Kritik yasa görüşmeleri ertelendi!

TBMM Genel Kurulu gündemine gelmesi beklenen basın, sosyal medya ve internet haberciliğine ilişkin düzenlemeleri içeren ‘Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmeleri ertelendi.

ANKARA (İGFA) – TBMM’de Dijital Mecralar ile Adalet komisyonlarından geçerek hazırlanan ‘Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin bu hafta yapılması beklenen Genel Kurul görüşmeleri ertelendi.

Erteleme haberini CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, sosyal medya hesabından duyurdu.

Özkoç, paylaşımında, “Basın Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik öngören kanun teklifinin TBMM Genel Kurul görüşmeleri, girişimlerimiz sonucu üzerinde parti gruplarının daha fazla müzakere edebilmesi için bu hafta ertelenmiştir” ifadelerine yer verdi.

ULUS’TA KALEM BIRAKTILAR

Ayrıca bugün Ankara Ulus’taki Atatürk Heykeli önünde bulunan basın meslek örgütleri de teklife tepki göstererek yaptıkları ortak açıklama ile kalemlerini Atatürk Heykeli önüne bıraktı.

Basın Konseyi, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Diplomasi Muhabirleri Derneği, DİSK Basın-İş Sendikası, Gazeteciler Cemiyeti, İzmir Gazeteciler Cemiyeti, KESK Haber-Sen, Parlamento Muhabirleri Derneği, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu ve Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın çağrısıyla bir araya gelen gazeteciler, AK Parti ve MHP’nin yasa teklifinin geri çekilmesini istedi. Eylemde, “özgür basın susturulamaz”, “özgür basın, özgür toplum”, “sansüre hayır” sloganları atıldı ve basın özgürlüğüne vurgu yapan pankartlar taşındı.

İGF: BU TEKLİFE EVET DEMEK TÜM MİLLETVEKİLLERİNİN BOYNUNU BORCU

Öte yandan İnternet Gazetecileri Federasyonu (İGF) da, internet gazeteciliği yasası olarak bilinen söz konusu kanun teklifi ile ilgili önceki gün yaptığı basın açıklamasını yineleyerek yeni düzenleme gazeteleri ve gazeteciliği sonlandırmayacak, aksine ömürlerini uzatacağını vurguladı.

İGF Genel Başkanı Mesut Demir, “Bu yasa gazeteler için bir can simidir. İlan gelirlerinin kamu kurum ve kuruluşlarının reklam ve ilanları, belediye meclis kararları, belediye banner ve advatorial reklamlarının basın İlan Kurumu aracılığıyla verilecek olması, ilan pastasının büyümesini sağlayacaktır” diyerek, yıllardır ötelenen, komisyonlarda görüşülmeden geri çekilen internet gazeteciliği yasasının Meclis Genel Kurul’da ‘evet’ oyu ile geçirilmesinin tüm milletvekillerinin boynunun borcu olduğuna vurgu yaptı.

KANUN TEKLİFİ NELERİ İÇERİYOR?

Söz konusu kanun teklif; internet haber siteleri süreli yayın kapsamına alacağı gibi, basın kartı başvurusu İletişim Başkanlığı’na yapılması, resmi nitelikte kimlik belgesi olarak kabul edilmesini içeriyordu.

Teklifle; halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması da öngörülüyor.

Yine bu kanun teklifinin genel kuruldan geçecek olmasıyla birlikte resmi ilanlar, şartları Basın İlan Kurumu Genel Kurulunca belirlenecek internet haber sitelerinde de yayımlanacak. İhaleler, işin yapılacağı yerde çıkan bir gazetenin yanı sıra bir internet haber sitesinde de duyurulabilecek.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.