Neşet Ertaş’ın hayatı film oluyor

Günaydın yazarı Funda Karayel, ünlü yönetmen Mustafa Uslu’nun ailesinin teklifi reddetmesine rağmen Neşet Ertaş’ın hayatını konu alan bir film çekme hazırlığı yaptığını duyurdu.

Sabah’ın Günaydın ekinde sinema yazıları kaleme alan Funda Karayel, bugünkü yazısında önemli bir iddiayı gündeme getirdi.

2012 yılında yitirdiğimiz ünlü halk ozanımız Neşet Ertaş’ın hayatını filme aktarmak için kolları sıvayan yapımcı Mustafa Uslu’ya, Ertaş’ın ailesinden izin çıkmadığını belirten Karayel, “Yasal varislerin izni olmadan bu film nasıl çekilecek, gerçekten merak ediyorum” diye sordu.

blank

Karayel’in “Neşet Ertaş’ın ailesi, Uslu’nun teklifini reddetti!” başlıklı yazısından ilgili bölüm şöyle:

Türk sinemasının gündeminde bu hafta yine çok konuşulacak mevzular var. Bundan 5-6 yıl önce Uğur Yücel;

Türk halk müziğinin en büyük ses ve saz ustalarından Neşet Ertaş’ın hayatını konu alan bir senaryo yazmış.

Ertaş’ın yayın hakları temsilcisi Hasan Saltık ise ailenin ortak kararı olarak, filmin yapılmasını istemediklerini Yücel’e iletmiş ve senaryo rafa kalkmış. Gel zaman git zaman, son yıllarda Türk sinemasına jet hızıyla giriş yapan yapımcı Mustafa Uslu da Neşet Ertaş’ın hayat hikayesini film yapmak için Hasan Saltık’ı aramış. Saltık, yine ailenin film yapılmasını istemediğini Uslu’ya iletmiş ancak Uslu ısrarcı çıkmış ve başka kişiler üzerinden aileye ulaşmaya çalışmış.

Ancak sonuç yine aynı;

Ertaş Ailesi film yapılmasını istemiyor, nokta.

Türk sinemasında bomba etkisi yaratacak esas mesele ise; şu an kulislerde, hayattayken UNESCO tarafından ‘yaşayan insan hazinesi’ ilan edilen Neşet Ertaş’ın hayat hikayesinin filme çekileceğinin konuşulması…

Bunu yayan da Uslu’nun ta kendisi. Hem de ailenin teklifi reddetmesine rağmen… Peki yasal varislerin izni olmadan bu film nasıl çekilecek, gerçekten merak ediyorum. Hatırlayacaksınız; yakın zaman önce benzer bir tartışma, Ahmet Kaya’nın Malatya’dan Paris’e uzanan hayat hikayesini perdeye taşıyacak olan ‘Ahmedo İki Gözüm’ filmi hakkında Kaya’nın ailesiyle yaşanmıştı. “Yasal varislerin, kendilerinden izin alınmadan Ahmet Kaya’yı dolaylı ya da dolaysız konu alan, çağrıştıran, onun hikayesinin anlatıldığı ya da esinlenmeler içeren, eserlerinin yer aldığı hiçbir projeye, Türkiye Cumhuriyeti sınırları ve tüm dünya kapsamında izinleri yoktur” denilmişti.

Ertaş’ta da durum aynı ancak Uslu, her filmiyle davalık olmaya alışkın olduğu için pek önemsemiyor olabilir.

Ertaş ve Kaya gibi büyük isimlerin filmlerini izinsiz yapmak demek; hiçbir eserine, müziğine, sözüne, özel görüntüsüne yer verememek demek.

En önemlisi de; böyle büyük değerlerin ailelerinin fikrine saygısızlık etmek demek. Sinema sahiplerinin birlik olup; fikri çalınan, izinsiz çekilen filmleri yayınlamaması ve bu durumun telif hakları açısından iyice denetlenmesi gerekir. Türk sinemasının geçmişini korumak ve geleceğininin temiz, şeffaf bir zeminde ilerlemesi için bu şarttır.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.