‘Kontrollü Sosyal Hayat’ı yanlış anladık

‘Her şey bitti sanıp kuralları birden gevşetmeyelim’ uyarılarına rağmen vatandaşlar AVM önünde kuyruğa girdi. İstanbul’da trafik salgın öncesi günlere döndü. Bilim Kurulu “Bir günde bin 542 kişi hastalandı” hatırlatması yapıp 83 milyonu uyardı: Mecbur kalmadıkça AVM’ye gitmeyin. ‘Sıkıldık’ diye dışarı çıkmayın. Maskeyi, sosyal mesafeyi asla unutmayın.

Bilim insanları, sokakta yoğunluğun yaşandığı günde uyarılarını artırdı. Bilim Kurulu’ndan peş peşe açıklamalar geldi. Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü “Salgın devam ediyor. Pazar günü 1542 kişi hastalandı ve 47 yurttaşımızı kaybettik. Alışverişe, pazar yerlerine, marketlere zorunlu değilse Pazartesi veya Cuma değil hafta ortalarında gidelim. Telaş etmeyelim, sabırlı olalım. Sırayla, sosyal mesafeyi koruyarak, birbirimize saygı göstererek hızlıca işimizi görelim. Vakit geçirmek için dışarıya çıkmayalım, keyif alışverişi yapmayalım. Sadece zorunlu ihtiyaçlarımızı karşılamak için dışarıya çıkalım. Havalandırmanın iyi olmadığı, insan yoğunluğu fazla olan kapalı alanlardan kaçınalım. Maskemizi usulüne uygun şekilde takalım” dedi.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap ise AVM’lerin açılması konusunda “Çok zorunda kalmazsam alışveriş merkezine gitmem” diyerek dolaylı uyarı yaptı. Azap “AVM’ye gitmem gerekirse tedbirlere dikkat ederek giderim, işimi halledip ayrılırım. Topluca AVM’ye gidip zaman geçirmemeli” ifadelerini kullandı. Azap ayrıca “İkinci dalgada en çok korktuğumuz grup yaşlılarımız” diye konuştu.

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Selma Metintaş da normalleşme sürecinde uyarılarda bulundu. “Salgın henüz geçmedi, ikinci aşamada alınması gereken tedbirler var” diyen Metintaş “Sosyal mesafeye uyum yeni normaldir. Kalabalıkların oluşması engellenmelidir. Aşı bulunana kadar, gelişmelere göre uygulanması gereken önlemler devam edecektir” dedi.

İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek ise Hürriyet’e yaptığı açıklamada iki gün uygulanan sokağa çıkma yasağının ve “Rakamlar iyiye gidiyor” ifadelerinin insanların rehavete kapılamasına neden olduğunu belirtti. Tükek “2 gün eve kapanınca ‘Üzerime düşeni yaptım, sorumluluğum bitti’ gibi bir algı oluştu. Buna bir de ‘Rakamlar iyiye gidiyor’ açıklamaları eklenince insanlar kuralları gevşetmeye başladı. Oysa virüs dışarıda ve tehlikeli. Çevremden gözlemlediğim, yeniden artmaya başladı. Bu kontrolsüz kalabalık devam ederse ‘normalleşme’ yarım kalacak gibi. Günlük vaka sayısı 100’ün altına inmedikçe virüsü bitti kabul edemeyiz. Binin altına düşmedikçe ise normalleşmeden söz edilmemeli” yorumunda bulundu.

RİZE’DE İKİNCİ DALGA UYARISI: KARANTİNAYA DÖNERİZ

Rize’de vakalarının azalması sonucu vatandaşlar cadde ve sokakları doldurdu. İl Pandemi Kurulu, yoğunluk yaşanan alanlara yeni uyarı yazıları astı, polis ekipleri denetimleri sıklaştırdı. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nde görevli Doç. Dr. Uğur Kostakoğlu’ndan ‘ikinci dalga’ uyarısı geldi: “Son zamanlarda vaka sayılarında ufak kıpırdanmalar var. Bu normalleşme sürecinde beklediğimiz durum ama daha fazla olursa ikinci dalga gelebilir. Biz de tekrar aynı karantinalara dönmek zorunda kalabiliriz. Bu normalleşme süreci içinde gördüğümüz manzaralar bizleri endişeye sürükleyecek boyutta. Halkımız salgın bitmiş gibi davranmaktadır. Bu aşamada rehavete kapılıp tedbirleri elden bırakırsak ikinci dalga koronavirüs salgınını yaşamaktan kurtulamayız.”

KOVİD DOKTORLARI DA ‘HENÜZ ERKEN’ DİYOR

Hastanelerin koronavirüs servislerinde çalışan doktorlar normalleşe adımları için ‘henüz erken’ yorumunda bulundu. BBC Türkçe’ye konuşan doktorlar, kendi hastanelerindeki hasta sayısında belli oranda bir azalma olduğunu söylemekle birlikte tedbirlerin gevşetilmesiyle vakalarda yaşanacak yeni bir artış döneminden kaygılı olduğunu getirdi. İstanbul’da bir devlet hastanesinin 21 yataklı KOVID-19 yoğun bakım servisinde görevli hekim, henüz yoğun bakımdaki hasta sayısının azalmadığını ve vaka sayısındaki azalmanın yoğun bakım servislerine iki hafta sonra yansıyacağını belirterek “Hastanedeki vaka sayısındaki hafifleme henüz yoğun bakımda görülmüyor çünkü yoğun bakım servislerinde hasta sirkülasyonu o kadar hızlı olmaz, dolayısıyla yoğunluk bir anda azalmaz. Biz şu an KOVID yoğun bakımında hala tam kapasite çalışıyoruz” dedi. Hastanelerdeki yoğunluğun son zamanlarda azaldığına dikkat çeken hekimler “Koronavirüs servislerinin kapatılıyor olması veya rakamların azalıyor olması salgın bitti anlamına gelmiyor” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.