Koronavirüs tedbirlerinde teyakkuz yetersiz kaldı!

Koronavirüse karşı Türkiye’nin yürüttüğü mücadele ve alınan önlemler dünyadaki birçok ülkeden daha ileri seviyede. Ancak tatile çıkartılan üniversitelilerin 81 ile akın etmesi, Diyanetin açıklamasına rağmen risk grubundaki vatandaşların cuma günü camileri doldurması gibi örnekler toplumda konunun önem derecesinin yeterince anlaşılamadığını gösterdi. Önlemde esnek davranan ülkelerdeki tablo göz önüne alınarak ‘teyakkuzun’ en üst seviyeye çıkmasının gerekliliği ortaya çıktı.

Çin’den çıkıp dünyayı etkisi altına aln koronavirüse karşı türkiye bütün tedbirleri devreye soktu. 5 vakanın görüldüğü Türkiye’de eğitime ara verildi. Kamu kurum ve kuruluşlarında 12 yaş altı çocuğu olan kadınlar ve yurtdışından gelenler idari izinli sayıldı. Kamuya açık alanlar ve toplu ulaşım araçları dezenfekte edildi. Yurtdışından gelen vatandaşlar 14 gün karantina uygulamasına alındı. Virüsün yoğun olarak görüldüğü 14 ülke ile kara ve hava ulaşımı kesildi. Limanlarda sıkı tedbirler alındı. Ancak bu sıkı teyakuz durumu delen örnekler durumun ciddiyetnin kavranmadığını gösteriyor.

ERKEN TEDBİR 700 VAKAYI ENGELLEDİ

Özellile Çin’den koronavirüsün merkez üssü olan Vuhan kenti ve Hubey eyaletini giriş çıkışlara kapatmasının en az 700 bin kişinin virüse yakalanmasını önlediği’ haberleri sonrası askıya alınmasına rağmen Irak’tan Türk işçileri taşıyan Irak hava yollarına ait uçağın İstanbul’a doğru yola çıkması ve ardından Ankara’ya acil iniş yapması durumun vehametinin yeterince anlaşılmadını ortaya koydu. Irak’ın başkenti Bağdat’tan Ankara’ya giden uçaktaki 57 Türk vatandaşı Dr. Zekai Tahir Burak Hastanesi’nde karantinaya alındı. Bağdat’tan havalanan yolcu uçağı, dün saat 20.30 sıralarında Ankara Esenboğa Havalimanı’na iniş yaptı.

IRAK UÇAĞI MUAMMASI

Uçağın, Türkiye’ye nasıl geldiği ve neden acil iniş yaptığı bir muammayken, yolculardan Osma Bilgiç 1 Mart’ta uçuşların yasaklanmasına rağmen nasıl Türkiye’ye geldiklerini şöyle anlattı: “Çalıştığımız şirket bize Irak Havayolları’nın Türk yetkililerle görüştüklerini ve İstanbul’a gidebileceğimizi söyledi. Biletlerimizi aldık. Bağdat Havaalanı’na indik, ‘Oradan İstanbul’a direkt uçuş var, İstanbul’dan haber gelecek’ dediler. Daha sonra da haberin geldiğini söylediler ve 15 dakika gecikmeli olarak İstanbul’a gitmek için uçtuk. 2 saat sonra pilotu aramışlar ve Ankara Esenboğa’ya inmesi gerektiğini söylemişler.” Ankara Esenboğa Havalimanı’na inen uçakta yolcular 5 saat bekletildikten sonra tahliye edildi. Bilgiç, pilotun yaptığı anonsta ‘kötü hava şartları’ sebebiyle Ankara’ya acil iniş yapacaklarının söylediğini aktardı.

UÇUŞ BİLGİLERİ BULUNMADI

Bilgiç, biletin kendisine Irak’ta adına taşeron işçi olarak çalıştığı bir Türk şirketi tarafından alındığını ifade etti. Zira Türk Hava Yolları, şu anda Irak’a uçak bileti satmıyor. Bu arada T24’e konuşan kaynaklar yolcuların Türkiye’nin bilgisi dahilinde olup olmadığının net olmadığını aktardı. Ancak Bağdat Havalimanı’nın internet sitesinde ‘UR Airways’e ait 18:45’te İstanbul’a planlanan bir uçuş olduğu görünürken İstanbul Havalimanı’nda planlanan bir uçuş bilgisi bulunamadı. Bağdat Havalimanı’nın internet sitesinde yer alan uçağın ‘UBD 161’ uçuş koduna dair de herhangi bir bilgi edinilemedi.

21 BİN KİŞİ UMREDEN DÖNÜYOR

Korona salgınının yayıldığı Suudi Arabistan’da umrede olan 21 bin kişi 15 Mart itibariyle tamamı Türkiye’ye dönüyor. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, bu vatandaşların getirilmesi için çalışmaların koordineli bir şekilde devam ettiğini söyleyerek sözlerine şöyle devam etti: “27 Şubat tarihi itibariyle Suudi Arabistan devletince umre ziyareti geçici olarak durdurulmuştu. Bu tarihten sonra umrecilerimizin sağlıklı bir şekilde dönüşü için gerekli koordinasyonlar devam etmektedir. Umreden dönen vatandaşlarımız tedbir amaçlı 14 gün boyunca evden çıkmamaları ve ziyaretçi kabul etmemeleri konusunda bilgilendirilmiştir. 21 bin civarında umrecimiz 15 Mart tarihi itibarıyla tamamı ülkemize dönmüş olacaktır.”

ERASMUS ÖĞRENCİLERİ 17 MART SAAT 24’E KADAR DÖNEBİLECEK

Öte yandan Dışişleri Bakanlığı’ndan yurda dönmek isteyen Türk vadandaşları için duyuru yapıldı. Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, 9 Avrupa ülkesinde bulunan Türk vatandaşı öğrenci ve turistlerin 17 Mart saat 24:00’a kadar Türkiye’ye dönüş yapabileceğini açıkladı.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.