Prof. Dr. Metin Balcı, “Atıf manipülasyonu, Türk akademisinin büyük sorunlarından birisidir”

Ege Üniversitesi (EÜ) Fen Fakültesi ile Kariyer Planlama ve Başarı Koordinatörlüğü iş birliğinde Kariyer Söyleşileri kapsamında “Bilimsel Yayıncılık, Akademik Yükseltmeler ve Etik” konulu konferans düzenlendi.

Fen Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen etkinliğe EÜ Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dinçer Ayaz’ın yanı sıra; akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Moderatörlüğünü Fen Fakültesi Kimya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yeşim Gül Salman’ın üstlendiği konferansa Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Kimya Bölümü Emekli Öğretim Üyesi ve Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Şeref Üyesi Prof. Dr. Metin Balcı konuşmacı katıldı.

Prof. Dr. Metin Balcı, Türkiye’deki üniversitelerin akademik durumları hakkında bilgi vererek, Türkiye Bilimler Akademisi bilimsel çalışmalar ve üzerine değerlendirmelerde bulundu.

Atıf manipülasyonunun Türk akademisinin en büyük sorunlarından biri olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Metin Balcı, “Akademik başarı seviyesi ülkeden ülkeye değişiklik göstermektedir. Bu durumu ülkenin içinde bulunduğu mevcut koşullar şekillendirmektedir. Yayın sayısını özellikle gayri safi milli hasıladan araştırmaya ayrılan pay, özel sektörün araştırmaya katkısı gibi faktörler etkilemektedir. Ülkemizde yayınlanan makaleler içerik ve hedef kitlesi açısından uygun dergilerde yer almalıdır. Ne yazık ki, uluslararası hakemli dergilerde yayınlanan makale sayısı da oldukça az. Ayrıca Türkiye’de birçok dergide atıf manipülasyonu yapılıyor. Bu durumun en büyük sebebi, makale sayılarının ve okunurluğunun artırılması oluyor. Atıf manipülasyonu ile sahte veriler üreten kişi, kurum ve dergiler, Türk akademisinin en büyük sorunlarından birini teşkil ediyor. Yüksek derecede intihal yapılarak yazılan makale ve tezler; bu çalışmaların yayınlandıkları dergiler, kaliteli bir akademi oluşmasının önüne geçmesinin yanı sıra; mevcut akademisyen kalitesini de düşürüyor” dedi.

“Araştırmaların kalitesi büyük önem taşıyor”

Sunumunda “İyi bir üniversite nasıl olmalıdır?” sorusuna cevap veren Prof. Dr. Balcı, “Ne yazık ki, Türk akademisinde birçok akademisyen çeşitli intihal ve atıf manipülasyonlarından faydalanarak titr alıyor. Bu noktada bilim camiası ile birlikte ülkemizdeki üniversitelerin sorunlarına da değinmek gerekiyor. Öncelikle üniversiteler özgür, akademisyen ve öğrenci ilişkilerinin kuvvetli, endüstri ile bağlantılı vaziyette olması gerekiyor. Özellikle yapılan araştırmaların kalitesi için bunlar büyük önem taşıyor” diye konuştu.

Etkinliğin sonunda katılımcıların sorularını cevaplayan Prof. Dr. Metin Balcı, Prof. Dr. Salman başta olmak üzere, konferansa katılan akademisyenler ve öğrencilere teşekkür etti.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.