Mezitli Soli Güneş Festivaline Hazırlanıyor

Mezitli Belediyesi bu yıl 10’uncusunu düzenleyeceği Uluslararası Soli Güneş Festivali, basın tanıtım toplantısı yapıldı. Soli Pompeipolis Antik Kentinde yapılan tanıtım toplantısında festivalin programı hakkında bilgiler verildi. Mersin’in en kapsamlı ve en büyük festivalinin tanıtım toplantısına Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan’ın yanı sıra festivalin paydaşları arasında yer alan, Mersin Uluslararası Limanı Genel Müdürü Johan Van Daele, Makine Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Yücesoy, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, belediye meclis üyeleri, mahalle muhtarları ve vatandaşlar katıldı.

MÜZİK DE VAR, DEFİLE DE

Katılımcılara festival programı hakkında bilgiler veren Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, “Güneşin öneminin bu denli önemli olduğu günlerde Soli Güneş Festivali ile kentimizde halkımızın ilgisini ve dikkatini güneş enerjisinin yeniden kullanılmasına çekmek istiyoruz.

Festivalimiz 24 Haziran 2022 Cuma günü gündüz çeşitli etkinlikler ile başlayacaktır. Saat 16.00’da Proje Pazarı ve Kermes Alanının açılışı yapılacaktır. Yine her sene olduğu gibi festival alanında çeşitli stantlar kurularak, güneş enerjisi firmaları ve yenilenebilir enerji sistemleri üzerine projelerde bu stantlarda yer alacaktır.

24 Haziran Cumartesi saat 21.00’da “Funda Arar”, 25 Haziran Cumartesi akşamı da yine aynı saatte “Emir Can İğrek”i, 26 Haziran Pazar günü de değerli modacı “Yıldırım Mayruk”un Güneş Defilesini festivalimiz kapsamında sizlerle buluşturacağız” dedi.

“ERİŞİLEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI KULLANILMALI”

Festivali, enerji kaynaklarının önemine dikkati çekmek için gerçekleştirdiklerini ifade eden Başkan Tarhan, “Gündelik hayatımızın hemen hemen her alanında enerji kullanımına ihtiyaç duymaktayız. Bu durumla beraber artan enerji gereksinimini karşılamak önemli hale geldi. Git gide azalan enerji kaynakları dikkate alındığında alternatif enerji kaynaklarının önemi artıyor. Küresel iklim krizi, yükselen fiyatlar ve ülkelerin enerji güvenliğini güçlendirmesi için acil ihtiyaç duyulan bir enerji krizi içindeyiz. İyi haber şu ki: Bu konuda bir şeyler yapmak için çok geç değil ve teknolojiler bugün hazır.Enerji verimliliği konusunda acil eylem, Paris Anlaşması hedeflerine ulaşmak için çok önemli olacaktır. Çözümler 4. Endüstri dönemine girdiğimiz bu dönemde “erişilebilir” ancak, maliyetler henüz bizler için çok yüksek. Enerjimizi daha akıllı kullanarak, en hızlı ve en uygun maliyetli şekilde şimdi CO2 emisyonlarını azaltmamıza yardımcı olacaklar.Günümüzde enerjinin çoğu şehirlerimizde ve binalarımızda, fabrikalarımızda ve ulaşımda kullanılmaktadır. Ve ihtiyacımızdan çok daha fazla enerji kullanıyoruz, bu da bizi küresel iklim hedeflerimize ulaşma yolundan saptırıyor.Ama çok geç değil. Enerji verimliliğini ilk sıraya koyarsak ve şimdi yaparsak yine de başarabiliriz.Enerjimizi daha akıllı kullanarak, enerji talebi eğrisini kırabiliriz. Bu, daha az enerji santraline ihtiyaç duyulduğu ve bunun yerine daha fazla yenilenebilir enerji hedeflerimize daha hızlı ulaşabileceğimiz anlamına gelir.Enerji verimliliği, rüzgâr ve güneşten üretilen her bir watt’ın daha fazla esnemesini sağlayarak yeşil geçişin maliyetini önemli ölçüde azaltır” şeklinde konuştu.

“SORUNLAR ALINACAK ÖNLEMLERLE ÇÖZÜLEBİLİR”

Başkan Tarhan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Günümüzde ülkemizde elektrik doğalgaz ve akaryakıt fiyat artışları oldukça önemli rol oynamaktadır. Bu önem kamu kuruluşları –Belediyeler- reel sektör ve tarım sektörü gibi her alanda kendini hissettiriyor.

Biz diyoruz ki; Orman vasfını yitirerek hazineye devredilen araziler, Hazine mülkiyetindeki araziler, Hazine mülkiyetinden TOKİ’ye devredilen arazilerin, kullanım tercihlerinde merkezi hükümet tasarrufu dışında Belediye Yönetimlerinin istemlerine öncelik verilsin.Örneğin: Belediyemize bu tür araziler GES amacı ile tahsis edilirse Belediyemiz tüketicilere, özellikle tarımsal üreticilere ucuz enerji temin edecektir. Bu olgu elektrik fiyatlarını aşağıya çekeceğinden herkesin refah seviyesinin yükselmesine yol açacaktır.”

MERSİN LİMANI KAZILARA 500 BİN LİRA KATKI SAĞLAYACAK

Mersin Uluslararası Limanı ile Mezitli Belediyesi arasında SoliPompeiopolis Antik Kenti kazılarına destek verilmesi amacıyla hazırlanan protokol imzalandı.

Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan ve Mersin Uluslararası Limanı Genel Müdürü Johan Van Daele arasında imzalanan protokole göre Mersin Uluslararası Limanı, kazı çalışmaları için 500 bin lira destekte bulunacağını taahhüt etti.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.