KKTC’de bileklikle karantina takip sistemi başladı

KKTC’de “Güvende kal” uygulaması kapsamında 37 kişiye elektronik bileklik takıldı. Takılan bilekliler için KKTC’ye gelen ziyaretçiler 750 lira ödüyor karantina bitiminde ise 350 lira yolculara iade ediliyor.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) genelinde “Güvende Kal” uygulamasına geçildi. Uygulama kapsamında 37 kişiye elektronik bileklik takıldı. Başkent Lefkoşa’ya havayolu ile ulaşan yolculara uygulanan bileklikler için KKTC Sağlık Bakanlığı’na başvuruldu.

Uygulama prosedürlerine göre yolcular polis kontrolünden geçtikten sonra özel olarak kurulan stantlara geçerek cep telefonlarına uygulama indiriyor ve bilgi formlarını dolduruyor. Gerekli prosedürün tanımlanması sonrasında yolculara bileklik takılıyor.

blank

Yolculardan Muzaffer Doğu “Hem artısı hem de eksisi var. Evde olan insanlara bulaşmışsa ya da bizde varsa onlar etkilenebilir. Bir yandan da iyi bir şey var, hiç olmasa otelde spor yapma imkanımız olmuyor küçük bir odaya tıkanıyorduk. Şimdi kendi evimizde daha iyi imkanlara sahip olacağız” açıklamasında bulundu.

Akıllı telefonlara yüklenerek takip edilebilen bilekliklerle KKTC’ye gelen ziyaretçiler bileklik başına 750 lira ödeyecek ancak karantina bitiminde 350 lirası iade edilecek.

KKTC Sağlık Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulan uygulanan ev karantinasında alınan kriterler şu şekilde:

“70 yaş üstü yaşlılar,12 yaş altı çocuklar, aterosklerotik kalp hastalığı, kalp yetersizliği, immünsüpresiv tedavi alan hastalar, kanser hastaları (son 6 ay içinde kemoterapi ve radyoterapi almış olanlar), 1 ay içinde minör operasyon geçirmiş olanlar, 3 ay içinde majör operasyon geçirmiş olanlar, fiziksel ve zihinsel engelli olan kişiler, nörodejeneratif hastalıkları olan kişiler, otizm spekturumu, son 3 aydan daha fazla tanı almış psikiyatrik vakalar ( rapor ve almış olduğu tedavi uzman psikiyatrist tarafından düzenlenmiş olmalıdır), kolostomi torbası ve kalıcı idrar sondası ile yaşayanlar, diyaliz ihtiyacı olan son dönem böbrek yetersizliği olan kişiler, organ ve kök hücre nakilli hastalar, gebelik.”

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.