Kuş gribi DSÖ’yü alarma geçirdi

Dünya Sağlık Örgütü, Kamboçya’da yaşayan bir ailede doğrulanmış iki kuş gribi vakası bulunmasının ardından alarma geçti. DSÖ’den bir yetkili, son haftalarda hayvanlar arasında artan kuş gribi vakalarını endişe verici olarak nitelendirirken, virüsün yeni varyantı özellikle memeli hayvanlarda rekor sayıda ölüme neden oldu.

Kamboçyalı yetkililer, geçtiğimiz gün 11 yaşındaki bir kızın kuş gribi nedeniyle öldüğünü bildirdi ve temaslılarından 12’sini test edilmesinin ardından semptom gösteren kızın babasının da testi pozitif çıktı.

DÜNYAYA ‘UYANIK OLUN’ ÇAĞRISI
Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Salgın ve Pandemi Hazırlık ve Önleme Direktörü Dr. Sylvie Briand, kuşlar ve memelilerdeki vakalardaki son artış nedeniyle durumu “endişe verici” olarak nitelendirerek, sanal bir brifingde gazetecilere, DSÖ’nün küresel risk değerlendirmesini son gelişmeler ışığında gözden geçirdiğini söyledi.

Briand, “Küresel kuş gribi (H5N1) durumu, virüsün dünya çapında kuşlarda geniş çapta yayılması ve insanlar da dahil olmak üzere memelilerde artan vaka raporları göz önüne alındığında endişe verici. DSÖ, bu virüsün riskini ciddiye alıyor ve tüm ülkelerden daha fazla uyanık olması çağrısında bulunuyor” dedi.

REKOR ÖLÜME NEDEN OLDU
Briand, Kamboçya’daki vakalara odaklanmak için kilit bir neden olan insandan insana herhangi bir bulaş olup olmadığının veya iki vakanın aynı çevresel koşullardan, muhtemelen yakın temastan kaynaklanıp kaynaklanmadığının henüz net olmadığını söyledi.

2020’de yeni bir H5N1 türü ortaya çıktı ve son aylarda yabani kuşlar ve evcil kümes hayvanları arasında rekor sayıda ölüme neden oldu. Ayrıca memelileri enfekte ederek küresel endişeleri artırdı.

Bununla birlikte, daha önceki salgınların aksine, H5N1’in bu alt tipi insanlarda önemli bir hastalığa neden olmuyor. Şimdiye kadar, DSÖ’ye enfekte kuşlarla yakın teması olan kişilerde çoğu hafif olan yalnızca yarım düzine vaka bildirildi.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.