Nilgün İrmikçi’nin DÜŞ 28 sergisi sanatseverlerle buluşuyor

Kansersiz Yaşam Derneği desteği ile gerçekleşen sergi, Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında, 10 yıl önce aramızdan ayrılan, 60 kuşağının tarihsel yaşanmışlığına, kadın sanatçı ve yalnız bir anne olarak tanıklık eden Nilgün İrmikçi’nin, 30 yıllık sanat hayatı boyunca ürettiği eserlerden özel bir seçki olarak MAKERY 41’de ziyaretçilere açılıyor.

‘İnsanca olan, fazlaca insanca olan, ayıp ve rezil olarak yadsınır.’ Zerdüşt… Sanatçının bugüne kadar gerçekleştirdiği soyut figür üretim pratiğini özetleyen bu sergi, onun yaşadığı dönemiyle kurduğu bir tür ‘takıntılı’ ilişkisine dayanıyor. Yaşam yolculuğunda ‘içinde uyuyup kabullendiğimiz rüyaları’ alt üst etmek ve karşılaştığı karmaşık insan ilişkilerini irdelemek sanatçının odaklandığı konular arasında yer alıyor.

İnsan bedenini desenlerinde çözümleyen sanatçı bu çıkış noktasıyla en zorlu yolu seçmiş. İmgelerinde kullandığı yalın bedenlerde, coğrafya, kültür, zaman veya kimliğe ilişkin bir ifade kaygısı yok. Çalıştığı yüzeydeki mekânsız ve hacimsiz kuralsızlığına rağmen sanatçının anlatım gücü, sökme ve kurma apriori edimiyle doygunluğa ulaşmış. Böylelikle dönemin beden soyutlamalarına öncülük eden sanatçılarıyla karşılaştığımızda, plastik kaygıları ustaca çözümleyerek kendi yalın duruşunu başarılı ve olgun bir tavırla oluşturmuş.

İrmikçi, çoğunlukla orta ölçekli yağlı boya çalışmaları ile yol alsa da, yaşamının en ufak zaman dilimlerinde dahi üretkenliği elden bırakmamış, küçük boyutlu kağıt üstü zengin suluboya tekniklerini kullanarak çalışmalarına devam etmiş. Sanatçı yağlı ve suyu boyanın yanı sıra, porselen üstü figür çalışmaları için de ayrı kişisel sergiler açmıştır.

Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarım Bölümü’nden 1979 yılında derece ile mezun olan Nilgün İrmikçi, aydın, mücadeleci ve insan ilişkilerinde hümanist tavrıyla örnek bir kadın sanatçı ve vizyoner bir anne idi. Resim çalışmaları ve yirmiyi aşkın kişisel sergisi yanında tek başına bir kız çocuğu büyütmenin sorumluluğu ile Milli Saraylar Yıldız Porselen kuruluşunda dekoratör, grafiker yani bir emekçi kadın olarak da karşımıza çıkan İrmikçi’nin çalışmaları, Dünya Kadınlar Günü kapsamında Mart ayı boyunca MAKERY 41’de görülebilir.

Kansersiz Yaşam Derneği desteği ile gerçekleşen sergiden elde edilecek gelirin bir kısmı derneğe bağışlanacak.

blank

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.