Otomobili olanlar dikkat! Trafik sigorta şirketleri artık daha fazla tazminat ödeyecek

Anayasa Mahkemesi’nden trafik sigortaları ile ilgili olarak dikkat çeken bir karar geldi. Verilen karar ile birlikte, “Sigorta şirketleri eskiye nazaran yüzde 20-30 oranında daha fazla tazminat ödemek zorunda kalacaklar” diyen Prof. Dr. Rauf Karasu, “Anayasa Mahkemesi kararı ile birlikte sigorta şirketlerinin tazminat ödeme yükümlülükleri artacağından bu kararın trafik sigortası primlerinin de artmasına neden olacağını düşünüyorum” dedi.

Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rauf Karasu, Anayasa Mahkemesinin (AYM) Karayolları Trafik Kanunu’nun 90’ıncı maddesinde zorunlu trafik sigortası kapsamı bütününde ödenecek olan destekten yoksun kalma, sürekli olarak sakatlık ve motorlu taşıtın değer kaybı tazminatının hesaplanması ile ilgili olarak kuralları iptal etmesi ile sigorta şirketlerinin tazminat sorumluluğunu azaltan hükümlerin uygulanamaz hale geldiğini duyurdu.

Karasu, gerçekleştirdiği açıklamada Anayasa Mahkemesi tarafından Karayolları Trafik Kanunu’nun 90. maddesindeki zorunlu trafik sigortası kapsamında ödenecek destekten yoksun kalma, sürekli sakatlık ve motorlu taşıtın değer kaybı tazminatının hesaplanmasına ilişkin kuralların Anayasaya aykırı bulunarak iptal edildiğini anımsattı.

‘YÜZDE 20-30 ORANINDA FAZLA TAZMİNAT ÖDEYECEKLER’
Verilen kararla tazminatların Karayolları Trafik Kanunu’nun 90. maddesine göre değil, Borçlar Kanunu’nun haksız filleri ile ilgili olarak hükümlerine ve Yargıtay’ın bu konudaki içtihatlarına göre hesaplanacağını belirten Karasu, “Bu karardan sonra sigorta şirketlerinin tazminat sorumluluğunu azaltan hükümler uygulanamaz hale geldi. Sigorta şirketleri eskiye nazaran yüzde 20-30 oranında daha fazla tazminat ödemek zorunda kalacaklar.” diye konuştu.

Anayasa Mahkemesi kararından önce araçlarda oluşan değer kaybı bedelinin Trafik Sigortası Genel Şartlarının ekinde yer alan bir formüle göre belirlendiğine işaret eden Karasu, Anayasa Mahkemesi kararıyla değer kaybı hesaplamasında bu formülün uygulanamayacağını anlattı.

‘TRAFİK SİGORTASI PRİMLERİ ARTABİLİR’
Prof. Dr. Rauf Karasu, şunları kaydetti:

“Araçların kaza sonucunda uğradığı değer kaybı şu şekilde tespit edilecektir. Sigorta eksperleri yetkili bayi ve servislerden kaza yapan aracın kaza öncesi satış bedeli ile kaza sonrası satış bedelini tespit edecekler. Bu iki bedel arasındaki farkı aracın uğradığı değer kaybı olarak kabul edeceklerdir. Örneğin kaza öncesi bir araç piyasada 500 bin liraya satılırken kaza sonrası artık 400 bin liraya alıcı bulabiliyorsa, sigorta şirketi araç sahibine değer kaybı bedeli olarak 100 bin lira ödemek zorundadır. Anayasa Mahkemesi kararı ile birlikte sigorta şirketlerinin tazminat ödeme yükümlülükleri artacağından bu kararın trafik sigortası primlerinin de artmasına neden olacağını düşünüyorum.”

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.