Liglerin erken başlaması teknik adamları tedirgin etti!

TFF Başkanı Nihat Özdemir’in koronavirüs nedeniyle ertelenen liglerin 12 Haziran’da yeniden başlayacağını açıklaması tartışmaları da beraberinde getirdi. Baza teknik adamlar endişelerini dile getirirken bazıları da karara sert tepki gösterdi. UEFA Başkanı Ceferin “Sıfır risk mümkün değil. Futbolu oynamak için gerekli önlemleri alacağız” açıklaması yaptı.

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir’in ligleri başlatma kararı tartışılmaya devam ediyor…

Özdemir son olarak CNN Türk canlı yayınında yaptığı açıklamada “Pozitif çıkan fıtbolcuları ayırır, yolumuza devam ederiz. Temmuz’da seyircili oynayabliriz” dedi.

TFF Başkanı’nın lilgeri başlatma kararı ve açıklamaları futbol camiasında da tedirginliğe yolaçtı. Sosyal mesafenin nasıl konunacağı, konaklama, şehirler arası yolculuk gibi noktalarda belirsizliğe dikkat çeken teknik adamlar, “Fiziksel hazırlıktan daha önemli olan psikolojik hazırlık. Futbolcular endişeli. Sadece kendileri değil aileleri ve çalışanlarımız da risk altında” değerlendirmesini yaptı.

En sert tepki ise Sivasspor Teknik Direktörü Rıza Çalımbay’dan geldi:

“Bazı teknik direktör arkadaşlarımız ‘Biz hazırız’ diyor. Neye hazırsın? Oyuncuları deplasmana nasıl götüreceksin? Nerede konaklayacaksın? İki oyuncuna bir şey olsa ne olacak, sonrasını biliyor musun? Allah korusun yarın bir gün bir şey olduğunda bunun sorumluluğunu kim alacak?”

İşte teknik adamların görüşleri:

FATİH TERİM (GALATASARAY)

“Kolay bir süreçten geçmiyoruz. Hiç kolay bir süreç değil, karar vermek hiç kolay değil, sorumluluk almak, hiç kolay değil. O kadar büyük bir organizasyonu yönetmek, hiç kolay değil, saygı duyuyorum. Ekonomik, idari, psikolojik, hatta sosyal hasarın bedelini de ödemek kolay değil. Bunu da kabul ediyorum.”

HÜSEYİN ÇİMŞİR (TRABZONSPOR): LİGLER TAMAMLANSIN AMA ÖNCE SAĞLIK

“Ben liglerin oynanmasından ve sezonun tamamlanmasından yanayım ama burada her şeyden daha önemli olan elbette sağlık. Kısa sürede bu salgının sona erip çocukların okula gittiği, stadyumların dolduğu, insanların rahat bir şekilde sokaklarda gezebildiği bir ortama geçebilme arzusundayız. Karşımızda bilmediğimiz bir virüs var. Şu an için aşısı yok. Sadece önlemler var. Sosyal mesafeye ve hijyene dikkat etmek gerekiyor. Bu önlemlere gereken hassasiyeti gösterip bu salgının süresini kısaltmamız lazım. Bana bir şey olmaz demeden Sağlık Bakanlığımızın, Bilim Kurulunun ve hükümetimizin uyarılarına uymamız gerekiyor.”

RIZA ÇALIMBAY (SİVASSPOR): FUTBOLCUNA BİR ŞEY OLSA KİM HESAP VERECEK

“Sancaktepe’de 9 vaka, Fenerbahçe, Beşiktaş, Ankaragücü’nde yine vakalar var. Böyle bir durumda oyuncular mutlaka tedirgin oluyor. Ben kendi oyuncularımın nasıl korktuğunu biliyorum. Bir arkadaşımız antrenmanlara gelmiyor. Risk varsa maçların oynanmaması gerekiyor. Bazı teknik direktör arkadaşlarımız ‘Biz hazırız’ diyor. Neye hazırsın? Oyuncuları deplasmana nasıl götüreceksin? Nerede konaklayacaksın? İki oyuncuna bir şey olsa ne olacak, sonrasını biliyor musun? Allah korusun yarın bir gün bir şey olduğunda bunun sorumluluğunu kim alacak?”

TFF Başkanı Nihat Özdemir: Temmuz ayındaki maçları seyircili de oynayabiliriz

PROSINECKI (KAYSERİSPOR): TEORİ GÜZEL AMA…

“Futbola dönüş protokolünü inceledik. Teoride güzel fakat pratikte uygulamak kolay olmayacak. Futbolcular korkuyor, ben de 1.5 aydan beri tesiste yaşıyorum. Seyahat, konaklama durumları belirsizliğini koruyor. Kulüpte kaldıkları sürece her tesis çalışanıyla ister istemez kontak halinde olacaklar. Çalışanlar için de aynı durum geçerli. Herkes eşit seviyede. Fiziksel olarak hazırlanmak için verilen süre yeter fakat önemli olan psikolojik hazırlık. İşler düzelince futbolcuların psikolojisi düzelir ve çekinceler ortadan kalkar.”

ÜNAL KARAMAN (Ç.RİZESPOR): DOĞRU BULMUYORUM

“Oyuncuları birbirinden izole etseniz de alışılagelmiş düzeni yürüten oyuncular var. Gerçekten çok zor bir dönem bizi bekliyor. Bu işin ruhuna, doğasına aykırı antrenman yapıyoruz. Tamam devam edeceğiz ama federasyonun söylediği önlemler dahilinde çalışıyoruz. Zaman içerisinde ne tür zorluklarla karşılaşabileceğimizi yaşayarak tecrübe edeceğiz. Hiçbir şey yokmuş gibi oyuncuyu tekrar müsabaka ortamına çekmeyi ben sporcu ve spor adamı kimliği olarak çok doğru bulmadığımı ifade etmeliyim.”

MUSTAFA REŞİT AKÇAY (ANKARAGÜCÜ): İNSAN ODAKLI BAKARSAK OYNANMAMALI

“Bizim işimiz temaslı bir iş. Bize şunu söylememeliler: Kaç testten sonra temaslı-taktiksel oyunlara geçebiliriz. Oyuncular, ‘Benim evimde çocuklarım var bana yaklaşma’ diyor. Bu psikolojideki oyuncu yarın temaslı oyunu nasıl oynayacak. Şu anda birbirimizi anlamıyoruz. Kararı insan kaynaklı değerlendirirsek oynanmaz. Ekonomi açısından bakarsak oynanır. Kimse sorumluluğu üstüne almıyor. Bunlar bizim çalışmalarımızı negatifleştiriyor.”

FUAT ÇAPA (KASIMPAŞA): ABARTMAMALI

“Ortada bir durum var ama çok da olumsuz bakmamak gerekiyor. Artık sadece işimize konsantre olmamız gerekiyor. Oyuncularla geçirdiğimiz süreyi göz önüne alırsak takımımız gayet olumlu bir hava içerisinde… Mutlaka etkileniyoruz ama hayat da devam ediyor. Bu yüzden gereğinden fazla abartmamak gerekir.”

YILMAZ VURAL (AKHİSARSPOR): HER TÜRLÜ RİSKE KARŞI OYNATILMAK İSTENİYOR

“Toplamda 35 günlük bir hazırlık sürecine sahibiz. Ancak sosyal mesafe gereği bireysel antrenmanları ne zaman bırakacağız bilmiyoruz. Sonuçta bu bir temas oyunu ve takım halinde çalışmamız gerekiyor. Ayrıca özel maç yapabilecek miyiz? Bunlara bir cevap bulmamız gerekiyor. Sanırım bunu da bize bildireceklerdir. TFF 1. Lig’de 11 takım oynansın 7 takım oynanmasın demiş. Ancak bunları duygusal tepkiler olarak görüyorum. Takımlar kendi durumlarını düşünerek maalesef tarafsız olamıyorlar. Kendilerince haklı olabilirler ama görüldüğü üzere her türlü riske karşı maçlar oynatılmak isteniyor. Çünkü kulüplerin ekonomisi doğal olarak ön planda tutuluyor. Tabi ki bizlerin de tereddütleri var.”

BÜLENT KORKMAZ (KONYASPOR): NEYE HAZIRSIN?

“TFF, Sağlık bakanı ve bilim kurulunun onayını alarak tarih verdi. Ancak sağlık bakanlığı da bütün yetki federasyonundur dedi. Ben de şunu soruyorum: Bu lig başlayacaksa sorumlusu kim? Bundan sonra ben ekibim, oyuncularım ve tüm kulüp personeli hatta bütün kulüplerin personelleri ile stat görevlileri ve gazetecilerin karşılaşacağı her türlü senaryonun sorumluluğu TFF’ye aittir. Dolayısıyla ben bir sorumlu arıyordum ve bu sorumlu federasyondur. Bundan sonra gelişecek tüm olumsuzluklarda federasyon başkanı ve yöneticileri sorumludur.”

İLHAN PALUT (GÖZTEPE): HAZIRLIK ÖNEMLİ

“Tabi ki liglerin oynanarak bitmesini istiyoruz. Ancak buradaki tek tedirginliğimiz bize sunulan çalışma şartları… Bu çalışma şartlarındaki kurallara uyarak takımımızı 12-13 Haziran’da başlayacak lige hazırlamamız pek mümkün görünmüyor. Bir yandan insan sağlığını düşünürken diğer taraftan önümüze konulan 8 maç var. Buna mutlaka fiziksel ve zihinsel olarak hazır olmamız gerekiyor. O yüzden futbol konusunda ortaya çıkarılan raporun kısa zamanda revize edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Örneğin en geç 11 Mayıs’ta takım antrenmanlarının yapılmasına olanak sağlanması gerekiyor. Yani en az 1 ay takım halinde futbolcularımızı çalıştırmamız lazım… Çünkü yeteri kadar hazır olmayan bir oyuncunun maça çıkması onun uzun süre sakatlık sorunu yaşamasına neden olabilir. O yüzden takımların ideal çalışma ortamına önümüzdeki haftanın başından itibaren kavuşması gerekiyor.”

MUSTAFA DENİZLİ: DAHA GEÇ OLABİLİR

“Statlar sokaklardan daha güvenli. İnsan sağlığı bizim birincil önceliğimiz. Şimdi düşünelim; bugün hafta sonları hariç her gün birçok insan belli koşullarda; AVM dahil, belli mekanlara girip çıkabiliyor. Değerlendirecek olursak; sosyal yaşam içerisinde seyircisiz oynanacak maçlarda stadyumlar buralardan daha az risk taşıyan mekanlar. Eğer gerekirse liglerin başlama tarihi temmuz ayına da kayabilir.”

HİKMET KARAMAN: TEMMUZ DAHA GÜVENLİ

“Sağlık önlemleri iyi bir şekilde alındığında maçlar oynanabilir. Önlemimizi iyi almadan başlarsak kulüpler nasıl oynayacak. Maçların oynanması için Temmuz ayı daha güvenli bir ay ve bu dönemde de hızlandırılmış bir takvim uygulanabilir.”

UEFA BAŞKANI CEFERİN: “SIFIR RİSK MÜMKÜN DEĞİL”

Öte yandan UEFA Başkanı Ceferin, koronavirüs nedeniyle henüz başlamayan liglerin genel durumuyla ilgili önemli açıklamalar yaptı.

Ceferin, “Maçlar devam ederken takımlardan herhangi birinde koronavirüs testi pozitif çıkarsa ligler duracak mı?” sorusuna “Liglerini sahada bitirmeyen ülkeler bir sonraki UEFA sezonunda turnuvalara katılmak istiyorlarsa çeşitli yaptırımlarla yüzleşeceklerini unutmamalı” cevabını verdi.

Sıfır riskin mümkün olmadığını belirten UEFA Başkanı, “Maçlar oynanırken pozitif vaka olursa liglerin durdurulması bir formül değil. Önceliğimiz turnuvanın devam etmesi. Ne yazık ki sıfır risk mümkün değil. Sadece sporda değil bütün sektörlerde durum bu. İş sektörlerinde sıfır risk diye bir durumdan söz edemeyiz. Biz de futbolu oynamak için gerekli önlemleri alacağız” ifadelerini kullandı.

NİHAT ÖZDEMİR DE “DEVAM EDECEK” DEMİŞTİ

CNN Türk yayınında Hakan Çelik’in sorularını yanıtlayan Özdemir, konu hakkında, “Takımlar hazırlanırken sık sık test yapılacak. Bunların içinde vaka çıkabilir. Onları ayırıp yolumuza devam edeceğiz. Bundesliga’da bir takımda 14 futbolcu kalsa dahi lige devam etme kararı alındı. Bizim de hedefimiz bu” açıklamasını yapmıştı.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.