“Kesintisiz karantina uygulansın”

Son iki haftadaki iyimser havayla normalleşme gündeme geldi. Ancak ‘Virüsü yendik’ algısının riskine dikkat çeken Bilim Kurulu üyeleri “İpin ucunu bırakırsak her şey boşa gider” uyarılarını sıklaştırdı. Dönüm noktasında, Ramazan bayramı ve 19 Mayıs ise bir fırsat kapısı araladı. Kamuoyunda ‘Kesintisiz karantina uygulansın. 11 gün daha dişimizi sıkıp salgına en etkili darbeyi indirelim’ beklentisi arttı.

Koronavirüsün yayılmasını engellemek için ilen edilen önce hafta sonları ardından dört ve son olarak üç günlük sokağa çıkma yasakları etkili oldu. Vaka sayısında düşüş iyileşen hasta sayısında artış olması korona il mücadelede rakamların yününü iyiye doğru yükseltti. Verilerin iyiye gidişi hükümet kanadında normalleşme adımlarını gündeme getirdi. Ancak uzmanlardan “Salgın daha bitmedi, erken bir yanlış adımın bedeli ağır olur” uyarısı geldi. Salgına son bir darbenin indirilmesi için 16 Mayıs Cumartesi’den başlayıp bayramın son günü 26 Mayıs’a kadar sürecek bir sokağa çıkma kısıtlaması önerisi geldi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı (İBB) bünyesinde oluşturulan Kovid -19 Bilimsel Danışma Kurulu’ndan virüse son bir darbe indirmek için 16-26 Mayıs arasında 7+4 günlük sokağa çıkma yasağı önerisi geldi. Pazar günü toplanan İBB Kovid -19 Kurulu, İstanbul için Ramazan Bayramı ve öncesini kapsayacak şekilde kademeli bir sokağa çıkma kısıtlaması uygulaması gerekliliğine ilişkin görüş ve öneriler paylaşıldı. Pandemiyle ilgili kritik aşamaya gelindiği ifade edilen açıklamada, salgının yükselme eğiliminin azaldığı, hastalanan ve iyileşen olgular arasında bir denge oluştuğu belirtildi.

EKONOMİK GEVŞEME ÖTELENMELİ

Asıl zor dönemin önümüzdeki bir aylık dönemde olduğu belirtilen açıklamada “Sağlanan plato yürütülen kısıtlama yönergelerine halkımızın büyük ölçüde uyması sonucunda başarılmıştır. Bu açıdan normalleşme adımlarının çok dikkatli atılması, ekonomik zorunluluklara yönelik gevşeme adımlarının ise ötelenmesi gerekmektedir. Tüm normalleşme adımları Bayram sonrasına ertelenmelidir. Kısıtlama kriterleri belirsizliğe yer vermeyecek şekilde önceden açıklanmalıdır” denildi.

11 GÜNLÜK YASAK GETİRİLMELİ

“Bu açıdan 16-26 Mayıs 2020 tarihlerini kapsayacak şekilde 7+4 gün olacak şekilde bir sokağa çıkma kısıtlamasının hızla ilan edilmesi gerekmektedir” denilen açıklamada arife günü dahil Ramazan Bayramın üç günü ile birlikte 23, 24, 25, 26 Mayıs’ta 4 gün sokağa çıkma kısıtlamasının zaruri bri ihtiyaç olduğu belirtildi. Öneride Ayrıca yığılmanın yaşanmaması ve alış veriş sorununun olşmaması için haftasonu ile 19 Mayıs’ı da kapsayacak şekilde 16, 17, 18, 19, 20, 21 ve 22 Mayıs’ta da 7 gün süresince ek bir sokağa çıkma kısıtlaması istendi. Açıklamada 11 gün sürecek kısıtlama sırasında oluşacak yoğunluk için önlemler alınması gerektiği belirtilerek 65 yaş üstü kişiler için kas ve kemik kaybının yaşanmaması için iki ya da üç saatliğine sokağa çıkma izninin verilebileceği ifade edildi. Açıklama son olarak ise şu uyarı yapıldı: “Bayram öncesi dönemde hareketliliği artıracak herhangi bir adımın ciddi sonuçları olabileceği, bundan kaçınılması gerektiğini tekrar vurgulamak istiyoruz.”

SALGIN DAHA BİTMEDİ ACELE EDERSEK GEÇ KALIRIZ

Kovid-19 nedeniyle 31 ilde ilan edilen 3 günlük sokağa çıkma yasağının bitimi sonrasında Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, vatandaşlara uyardı. Twitter hesabından açıklama yapan Özlü “Salgın bitmedi devam ediyor. Eğer pazartesi sabah her şey normale dönmüş gibi sokaklarda, pazar yerlerinde ve marketlerde kalabalıklaşma olur ve sosyal mesafeyi korumazsak tekrar yukarıya doğru çıkışı bir hafta 10 gün sonra görebiliriz” dedi. Özlü uyarılarını şöyle sıraladı: “Salgın bitmedi devam ediyor. Tedbirlere uyarsak normal hayata dönüşümüz daha kısa zamanda olacaktır. Acele edersek, geç kalırız; daha uzun süre evlerimizde kalırız. Biraz daha sabredelim. Tedbirleri gevşetmeyelim. 65 yaş üstü ve 20 yaş altındaki yurttaşlarımızın bir an önce dışarı çıkabilmeleri için hepimizin tedbirlere uyması gerekiyor. Onlar evden çıkmayarak bize yardımcı oluyorlar. Biz de sosyal mesafeyi koruyarak onların zahmetlerini boşa çıkarmayalım.”

YANLIŞ KARARIN BEDELİ AĞIR OLUR

İstanbul Tabip Odası (İTO) Yönetim Kurulu, Kovid-19 salgınına karşı alınan tedbirlerin önümüzdeki günlerde gevşetilmek istenmesi konusunda “Erken dönemde alınacak yanlış bir kararın bedeli ağır olacaktır” uyarısında bulundu. İTO, ‘Korona Günlerinde İstanbul’da Sağlık’ raporunun 7’ncisini kamuoyuyla paylaştı. 27 Nisan-3 Mayıs haftasını kapsayan raporda, hastanelere başvuru ve yatan hasta sayılarında önceki haftalara göre azalmam yaşanmasına rağmen İstanbul’daki tehlikenin ciddiyetinin sürdüğü vurgulandı. Tedbirlerin gevşetilmesi tartışmasının bu gerçeğin ışığında değerlendirilmesi gerektiğinin altı çizilerek şunlar kaydedildi: Tespit edilen vaka ve vefat sayılarının azalmasıyla birlikte geçtiğimiz hafta yetkililerden önlemlerin ‘gevşetilmesi’ mesajları gelmeye başladı. Türkiye dünyadaki 193 ülke arasında vaka sayısında sekizinci, ölüm sayısında on ikinci sırada bulunuyor. Özetle; vaka ve hasta sayısında önceki haftalara göre azalmaya rağmen İstanbul’da tehlike ciddiyetini sürdürüyor. Tedbirlerin gevşetilmesi tartışmasının bu gerçeğin ışığında değerlendirilmesi, erken dönemde alınacak yanlış bir kararın bedelinin ağır olacağını hatırlatırız.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.