Kurban Bayramı tatili 9 gün oldu

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın kabine toplantısı sonrasında açıklama yaptı.

İbrahim Kalın, “Bu Cuma günü sayın cumhurbaşkanımız 100 günlük icraat programını paylaşacak” dedi. Kalın ayrıca, kurban bayramı tatilinin 9 gün olacağını açıkladı.

İşte Kalın’ın sözlerinden satır başları:

Bugün kabine toplantısında yürütülen çalışmalar detaylı şekilde ele alındı. Ve cumhurbaşkanımızın Cuma günü açıklayacağı 100 günlük icraat programının detayları ele alındı.

Bu Cuma günü sayın cumhurbaşkanımız 100 günlük icraat programını paylaşacak. 400 projenin bu 100 günlük icraat programı çerçevesinde detayları kabine toplantısında ele alındı.

Daha genel bir çerçevede baktığımızda 100 günlük programda öncelikli amaç yeni cumhurbaşkanlığı sistemine geçişin temel unsurlarının tamamlanması. Oluşturulan yeni birimlerin başkanlıkların teşekküllerinin tamamlanması ve üst düzey atamaların yapılması.

Üst düzey atamaların yanı sıra devam eden projelerin hayata geçirilmesi de önceliklerimiz arasında bulunuyor. 2019 – 2023 dönemine ait stratejik plan da kasım sonuna kadar hazırlanmış olacak.

Tabi burada bizim öncelikli hedefimiz, 2023 hedefleri çerçevesinde bütün bakanlıklarımızın tam kapasite çalışarak bu hedeflere ulaşacak şekilde bir performans hayata geçirmesi. Sayın cumhurbaşkanımız da bu hususun altını çizdiler.

Bir diğer önemli konu, tabi ki iç ve dış tehditlere yönelik terörle mücadele konusu. Dün MGK’da ele alındığı üzere, güvenlik tehditlerine karşıda mücadelemiz en yoğun şekilde devam edecek. Memnuniyetle ifade edebilirim, güvenlik birimlerimiz arasında yakalanan eş güdüm sayesinde teröre darbe üzerine darbe vurmaktadırlar.

Bir diğer önemli konu, o da bildiğiniz gibi Suriye’de devam eden savaşın siyasi çözüm yoluyla sonuçlandırılması. Bir dizi siyasi girişim hala devam ediyor. Bunlardan önemli bir ayak Soçi toplantılarıydı. Türkiye İran ve Rusya’nın da iştirakiyle toplantıda Soçi’de ele alındı. Bu toplantının öncelikli amacı yeni anayasa komisyonunun teşkil edilmesiydi. Biz de sürece etkin şekilde katkı vermeye devam edeceğiz.

Suriye kaynaklı terör tehditlerine karşı, gerek PYD YPG gerek DEAŞ’a karşı mücadelemiz kararlı şekilde devam edecek.

Bildiğiniz gibi bir diğer önemli konu, son günlerde ABD ile aramızda yaşanan bir gerilim var. Burada devam eden adli süreçle ilgili yer yer Amerikan makamlarının tehdit dolu açıklamaları… Türkiye hiçbir tehdide ve tehditvari dile asla ve asla prim vermez. Tehdit ifadelerinin kabul edilmesi mümkün değildir. özellikle ABD’nin Türkiye’de devam eden adli konuyu gerekçe göstererek ve bahane ederek, Türkiye’ye yönelik tehditkar dil kullanması asla ve asla kabul edemez. Türkiye bu stratejik ortaklığı devam ettirmek için kendine düşeni yapmıştır. Amerikan makamlarının PYD ile angajman ve FETÖ ile mücadele konusunda adım atmadığı göz önünde bulunduğunda Türkiye’nin tutumunun ne kadar haklı olduğu kendiliğinden ortaya çıkacaktır. Biz rasyonel duruşumuzu devam ettireceğiz.

KURBAN BAYRAMI TATİLİ 9 GÜN

Kurban bayramı yaklaşıyor. Kabinemizin aldığı kararı da sizlerle paylaşmak istiyorum. Kurban bayramı 9 güne çıkartılmıştır. Yani arefe günü Pazar günü tatile dahil edilmiş bulunuyor. Toplamda 9 gün olacaktır.

SORU & CEVAP

Soru: Şayet ABD, bir yaptırım kararı alırsa F35 savaş uçakları konusunda senatonun aldığı karar mevcut. Yaptırım kararı verilirse, Türkiye’nin şüphesiz adımları olacak. Dün MGK’da bugün toplantıda herhangi bir konu gündeme geldi mi?

– Şunu söyleyeyim, yaptırım dilini tehdit unsuru haline getirerek Türkiye’ye yüklenmenin hiç kimseye faydası olmayacaktır. F35’lerin iade edilmemesi gibi konuyu gündeme getirenlerin şunu da bilmesi gerekir, bu uluslararası bir projedir. Burada 10-12 tane ülke vardır. Türkiye de ortak olmuş ülkelerden birisidir. 900 milyon dolarlık ödeme de yaptık. Türk pilotlarının eğitim süreci devam ediyor. Bunu engellemeye dönük adım atması halinde Türkiye’nin başvuracağı hukuk vardır, tahkim vardır.

Gerekçe ise Türkiye’de devam eden yargı konusu. Biz de yürütülen yargı süreçlerini gerekçe göstererek benzer tutumların içine girebiliriz. Ama biz bunu arz etmiyoruz. Yaptırım düşünenlerin bu ilişkiye nasıl

Türkiye kolay kolay gözden çıkarılacak bir ülke değildir. Türkiye alternatifsiz de değildir, bunu da açık net şekilde söyleyeyim. Rahip Brunson ile devam eden yargı sürecine herkesin saygı duyması gerekir. Türk yargısına talimatların verilmesi söz konusu değildir. böyle bir adım atılması durumunda da Türkiye’nin planları hazırdır. Öte yandan bununla ilgili diplomasi sürecinin de devam ettiğini ifade etmeliyim. Bizim beklentimiz arzumuz bunun diplomasi kanalları yoluyla çözülmesidir.

Soru: Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Trump arasında görüşme olacak mı? Dışişleri Bakanı ve Pompeo arasında görüşme olacak mı?

– Dönem dönem ihtiyata binaen görüşmeler olabilir. Bugün yarın planlanan bir görüşme yok. Gelişmeler ışığında bu düşünülebilir. Sayın dışişleri bakanımızın Pompeo ile görüşmesi oldu. bu hafta içinde de bir görüşmesi olacak. Bunu zehirleyecek, engelleyecek adımlardan kaçınmaların da Amerikalı yetkililere tavsiye ederiz.

MÜNBİÇ PLANINI ETKİLER Mİ?

Münbiç planı tasarlandığı şekilde uygulanmaya devam ediliyor. Adım adım hayata geçiriliyor. Bu gerilimin Münbiç eylem planını olumsuz etkilememesi bizim beklentimizdir. Ama şunun da altını çizeyim. Münbiç planı, sürecin tamamını ifade etmiyor. Bizim beklentimiz ABD’nin PYG YPG ile her türlü angajmanını sonlandırmasıdır.

Madem DEAŞ tehdidi ortadan kalktı. O zaman artık ABD’nin YPG PYD ile işbirliğini devam ettirmesini gerektirecek bir durum da bulunmamaktadır.

Soru: Dün MGK’ya da yansıdı. Dikkat çeken “Somut adımlar atılmaya başlanacak” ifadesiydi. Operasyonlara yenilerinin eklenmesi söz konusu mu? Cumhurbaşkanı, Tel Rıfat’a dikkat çekmişti…

– Bu konuları güney afrika görüşmesinde sayın Putin ile ele aldılar. Bildiğiniz gibi biz fırat kalkanı ve zeytin dalı harekatlarını yaptık. Oradan Türkiye’ye dönük tedbirleri de bertaraf ettik. İdlib’de de yürüttüğümüz bir süreç var. 12 tane askeri gözlem noktasını kurmuş bulunuyoruz. O da Ruslar ve İranlılarla koordine ettiğimiz bir uygulama. Orada rejim kaynaklı saldırı olmaması için görüşmelerimiz devam etti ve netice de aldı. Şu an hama’da humus’ta dera’da yaşananların İdlib’de yaşanmasını kabul edemeyiz. Sınırımızdadır, sıfır noktasındadır. Oradan bir göç dalgası herkesi sıkıntıya sokar.

Tel Rıfat konusu arada kalan bir konudur. Onun çözülmesi için Ruslar ve İranlılar ile devam ediyor. Menbiç civarında da Amerikalılarla yürütülen bu süreç var.

Soru: Bedelli askerlik yasası sayın cumhurbaşkanımızın onayında. Yakın zamanda onaylanması ön görülüyor mu? Süreç nasıl işleyecek?

– Siz bedelli askerlik isteyenlerin sözcüsü oldunuz Lamia hanım. O çerçevede güzel bir süreç ilerliyor. Önümüzdeki birkaç gün içerisinde cumhurbaşkanımızın bunu imzalaması ön görülüyor. Resmi gazetede yayınlandıktan sonra da Milli Savunma Bakanlığımız takvimi ve gerekli düzenlemeleri zaten tamamlamış durumalar; bunu açıklayacaklar. Gerekli detayları milli savunma bakanımız kamuoyuyla paylaşacak. Yakın zamanda umarım bedelli askerlik meselesi çözüme kavuşturulmuş olur.

Soru: Cumhurbaşkanı, Bahçeli ile görüşme gerçekleştirdi. Bizi bilgilendirebilir misiniz?

Bugün yaptığı görüşme Türk siyasetinin artık aşina olduğu görüşmeler olarak görülmeli. Dönem dönem bir araya geliyorlar. Bir olağanüstü durum yok. Bu da o görüşmelerden bir tanesiydi. Genel olarak siyasi süreç, yeni sistemin oturması bununla ilgili alınan, atılan adımlar. Bundan sonrasıyla ilgili yürütülen süreçlerle ilgili bir genel değerlendirme yapıldı. Bundan sonra da dönem dönem bu çerçevede görüşmeler olabilir.

Soru: Merkez Bankası bugün 2018 yıl sonu enflasyon tahminini yükseltti yüzde 13,4 olarak. Sayın cumhurbaşkanının da bir duruşu var. Enflasyonun tek haneye düşürülmesi konusunda adımların atılacağı söylenmişti. Bu konu gündeme geldi mi? Bundan sonra nasıl bir adım atılacak?

– Bu konuda hazine ve maliye bakanımızın bir bilgilendirmesi oldu. ben birkaç başlığı paylaşayım. Bildiğiniz gibi geçenki kabine toplantısından sonra da açıklamıştık. Bütçe disiplini enflasyonla mücadelenin önceleneceğini ifade etmiştik. Bu noktada da kamu kurumlarına ve bakanlıklara bütçe disiplini konusunda bazı tasarruf hedefleri konuldu. Vatandaşlarımızı ve projeleri etkilemeyecek şekilde kamu harcamalarında azaltım yapılmaya da başlanıldı.

Ağustos ayı sonu gibi orta vadeli programın tamamlanarak kamuoyuyla paylaşılması ön görülmekte. Gerek enflasyonla mücadele, işsizliğin azaltılması, yatırımların artırılması konusunda yoğun bir çalışma şu anda devam ediyor. Bildiğiniz gibi işsizlik oranı 9,6 olarak tek haneye inmiş oldu. yine bu döne kıyaslandığında turizm gelirlerinde yüzde 30,1’lik artış gerçekleşti. Dolayısıyla bütün olarak baktığımızda enflasyonla ilgili merkez bankasının yaptığı tahmin bugünkü şartlar çerçevesinde yapılmıştır. Şartlar olumlu hale geldiğinde bunu revize edebilir.

Faiz konusunda da cumhurbaşkanımızın tutumu zaten belli. Bunları bütün içerisinde koordine etmek suretiyle bu çalışmaları yürütmeye devam edeceğiz.

Orta vadeli programın açıklanmasıyla birlikte Türk ekonomisinin yapısal gücünün bütün sektörlere yansıtılması konusunda önemli adımlar atılacağını ifade edebilirim.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.