Ödüllü Macar Piyanist János Balázs İlk Kez Türkiye’de

MACAR PİYANO DEHASI JÁNOS BALÁZS AKM’YE GELİYOR

Macaristan’ın önde gelen klasik müzik sanatçılarından piyanist János Balázs, ilk kez Türk müzikseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. Üstün piyano tekniği ve samimi sahne performanslarıyla eleştirmenlerden tam not alan Balázs, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Beyoğlu Kültür Yolu Festivali kapsamında Atatürk Kültür Merkezinde gerçekleştirilecek konserde İstanbullulara unutulmaz bir akşam yaşatacak. Dünyanın en prestijli sahnelerinde sayısız konsere imza atan ödüllü piyanist, Türkiye’deki ilk konserini Ferenc Liszt’in İstanbul’u ziyaretinin 175. yılında ustasının anısına gerçekleştirecek.

Macaristan’ın dünya müzik sahnesine armağan ettiği en başarılı piyano sanatçıları arasında gösterilen János Balázs, Beyoğlu Kültür Yolu Festivali kapsamında Atatürk Kültür Merkezinde ilk kez Türk müzikseverlerle buluşacak.

Ferenc Liszt Müzik Akademisi mezunu olan Balázs, Türkiye’de vereceği ilk konseri Macar klasik müzik devi Ferenc Liszt’in İstanbul’u ziyaretinin 175. yılında ustasına adayacak.

8 Haziran 2022’de AKM’nin Türk Telekom Opera Salonu’nda müzikseverlerin kulaklarının pasını silecek konser; Macaristan Büyükelçiliği, Başkonsolosluğu ve Liszt Enstitüsü İstanbul Macar Kültür Merkezi desteğiyle gerçekleştirilecek. János Balázs’ı Türk izleyicisiyle ilk kez buluşturacak performans, aynı zamanda Macar piyanist György Cziffra’nın doğumunun 100. yılı kutlamaları kapsamında düzenlenen “Cziffra100” etkinlik serisinin bir parçası.

Üstün Piyano Tekniğiyle Sahnede Devleşen Yetenek

Siyah beyaz tuşların ödüllü ismi Balázs, klasik müziği 21. yüzyıla ustalıkla taşıyan üstün piyano tekniği ve genç jenerasyonu da etkisi altına alan sahne performanslarıyla tanınıyor. Klasik müziği geniş kitlelere ulaştırmayı misyon edinen sanatçı, tematik açıdan benzersiz konserleri ve kapsamlı repertuvarıyla sahnede devleşiyor.

Dünya müzik eleştirmenlerinin piyano yorumculuğundaki inceliğe ve repertuvar skalasının çok renkliliğine özel bir vurgu yaptığı Balázs; klasik müziğin yanı sıra caz, dünya müziği ve folk müzik gibi farklı türlerde de eşsiz bir doğaçlama kabiliyetine sahip. Usta müzisyenin sahne performansları, eleştirmenler tarafından Ferenc Liszt ve Frederic Chopin gibi 19. yüzyılın unutulmaz piyanistlerinin performanslarıyla karşılaştırılarak samimi atmosferiyle övülüyor.

Kariyeri boyunca Cité de la Musique, Palau de Musica, Barbican Centre, Wiener Konzerthaus ve the Royal Conservatory gibi prestijli sahnelerde başarılı konserlere imza atan János Balázs, “Sezonun Sanatçısı” kategorisinde ECHO Ödülü’nün de sahibi. McGill Üniversitesi, Shenyang Konservatuvarı ve Hanoi Konservatuarı tarafından piyano dersleri vermek için özel olarak davet edilen Balázs, akademik çalışmalarını Ferenc Liszt Müzik Akademisi’nde doçent olarak sürdürüyor.

Performansını Osmanlı Âşığı Klasik Müzik Devi Ferenc Liszt’e Adayacak

Ferenc Liszt Müzik Akademisi mezunu olan Balázs, Liszt’in müzikal geleneğini geleceğin müzisyenlerine aktarmaya büyük önem veriyor. Türkiye’de vereceği ilk konseri Ferenc Liszt’in İstanbul’u ziyaretinin 175. yılında gerçekleştiren sanatçı, Beyoğlu Kültür Yolu Festivali’ndeki performansını Macar klasik müzik ustasının anısına adayacak.

Türk kültürüne büyük bir hayranlık besleyen Macar besteci, piyanist, orkestra şefi ve müzik öğretmeni Ferenc Liszt, İstanbul’u ilk kez 1847 yılında ziyaret etti. Osmanlı Sultanı ile tanışmak ve müziğini Osmanlılarla buluşturmak için can atan Liszt, İstanbul’da dönemin sultanı Abdülmecid’in baş çevirmeni ve piyanist Baran Resta tarafından karşılandı. Kontes Marie d’Agoult yazdığı mektubunda Osmanlı Sultanı’nın kendisine son derece cömert davrandığını yazan Liszt, Abdülmecit’in kendisinin ünü hakkında bu kadar bilgili olmasına çok şaşırdığından bahsediyordu.

Ferenc Liszt, Batı müziğiyle yakından ilgilenen ve opera tutkunu olan Sultan Abdülmecit karşısında iki kez sahne aldı. Türkiye’de beş hafta kalan ve 18 Haziran’da Francini’nin Büyükdere’deki konağında verdiği konserle Osmanlı müzikseverlerle de buluşan Liszt, Fethi Paşa Konağı ve Pera’daki Rus Konsolosluğunda da konserler verdi.

Balázs, Türkiye’de vereceği bu ilk konserin repertuarını, Liszt’in 175. yıl önce verdiği konserlerden ilham alarak hazırladı.

Cziffra100

Konser ayrıca, dünyaca ünlü Macar piyanist György Cziffra’nın doğumunun 100. yıl dönümü vesilesiyle gerçekleşiyor. Cziffra’nın doğum yıl dönümü, Macaristan’da resmi olarak anma yılı ilan edildi ve UNESCO’nun “Yıl Dönümleri Listesi”ne eklendi. Bu usta müzisyeni anmak için hazırlanan Cziffra100 programı, piyanist János Balázs’ın sanatsal liderliği altında, Macaristan’ın yanı sıra müzik dünyasının en önemli şehirlerinde bir dizi kurum, orkestra ve ortakla profesyonel ortaklık çerçevesinde gerçekleşiyor.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.