Neden sessizliğe ihtiyaç duyuyoruz?

Hepimizin biraz sessizlik ve huzura olan ihtiyacı, güzel bir tatil ihtiyacından daha fazla…

Hepimiz biliyoruz ki etrafımızdaki dünya gürültü ve dikkat dağıtıcı şeylerle dolu. Bazen bu gürültü o kadar yüksek sesli ve dikkat dağıtan şeyler o kadar çeşitli oluyor ki,gerekli ve doğru olana odaklanamıyor, isteklerimize dikkatimizi yoğunlaştıramıyoruz. Hepimizin biraz sessizlik ve huzura olan ihtiyacı, güzel bir tatil ihtiyacından daha fazla çünkü hepimiz içten içe gelişmek, yenilenmek, yaşamın keyfine varmak için buna ihtiyaç duyuyoruz.

Ancak biraz yalnız ve sessiz kalmak bazen büyük bir lükse dönüşebiliyor. Bazen kendi kendimize bunun yapıp, sessiz ve boş kaldığımızda hiçbir şeyi tamamlayamadığımızı düşünüyoruz. Oysa sessiz kalmak, kendine odaklanmak, tüm dikkatinizi vererek bir şeyler yapmak gerçek anlamda hayatın içindeki motivasyonu bulmayı ve ilham almayı kolaylaştırıyor.

Neden hepimiz biraz sessizliğe ihtiyaç duyuyoruz? Sessiz kalabilmek için neler yapıyoruz? İhtiyacımız olan sessizliği nasıl besliyoruz? İşte aklınızdaki sorulara yanıt olabilecek birkaç önemli nokta:

1. Yenilenmek için dinlenmelisiniz
Hiç durmadan, dinlenmeden ilerlemek insan için mümkün olmayan bir şey. Makineler bile zaman zaman durup mola vermek, kendini tamir etmek istiyor. İnsan bedeninin de dinlenmek ve yenilenmek için biraz sessiz kalmaya, durmaya ihtiyacı vardır.

2. Sessiz kalmak neyin önemli olduğunu yeniden keşfetmenize yardımcı olur
Sürekli bir şeylerle meşgul olup, günlük karmaşalara kendinizi kaptırdığınızda, hayatta asıl önemli olan şeyleri unutabilir veya göz ardı edebilirsiniz. Çok fazla şeye dahil olarak, gereksiz şeylerle çok fazla vakit harcayarak sizin için önemli olan şeyleri görememeye başlarsınız. Hayatta önem verdiğiniz şeyleri yeniden fark edebilmek için biraz sessiz ve boş kalmalısınız.

3. Sessiz kaldığınızda kaostan çıkıp işleri sıraya koyabilirsiniz
Önünüzdeki işleri önceliklerine göre sıralandırmadan halletmek için koşturmaca içinde olduğunuzda, ilerleme kaydetmekle çok fazla meşgul olduğunuzda kendinizi bir kaosun içinde bulabilirsiniz. Oysa biraz sessizlik sizi bu kaostan kurtarabilir ve önceliklerinizi sıralayabilirsiniz.

4. Sessizlik size şükretme ve manevi duyguları keşfetme imkanı tanır
Günlük hayatın içindeki olumsuzluklar, hali hazırda olan pozitif şeyleri görmenize engel olabilir. Bunları görebilmek için biraz sessizliğe, manevi duyguları keşfetmenizi sağlayacak müsaitliğe ihtiyacınız var. Sessizliğin kıymetini bilin. Sessiz ve boş kaldığınızda düşüncelerinizin beyninizin içinde salınmasının tadını çıkarın.

5. Sessiz kalmak benlik algınızı güçlendirir
Hepimiz insanız, makine olmadığımız için olaylara kendi bakış açımızdan bakıyoruz. Ancak günlük koşuşturmaca içinde bu bakış açısını yitirebilir, unutabilirsiniz. Sessiz kalmak ise evrende nerede olduğunuzu, ne yaptığınızı, yaşama hedefinizi, hayatın anlamını yeniden keşfetmenizi sağlar.

6. Düzenli olarak sessiz kalıp kendinize vakit ayırmak stresi azaltır
Eğer stresli bir hayatınız varsa ve bundan kaçışınız yoksa, o zaman siz kendi kaçış alanınızı yaratabilirsiniz. Stresi azaltmanın en etkin yollarından biri günlük 10-15 dakikayı kendinize ayırıp meditasyon yapmak, yürüyüşe çıkmak, müzik dinlemek, yoga yapmakta gizli. Önemli olan bu sürenin uzunluğu değil, bu süreyi ne kadar kaliteli geçirdiğiniz.

7. Sessiz kalmak sizi iyileştirir
Sağlık personellerinin iyileşme dönemindeki hastalarına sakin, dingin ve sessiz bir ortam önermeleri boşuna değil. İyileşmek zaman alır. Bu dönemde bedenin dinlenmesi ve iyileşme sürecinde duygusal gelgitlerden uzak kalması gerekir. Bunu size sadece sessiz ve huzurlu bir ortam sağlayabilir.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.