Raflardaki ürünlerle ilgili yeni gelişme! Bakanlık açıkladı

Gıda etiketlerinde yeni düzenlemeye gidildi. ​​​​​​​Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yeni aldığı karara göre, tamamen aroma verici kullanılan bir gıdanın etiketinde artık gerçek gıda görseli kullanılamayacak. Birbirine benzeyen gıdalarda, ‘… tadında’, ‘… lezzeti’, ‘… keyfi’ gibi ifadelere de izin verilmeyecek. 31 Aralık 2026’ya kadar değişikliğe uyum sağlamayan markalar raflardan indirilecek.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni karar göre birçok ürün raflardan indirilecek. Karara göre, üretiminde gıda bileşeni yerine tamamen aroma verici kullanılan bir gıdanın etiketinde, aromayla ilgili gerçek gıda görseli kullanılamayacak.

Gıdanın adı artık tüketicinin rafta ilk bakışta göreceği yere aynı punto, aynı stil ve karakterde yazılacak. Gıda etiketlerinde yanıltıcı görseller kullanılmasına müsaade edilmeyecek. Tüketiciler tarafından birbiriyle karıştırılabilecek, birbirine benzeyen gıdalarda, ‘… tadında’, ‘… lezzeti’, ‘… keyfi’ gibi ifadelere izin verilmeyecek. Bitkisel margarinde tereyağı keyfi veya tereyağı lezzeti ifadeleri de etiket de yer almayacak.

Gıda işletmecilerinin 31 Aralık 2026’ya kadar değişikliğe uyum sağlaması gerekiyor. Uygun olmayan gıdalar, söz konusu tarihten sonra raflardan kalkacak.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.