Koronavirüs sonrası limon fiyatları ikiye katlandı

İtalya Ziraatçılar Derneği, koronavirüs salgını sonrasında Türkiye’de artan kolonya üretimi ile İtalya’da da üretimin yetersizliği nedeniyle limon fiyatlarının ikiye katlandığı duyurdu.

İtalya Ziraatçılar Derneği, koronavirüs salgını sonrasında Türkiye’de artan kolonya üretimi ile İtalya’da da üretimin yetersizliği nedeniyle limon fiyatlarının ikiye katlandığı açıkladı.

Yapılan açıklamada, koronavirüs salgını nedeniyle Türkiye’de kolonya üretiminde kullanılan limonun ihracatına kısıtlamalar getirildiği belirtildi.

“TÜRKİYE KISITLAYICI TEDBİRLER UYGULADI”

İtalya Ziraatçılar Derneği’nin ‘Koronavirüs: Limon altın gibi, fiyatı ikiye katlandı’ başlıklı açıklamasında şu ifadeler yer aldı: “Türkiye’de limon ihracatına da, maske, solunum cihazı ve diğer sıhhi malzemeler gibi kısıtlayıcı tedbir uygulanıyor. Türkiye’de bu narenciye ürünü, alkol bazlı dezenfektan üretiminde yaygın olarak kullanılıyor ve sonuç olarak fiyat artışı yaşanıyor.”

Dünyanın en büyük on limon ihracatçısı arasında olan Türkiye, koronavirüs salgını öncesinde yılda 800 bin ton üzerinde limon ihraç ediyordu.

MERSİN’DE LİMON HASADI BAŞLADI

Türkiye’nin en büyük limon üretim merkezlerinden olan Mersin’in Erdemli ilçesinde bu yıl 350 bin tonluk rekolte beklendiği belirtildi.

Erdemli Ziraat Odası Başkanı Rasim Şahin, limon fiyatlarındaki yükselişin, ihracatın Tarım ve Orman Bakanlığının ön iznine bağlanmasının ardından durduğunu vurguladı.

“HEM YURT İÇİ TÜKETİMİNE HEM İHRACATA YETECEK SEVİYEDE”

Türkiye’de yetiştirilen limonun yüzde 65’inin Erdemli’den çıktığına dikkati çeken Şahin, “İlçemiz, limon üretimiyle ülke ekonomisine büyük katkı sunuyor. Bu yıl 89 bin dönüm alanda 350 bin ton limon rekoltesi bekliyoruz. Elimizdeki limon hem yurt içi tüketimine hem ihracata yetecek seviyede.” dedi.

Şahin, soğuk hava depolarında dinlenmeye alınan 200 bin tona yakın limonun olduğunu belirterek, ürünlerin hızlıca satılması için mayıs ayı sonuna kadar ihracattaki ön iznin kaldırılmasını beklediklerini aktardı.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.