Netflix’te sansür devreye mi girdi?

RTÜK’e çevrimiçi dizi ve film platformlarına denetim yetkisi veren yönetmelik, 1 Eylül itibarıyla yürürlüğe girdi. Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinin ardından Netflix’in bir film fragmanında sigara sahnesine yer vermemesi ‘sansür başladı’ yorumlarına neden oldu. Netflix’ten konu ile ilgili ilk açıklama geldi.

Yaklaşık iki ay önce Resmi Gazete’de yayımlanan bir yönetmelikle RTÜK’e, çevrimiçi dizi ve film platformlarını denetleme yetkisi getirildi.

Bu yönetmelik kapsamında RTÜK’e, çevrimiçi dizi ve film platformlarında yer alan içeriklere müdahale hakkı tanındı. Ayrıca yönetmelik kapsamında çevrimiçi dizi ve film platformlarına RTÜK’ten lisans alma zorunluluğu da getirildi.

Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinin ardından Netflix’in bir film fragmanında sigara sahnesine yer vermemesi ‘sansür başladı’ yorumlarına neden oldu. Netflix’ten konu ile ilgili ilk açıklama geldi.

blank

”HASSAS OLABİLECEK GÖRÜNTÜLERDE UFAK DEĞİŞİKLİKLER GERÇEKLEŞTİREBİLİYORUZ”

Yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“RTÜK’e çevrimiçi dizi ve film platformlarında denetim yetkisi veren yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle birlikte Netflix’in Türkiye için uyguladığı ilk belirgin sansür “El Camino: A Breaking Bad Movie” filminde uygulanmıştı. Netflix Türkiye fragmanın paylaşılmasın sonra ”Tanıtım amaçlı fragmanların hassas olabilecek görüntüler içermesi durumunda, pek çok ülkede ilgili fragmanlar üzerinde ufak değişiklikler gerçekleştirebiliyoruz” açıklamasında bulundu. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı : “Tanıtım amaçlı fragmanların hassas olabilecek görüntüler içermesi durumunda, pek çok ülkede ilgili fragmanlar üzerinde ufak değişiklikler gerçekleştirebiliyoruz. Bunun amacı, söz konusu içeriği izlemeyi seçmediği halde ailesiyle birlikte Netflix’e gelecek yapımları gözden geçiren üyelerimizin beklentilerini en iyi şekilde karşılamak ve onların hassasiyetine saygı göstermek. Ancak bu yalnızca tanıtım amaçlı çalışmalarımızda başvurduğumuz bir yöntem. Üyelerimiz söz konusu içeriği 11 Ekim 2019 itibaren herhangi bir kesinti veya değişiklik olmaksızın izleyebilecek.”

İşte tartışma yaratan o fragman!

YouTube video

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.