Konut Aidatlarındaki Artış Yüzde 51,98 İle Kira Artış Oranını Geride Bıraktı

Site, apartman ve tesis yönetimi yazılımı Senyonet’in Türkiye genelindeki 280 bin konuttan elde ettiği verilere göre aidatlardaki artış oranı 51,98’e ulaşarak 39,33 olan Haziran kira artış oranını geride bıraktı.

İstanbul Planlama Ajansı’na göre İstanbul’daki kiralık evlerde ortalama kira bedeli 6 bin 360 liraya ulaşırken Haziran ayı kira artış oranı ise 39,33 olarak belirlendi. Site, apartman ve tesis yönetimi yazılımı Senyonet’in Türkiye genelindeki 280 bin konuttan elde ettiği verilere göre ise aidatlardaki artış oranı 51,98’e ulaştı. Senyonet CEO’su Mehmet Yıldızdoğan, bu artışta yaklaşık 70 ile personel giderlerinin en büyük paya sahip olduğunu söyleyerek, özellikle asgari ücretteki artışın büyük rol oynadığını belirtiyor.

Yüzde 51,98 ile Kira Artış Oranını Geçti

Türkiye genelindeki yaklaşık 280 bin konutun ve 1 milyon kişinin kullandığı site, apartman ve tesis yönetimi yazılımı Senyonet’in analizine göre; Haziran 2021 ile Haziran 2022 tarihlerindeki ortalama aidat artış oranı 51,98 olarak gerçekleşti. Mehmet Yıldızdoğan’a göre bahçe ve havuz gibi ortak yaşam alanlarının giderleri ile güvenlik maliyetinin fazla olması, büyük sitelerdeki ortalama aidat artışının daha yüksek olmasına neden olabiliyor.

Site Yönetiminin Gider Kalemlerindeki Artış Büyük Rol Oynuyor

Tesis, site yöneticileri ve sakinler için profesyonel yönetim yazılımı olan Senyonet, konut sakinleri için de aidatlarını mobil olarak ödeme imkanı sağlayarak yönetimsel süreçlerin takip edilmesini ve operasyonel süreçleri kolaylaştırıyor. Uygulamadan analiz edilen verilere göre site ve apartman yönetim giderlerinin 70’ine yakınının, personel maliyetinden oluştuğunu söyleyen Senyonet CEO’su Mehmet Yıldızdoğan, “Yönetim giderlerinin büyük bölümünü oluşturan asgari ücrete yapılan zamla birlikte düşünüldüğünde aidatlardaki artışın 51,98’e ulaşarak kira artış oranını da geçmesi kaçınılmazdı. TÜİK verilerine göre Haziran 2022 itibariyle 73,50’ye ulaşan enflasyonla birlikte düşündüğümüzde diğer yönetim giderlerinde de oldukça büyük artışlar yaşandı. Her ne kadar aidat artışı, kira artış oranından fazla olsa da ne yazık ki söz konusu artışlar bile şu anki hali ile site ve apartman giderlerini karşılamaya yetmiyor.” ifadelerinde bulunuyor.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.