Otokar Busworld Turkey 2022’de yeni elektrikli otobüs ailesini tanıtacak

Türkiye otobüs pazarının 13 yıldır lideri olan Otokar, Busworld Turkey 2022’de 6 metreden 19 metreye kadar uzanan elektrikli otobüs ailesini ilk kez sergileyecek. Fuarda Otokar’ın merakla beklenen 6 metrelik otobüsü de görülecek.

Türkiye’nin öncü ve lider otobüs markası Otokar, İstanbul’da 26-28 Mayıs 2022 tarihleri arasında 10’uncu kez düzenlenecek olan Busworld Turkey 2022’de 6 metreden 19 metreye uzanan farklı uzunluklardaki elektrikli otobüs ailesini ilk kez sergileyecek. 6 metrelik otobüs ailesi CENTRO ve 19 metrelik körüklü otobüsü e-KENT, fuarın en çok konuşulan araçları olacak. Türkiye’nin en çok satılan otobüs markası olmasının yanı sıra İspanya, Almanya, Fransa ve Belçika gibi dünyanın 50’yi aşkın ülkesinde de on binlerce otobüsü ile milyonlarca yolcuya konforlu, güvenli seyahat imkânı sunan şirket, bu yılki fuarda toplam 5 farklı aracını ziyaretçilerle buluşturacak.

“ELEKTRİKLİ OTOBÜS AİLEMİZLE İHRACATTA VİTES YÜKSELTECEĞİZ”

Türkiye’nin ilk hibrit otobüsü, ilk elektrikli otobüsü, akıllı otobüsü gibi öncü araçlara imza atan Otokar’ın iddiasını elektrikli otobüs alanında da devam ettirdiğini belirten Otokar Ticari Araçlar Genel Müdür Yardımcısı Kerem Erman, “Sektörde 60 yıla yaklaşan tecrübemizle şehir içi, turizm, servis ve personel taşımacılığı için geliştirdiğimiz on binlerce aracımız dünyanın dört bir yanında 50’den fazla ülkede hizmet veriyor. Alternatif yakıtlı araçlar alanında birçok ilke imza atıp, öncü çalışmaları hayata geçirdik. Şimdi ise 19 metre ve 6 metre uzunluğunda iki yeni araçla genişleyen elektrikli otobüs ailemizle yeni bir başarı hikayesi yazmak için yola çıkıyoruz” dedi.

Kerem Erman sözlerine şöyle devam etti; “Sektörün en geniş otobüs ürün gamına sahip olan Otokar, kullanıcı ihtiyaçları doğrultusunda sunduğu özel çözümlerle 13 yıldır aralıksız pazar liderliğini koruyor. 12 metrelik şehir içi elektrikli otobüsümüzü takiben körüklü e-KENT ve 6 metre sınıfındaki e-CENTRO otobüslerimiz özellikle hedef pazarımız olan Avrupa için geliştirildi. Çok yakında Avrupa caddelerinde Otokar’ın elektrikli otobüsleri de hizmet vermeye başlayacak.” Avrupa’da sıfır emisyon bölgelerinin giderek arttığını belirten Erman “Belediyeler ve otobüs operatörleri daha temiz bir çevre ve sessiz bir trafik için özellikle şehir içinde elektrikli otobüsleri tercih etmeye başladılar. Kullanıcılarımız ürünlerin sıfır emisyona sahip sessiz araçlar olmasının yanı sıra taşıma gücü yüksek ve toplam sahip olma maliyetinin düşük olmasına önem veriyor. Otokar’ın elektrikli otobüs ailesini geliştirirken bu ihtiyaçları ve beklentileri göz önünde bulundurduk. Farklı güzergahlar için farklı kapasiteli araçlar sunarak operatörler için sahip olma ve işletme maliyetlerinin düşük olmasını hedefledik. Toplu taşımacılık tecrübesi, alternatif yakıtlar konusundaki bilgi birikimimiz ve mühendislik kabiliyetimizle geleceğin beklentilerine odaklanan ideal bir ürün ailesi oluşturduk.”

Elektrikli Küçük Otobüs e-CENTRO

Otokar’ın yeni ürün ailesi CENTRO’nun elektrikli modeli e-CENTRO, kompakt boyutlarıyla tarihi alanlar, dar sokaklı turistik şehirler ve sıfır emisyon bölgeleri için çevreci ve ekonomik çözüm olarak ön plana çıkıyor. Otobüs 6 ve 6,6 metrelik olmak üzere iki farklı uzunlukla pazara sunuluyor. 6,6 metre uzunluğundaki e-CENTRO’nun 200 kW maksimum güç ve 1200 Nm maksimum torka sahip elektrikli motoru, en dik rampalarda bile performansından ödün vermiyor. Hafifliği ile dikkat çeken otobüs, düşük işletme maliyetleriyle toplu taşıma operatörlerinin toplam sahip olma maliyetini düşürüyor. Tabana yerleştirilmiş bataryalar sayesinde geniş ve ferah bir iç hacme kavuşan araç 32 yolcu taşıyor. Otobüsün 110 kW Li-ion NMC bataryaları 1,5 saat gibi hızlı bir sürede şarj oluyor, tek şarjla 200 km menzil sunuyor. Ayrıca rejeneratif frenleme özelliği sayesinde şehir trafiğinde yapılan frenleme ve yavaşlamalardan yüzde 25 oranında enerji geri kazanımı sağlanıyor. Alçak tabanlı e-CENTRO engelli yolcu ve bebek arabalı yolcular dahil herkes için konforlu bir taşımacılık sunuyor.

Şehirlerin teknolojik ihtiyaçlarına kompakt bir tasarımla cevap veren Otokar, e-CENTRO’da hatlı taşımacılık alanında “Efsane” kabul edilen minibüslerin 1970’li yıllarına ait tasarımına da gönderme yapıyor.

e-KENT Elektrikli Körüklü Otobüs

Otokar, çevre dostu sıfır emisyonlu, yüzde 100 elektrikli otobüs ailesi e-KENT’in yolcu yoğunluğu yüksek büyükşehirler için geliştirdiği 19 metre körüklü versiyonunu ilk kez Busworld 2022’de sergiliyor. Otokar’ın 12 metrelik elektrikli e-KENT otobüsü geçtiğimiz aylarda İtalya, İspanya, Almanya, Romanya gibi pek çok farklı Avrupa ülkesinde farklı otobüs şirketleri ve belediyeler tarafından denenmiş ve büyük beğeni kazanmıştı. Otokar, körüklü otobüsünü özellikle yolcu sayısının yüksek olduğu metropoller için geliştirdi. Körüklü e-KENT uzunluğuna rağmen yüksek manevra kabiliyeti sunan körüklü yapısı ile dikkat çekiyor. Yüksek yolcu kapasitesi, geniş iç hacim sunarken dört adet geniş ve metro tipi elektrikli kayar kapılar yolcuların araç içerisine hızlı iniş-binişlerine imkan sağlıyor. Aracın yüzde 100 elektrikli klimasıyla yolcular her mevsim konforlu seyahat ediyor.

Otokar, şehirlerin değişen ihtiyaçlarına en uygun çözümü sunmak üzere körüklü e-KENT’te 350, 490, 560 kWh gibi farklı batarya kapasite seçenekleri sunuyor. Otobüsün Li-ion NMC bataryaları, hızlı ve yavaş şarj özellikleriyle taşımacılığa çeviklik katıyor. Körüklü e-KENT farklı şarj opsiyonları sayesinde ister garajda ister pantograf tipi şarj özelliğiyle de yol güzergahında hızla şarj edilebiliyor.

Geleceğin şehirlerine verimli ve akıllı çözümler sunan e-KENT’in modern ve dijital göstergesinden otobüsün anlık enerji tüketimi dahil birçok veri kolayca takip edilebiliyor.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.