RAP müziği bir süre daha padişahlığını sürdürecek

Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı Müdürü duayen müzik akademisyeni Prof. Dr. Hakan Cevher, konuk olduğu Michael Kuyucu ile Akademik Bakış programında RAP Müziğine yönelik sert eleştirilerde bulundu.

Ege Üniversitesi Devlet Konservatuvarı olarak yetenek sınavlarını videoya kaydettiklerini ve ellerinden geldiği kadar şeffaf olmaya çalıştıklarını ifade eden Prof. Cevher, konservatuvara öğrenci alırken hiç bir telkin altında kalmadıklarını söyledi. Cevher, Michael Kuyucu’ya popüler müzik ve özellikle son dönemlerde müzik endüstrisinde adından sıkça bahsettiren rap müziği hakkında eleştirilerde bulundu.

Arabesk Denen İlletin RAP ‘in İçine Katılmasıyla Müzik Tam Bir Uyuşturucu Haline Geliyor

Prof.Dr. Hakan Cevher, Michael Kuyucu’ya rap müziğinin Arabesk müzikle birleşerek bir müzik türü oluşturduğunu söylerken, rap müziği içerik olarak eleştirdi. Cevher: “Aslında ben popüler işlerin her zaman olduğunu ama hiçbir zaman kalıcı olmadıklarını bir müzik tarihçisi olarak gördüm. Bütün dünyayı kasıp kavuran Rap müzikte bir süre padişahlığını sürdürecek, bir dönem sonra başka bir türe kendini teslim edip geçmişe dair bir anı olarak kalacak. Yani popüler olmanın koşulları budur zaten. Popülerlik, halk demek aslında, halka hitap eden musiki demek. Halkın kolay algılayabileceği ve beğenebileceği unsurlar dikkate alınarak yapılır. Çünkü burada dikkate alınan şeyler; sözler, sözlerin belden aşağı olması, dikkat çekici olması, küfür içermesi ve bir de bu arabesk denilen illetin Rap’in içine katılması, Rap’in içine katılmasıyla tam bir uyuşturucu haline geliyor müzik. Gerçekten içine çeken bir musiki. Topluma zarar verdiğini kesinlikle söyleyebilirim. Bu açıdan bakıldığında geçmişte de böyle çok şey yaşadık ama bunlar da gelip geçici.” Dedi.

RAP Sürekli Başat Olmaz

Rap müziğinin popülerliğinin geçici olacağını iddia eden Prof. Hakan Cevher. “Rap, kendi kuralları içerisinde yaşamını sürdürür ama sürekli başat olmaz. Her popüler müzik de olduğu gibi. Geçmişte Reggae de öyleydi. En başta giderken, kendi kitlesini buldu ve geriye çekildi, yerine başka bir müzik geldi. Rock’n Roll da öyleydi” diyerek rap müziğinin geçici bir heves olarak nitelendirdi.

Hem Sanat Hem Çoğulluktan Bahsedemezsiniz

Prof. Dr. Hakan Cevher, Michael Kuyucu’ya gerçek sanatın hiçbir zaman popüler kitleler tarafından tüketilmesinin imkansız olduğunu söyledi. “Sanat hiçbir zaman kendini çoğul içinde tutmaz. Çoğul bunu anladığı vakit, tekrar kendini yukarı çıkartır ve tekrar azınlık tarafından dinlenmeye başlanır. Hem sanat deyip hem çoğulluktan bahsedemezsiniz, bu mümkün değil. Sanat galerileri hiçbir zaman kuyruklarla gezilmez. Galerilere girdiğinizde bir veya iki kişi görürsünüz.

Bir tablonun önünde 10 dakika düşünen bir kişi görürsünüz ya da klasik konserlerde beş bin kişi göremezsiniz. Bu tür sanatlar azınlık tarafından takip edilir. Dolayısıyla halkla sanat biraz yan yana gelmiyor. Çünkü halk çok çabuk tüketiyor, algılayabildiğini, tüketiyor. Ona yönelik hareket eden endüstri para kazanıyor. Bu döngü toplumsal temellerimize zarar verse de ne mutlu ki bu temellerimiz çok güçlü.” Diyen Cevher şu an ki müzik endüstrisinin kullandığı sistemin topluma zarar verdiğine vurgu yaptı

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.