güçlendirilmesi, somut projeleri ve başta ABD olmak üzere üçüncü ülkelerle iş birliği konularını ele almak için toplantı düzenliyor.

Bir bölümüne Stoltenberg’in de katıldığı toplantıda AB’nin savunma ve güvenlik konularında daha bağımsız hareket edebilmesi hedefine ilişkin çerçeveyi belirleyen “Stratejik Pusula” belgesinin değerlendirilmesi de bekleniyor.

Belge, “AB’nin karşılaştığı sınamalar, AB ülkelerinin nasıl ortak hareket edebileceği, Avrupa’nın etkisini nasıl kullanabileceği ve artırabileceği” sorularına yanıt niteliği taşıyor. Belgede “hızlı intikal kuvveti” oluşturulması, düzenli tatbikatlar yapılması, üçüncü ülkelerle karşılıklı çıkara dayalı iş birlikleri gibi öneriler yer alıyor.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.