KKTC’de Ersin Tatar yeni cumhurbaşkanı seçildi

KKTC yapılan seçimin ikinci turunda tüm sandıklar açılırken, resmi olmayan sonuçlara göre, oyların çoğunluğu olan yüzde 51.74’ü alan Ersin Tatar yeni cumhurbaşkanı seçildi.

KKTC’de 199 binden fazla seçmen gelecek beş yıl için yeni Cumhurbaşkanını seçmek için sandığa gitti. Resmi olmayan sonuçlara göre Cumhurbaşkanlığı seçimini, Başbakanlık görevini yürüten Ersin Tatar yüzde 51,74 oyla kazandı. Mevcut Cumhurbaşkanı olan ve ilk turda adayı yüzde 21,67 oranında oy alan CTP’nin de desteklediği Mustafa Akıncı ise seçimde yüzde 48,26 oy aldı.

Saat 08.00’de başlayan oy verme işlemi saat 18.00’de tamamlandı ve oy sayımına başlandı.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda, Başbakan ve Ulusal Birlik Partisinin (UBP) cumhurbaşkanı adayı Ersin Tatar ile Cumhurbaşkanı ve bağımsız cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı yarıştı.

YSK’den yapılan açıklamada, saat 17.00 itibarıyla ülke genelinde seçime katılım oranının yüzde 61,03 olduğu belirtilmişti.

11 Ekim’de yapılan seçimin ilk turunu Tatar oyların yüzde 32,34’ünü alarak birinci, Akıncı ise yüzde 29,80’ini alarak ikinci sırada tamamlamıştı.

Kayıtlı 199 bin 29 seçmenin bulunduğu seçimde vatandaşlar 738 sandıkta oy kullandı.

Kıbrıs Türk halkı, 1974’ten bu yana 10’uncu kez cumhurbaşkanını seçmek üzere sandığa gitti.

DIŞİŞLERİ: TATAR’I TEBRİK EDİYORUZ

KKTC’deki seçimlerin ardından Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Başbakan Ersin Tatar’ın seçimleri kazandığı bildirildi. Tatar’ı tebrik ediyor, seçildiği bu yüce makamda başarılar diliyoruz” denildi.

ERDOĞAN’DAN TATAR’A TEBRİK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçimleri kazanan Ersin Tatar’ı tebrik etti. Erdoğan, sosyal medya hesabı Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı seçilen Sayın Ersin Tatar’ı şahsım ve Türk Milleti adına tebrik ediyorum. Türkiye, Kıbrıs Türk halkının hak ve hukukunun korunması için gereken her türlü çabayı göstermeyi sürdürecektir” ifadelerini kullandı.

CTP, İKİNCİ TURDA AKINCI’YI DESTEKLEYECEĞİNİ DUYURMUŞTU

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ikinci turda Akıncı’yı destekleyeceğini açıklamıştı. Partiden yapılan açıklamada şu ifadelere yer vermişti:

“CTP Parti Meclisi, 18 Ekim tarihinde yapılacak Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerinde yarışacak iki aday arasında, ilkeleri doğrultusunda görev yapacağını açıklamış olan Sayın Mustafa Akıncı’yı destekleme kararı almıştır.”

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.