Kurumlar arası entegrasyonla 197 bin olayın faili tespit edildi

Parmak İzi Teşhis Sisteminin ortak kullanımıyla 196 Bin 852 olayın faili tespit edildi. Veri entegrasyonu suçla mücadeleyi kısa sürede aydınlatırken, faillerin de tespit edilmesine imkan sağladı.

ANKARA (İGFA) – Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ile 2 kurumda kullanılan otomatik parmak izi teşhis sistemi entegrasyonunun ardından 196 bin 852 olayın aydınlatılması ve faillerinin tespiti sağlandı.

İçişleri Bakanlığı’nın internet sitesinden alınan bilgiye göre emniyetin kullandığı Otomatik Parmak İzi Teşhis Sistemi (AFİS) sayesinde tutulan parmak izi arşivi terör, narkotik, asayiş olaylarının yanı sıra kimliksiz cesetlerin araştırılması, afet kriminal incelemesi ve sahte kimlik kullanan kişilerin gerçek kimliklerinin tespitinde kullanılıyor.

Jandarma Genel Komutanlığı Kriminal Daire Başkanlığı, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü bünyesinde de parmak izi teşhis sistemleri kullanılıyor.

Kriminal Daire Başkanlığının kullandığı AFİS ile diğer kurumların parmak izi teşhis sisteminin, 2019 yılında entegrasyonunun ardından birçok olay kısa sürede tespit edilerek aydınlatıldı.

Samsun Bölge Kriminal Polis Laboratuvarı Müdürü Nizam Kabar, Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığı olarak meydana gelen olayların aydınlatılması, suç faillerinin kısa sürede tespit edilebilmesi amacıyla çalıştıklarını söyledi.

“Delile olan güven, devlete güven anlayışıyla teknolojinin bütün imkanlarından faydalandıklarını belirten Kabar, Yeni gelişen bütün teknolojiyi de bünyemize adapte etmek için elimizden geleni yapmaktayız” diyen Kabar, “Toplamda diğer suçlarla birlikte 196 bin 852 olayın failinin aydınlatılması ve tespiti bu entegrasyon sayesinde gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, olay yerlerinde kime ait olduğu bilinmeyen biyolojik numunelere ilişkin kan, tükürük ve vücut sıvılarıyla ilgili yapmış olduğumuz DNA çalışmaları ve jandarmada da aynı amaçla tutulmuş olan verilerin entegrasyonu sonucunda yaklaşık 23 bin 715 bulgunun irtibatı sağlanarak faili meçhul olayların aydınlatılmasına ve olayların birbiriyle bağlantısının sağlanmasına katkıda bulunulmuştur” diye konuştu.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.