Kovid-19 çağrısı! Genç gönüllülere koronavirüs bulaştıralım!

15'i Nobel ödülü sahibi 100'den fazla bilim insanı, aşının koruma sağlayıp sağlamayacağını görmek için gönüllülere aşı yapıldıktan sonra koronavirüs (corona virüs) bulaştırılması için çağrı yaptı. Bilim insanları, kontrollü koşullarda Kovid-19 bulaştırılacak genç ve sağlıklı kişiler için riskin çok büyük olmadığını, bu gönüllüler üzerinde yapılacak denemelerin topluma büyük faydalar sağlayacağını öne sürüyor.

100’den fazla bilim insanı, aşının koruma sağlayıp sağlamayacağını görmek için gönüllülere aşı yapıldıktan sonra koronavirüs (corona virüs) bulaştırılması için çağrı yaptı.

‘1 Day Sooner’ (1 Gün Daha Erken) adlı bilim insanları grubunun, çağrısına 140 ülkeden 31 bin 254 kişi olumlu cevap vererek gönüllü olmak istediğini belirtti.

OXFORD ÜNİVERSİTESİ’NDEN DESTEK

Grubun ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri’ne (NIH) hitaben yayımladığı açık mektupta, bu denemelerin etkili bir aşı geliştirilmesini hızlandırabileceği belirtildi.

Oxford Üniversitesi Kovid-19 aşı programının direktörü bu çalışmaların “uygulanabilir ve bilgilendirici” olacağını söyledi.

Dünya genelinde halihazırda 23 koronavirüs aşısı deneme safhasında. Bilim insanlarına göre, bu aşıların etkili olduğunu görmenin tek yolu; yeterli sayıda gönüllünün art arda, günlük yaşamlarında koronavirüse maruz kalması ve hasta olmamaları.

Mektupta imzası bulunan bilim insanları, bunun şansa bırakılmaması gerektiğini ve bu tür denemelerin etik açıdan uygun olduğunu söylüyor.

“20-29 YAŞ GRUBUNDAKİLERE RİSK DÜŞÜK”

Bilim insanları, kontrollü koşullarda hastalık bulaştırılacak genç ve sağlıklı kişiler için riskin çok büyük olmadığını, genç ve sağlıklı gönüllüler üzerinde yapılacak denemelerin topluma büyük faydalar sağlayacağını öne sürüyor.

Mektupta şu ifadelere yer verdi: “Denemeye katılacak kişilerin görece genç ve sağlıklı olması gerekiyor. Sağlıklı ya da sağlıksız 20-29 yaş grubundakilerde koronavirüsten ölme riski, böbreklerini bağışlayan kişilerdekiyle aynı düzeyde. Başka hastalıkları olan kişilerin denemelere dahil edilmemesiyle risk önemli ölçüde düşecek.”

“GÖNÜLLÜ DENEMELERİ MASADA”

Mektuba imza koyan bilim insanları arasında koronavirüs aşısı prototipi geliştiren Oxford Üniversitesi Jenner Enstitüsü Direktörü Prof. Adrian Hill de bulunuyor.

Prof. Hill, gönüllüler üzerindeki denemelerin birkaç ay içinde başlamasının mümkün olduğunu söylüyor.

NIH Direktörü Dr. Francis Collins, “Gönüllü denemeleri masada. Ama plan yapmaya başlamak için değil, tartışılması için masada” dedi.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.