Macaristan’da ‘ucuz benzin’e yeni önlem

Macaristan’da ‘yerli plaka’ şartıyla ucuz benzin verilmesi dolayısıyla ülkede plaka hırsızlıkları artınca benzin istasyonları müşterilerinden ruhsat da istemeye başladı.

Macaristan hükümeti, komşu ülkelerden araç sahiplerinin ucuz benzin için ülkeye gelmesini engellemeye yönelik yerli plaka koşulunu getirdi. Hükümet, plakalar çalınmaya başlayınca benzin istasyonları müşterilerden ruhsat da istemeye başladı.

BBC News’ten Tarık Demirkan’ın haberine göre Macar hükümeti enflasyon karşısında dar ve orta gelirli aileleri korumak için Ekim 2021’de bazı temel gıda maddelerinin yanı sıra akaryakıt fiyatlarını da sabitlemişti. Bir devlet şirketi olan ve Macaristan’daki tek petrol rafinerisini işleten MOL ve benzin istasyonları arasındaki anlaşmayla benzin istasyonlarında satılan tüm akaryakıt türlerinin fiyatına tavan getirilmişti.

Bu anlaşma kapsamında benzin ve mazotun litresi 480 forintten (Yaklaşık 1,21 Euro, 21 Türk Lirası) daha pahalıya satılamıyor.

Ancak o tarihten bu yana petrol fiyatları çok yükseldi. Özellikle de Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaşın ardından ham petrol fiyatları astronomik rakamlara ulaştı.

Buna bağlı olarak da akaryakıt ürünlerine art arda gelen zamlar, Macaristan’daki ve komşu ülkelerdeki akaryakıt ürünleri fiyatları arasında büyük bir fark doğmasına neden oldu. Yabancı araç sahipleri benzin istasyonlarından ucuz benzin alabilmek adına yığılma yaptı.

PLAKA HIRSIZLIĞI ARTTI, HÜKÜMET YENİ BİR UYGULAMA DAHA BAŞLATTI

Macaristan’ın kuzeyinde Avusturya sınırındaki Mosonmagyarovar şehrinde bir gece içinde 30 aracın plakası çalındı. Başka şehirlerden de plaka hırsızlığı haberleri geldi.

Bunun üzerine bir uygulama daha başlatan hükümet, bundan böyle benzin istasyonlarında depolarını dolduran araçların Macar plakasına sahip olmasının yanı sıra araç sahiplerinden ruhsat da göstermelerini istedi.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.