Protein hangi yiyeceklerde bulunur?

Kas gelişimi ve hücre onarımı bakımından ihtiyaç duyduğumuz protein vücudumuz için hayati önem taşıyor. Son yıllarda beslenme alanında yüksek protein içerikli zayıflama diyetleri oldukça ön plandadır. Peki, Protein hangi yiyeceklerde bulunur?

Kas gelişimi ve hücre onarımı bakımından ihtiyaç duyduğumuz protein vücudumuz için hayati önem taşıyor. Son yıllarda beslenme alanında yüksek protein içerikli zayıflama diyetleri oldukça ön plandadır. Peki, Protein hangi yiyeceklerde bulunur? İşte proteinli gıdalar…

Protein neden önemlidir?

Protein, vücudumuzdaki birçok yapının temel yapı taşıdır. Ürettiğimiz enerjinin ortalama %10-15 kadarı, gıda kaynaklı proteinlerden gelmektedir. Protein her yaşta vücudumuz için vazgeçilmez bir besin kaynağıdır. Besinlerdeki protein miktarlarına gelince çok farklı değerler söz konusudur.

Hayvansal proteinlerden örnek vermek gerekirse, vücudumuz için gerekli tüm amino asitleri içerirler. Ancak kırmızı et her ne kadar proteince zengin olsa da kötü kolesterole (LDL kolesterol) neden olan yağ bakımından da zengin bir besindir. Bu yüzden kırmızı et tüketimi konusunda dikkati elden bırakmamalısınız. 2007 yılında Dünya Kanser Araştırma Fonu’nun yayınladığı rapora göre kırmızı et tüketimi kişi başı haftada 500 gram pişmiş et (yaklaşık 750 gram çiğ et) ile sınırlandırılmalıdır.

Protein hangi yiyeceklerde bulunur?

1. Kırmızı et
Kırmızı et hayvansal proteinler arasında en fazla protein içeren besin. Uzmanların önerdiği beslenme programlarına göre kırmızı eti haftada en az iki defa tüketmek gerekiyor. Kırmızı etin tek dezavantajı kolesterol içermesi. Bu nedenle kırmızı eti dikkatli tüketmekte fayda var.

2. Beyaz et
Kırmızı etin en iyi alternatifi beyaz et. Hindi eti, tavuk ve balık eti yüksek protein içeren beyaz ete en iyi örnekler. Beyaz et kırmızı etten daha az yağ içermesi bakımından da uzmanlar tarafından önerilen besinler arasında bulunuyor.

3. Baklagiller
Fasulye ve nohut gibi baklagillerin 100 gramında yaklaşık olarak 16 gram, mercimeğin 100 gramında ise 9 gram protein bulunuyor. Bitkisel bazlı proteinlerde baklagiller en önemli besinler arasında gösteriliyor. Sağlıklı besinler olmaları da baklagilleri önemli hale getiriyor.

4. Süt
Kas ve kemiklerin gelişiminde önemli besinlerden olan süt hayvansal protein gıdalarının temelini oluşturuyor. Bir fincan sütte yaklaşık 10 gram protein bulunuyor.

5. Yumurta
Sporcuların vazgeçemediği besinlerin başında gelen yumurta protein zengini besinlerden biri. 2 adet yumurta beyazı içerisinde yaklaşık olara 13 gram protein bulunuyor.

6. Yoğurt
Severek tüketilen gıdalardan biri olan yoğurdun 150 gramında 15 gram protein bulunuyor.

7. Kabak çekirdeği
Kuruyemişler arasında en fazla protein içeren gıdaların başında kabak çekirdeği geliyor. Kabak çekirdeğinin 100 gramında 16 gram protein bulunuyor. Kabak çekirdeği yağ içerdiği için dikkatli tüketilmesi öneriliyor.

8. Peynir
Hayvansal protein denilince akla ilk gelen besinlerden olan peynir yüksek protein içeren gıdaların başında. Peynirin 100 gramında yaklaşık 30 gram protein var.

9. Badem
Kuruyemişler arasında en fazla protein içeren bir diğer çeşit ise badem. Bademi yaklaşık olarak 100 gram tükettiğinizde vücudunuza 20 gram protein almanızı sağlıyor.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.