Kerem Bürsin gençler ile bir araya geldi

Birleşmiş Milletler Kadın Biriminin (UN Women) başta erkekler ve oğlan çocukları olmak üzere herkesi toplumsal cinsiyet eşitliği için değişimin savunucusu olmaya çağırdığı ‘HeForShe Hareketi’ gençlerle ve HeForShe Sözcüsü Kerem Bürsin ile birlikte sekizinci doğum gününü kutladı.

HeForShe Hareketinin sekizinci doğum günü 20 Eylül’de İstanbul’da düzenlenen, genç kadın ve erkekleri ünlü oyuncu Kerem Bürsin ile bir araya getiren bir atölye ile kutlandı. Türkiye’nin farklı illerinden gelen gençler, Kerem Bürsin’le bir araya gelerek toplumsal cinsiyet eşitliği ve erkeklik algıları üzerine tartışma gerçekleştirdiler. Etkinlik, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için faaliyet gösteren gençlere ortak bir paylaşım ve öğrenme alanı sundu.

blank

Geçtiğimiz yıl Aralık ayında HeForShe Sözcüsü ilan edilen ünlü oyuncu Kerem Bürsin, başta erkekler olmak üzere herkesin toplumsal cinsiyete dayalı ayrımcılıklar hakkında farkındalığını artırmayı hedeflediğini söyledi. Bu ünvanla birlikte kendisini en çok heyecanlandıran işlerin gençlerle bir araya gelmek olduğunu şu sözleriyle anlattı:

“Özellikle gençlerle toplumsal cinsiyet eşitliği konuşmak ve birlikte eşit bir toplum için çalışmak beni çok heyecanlandırıyor. Onların bakış açılarını görmek, onları dinlemek, hayatın her adımında gelişebileceğimizi, öğrenebileceğimizi yani değişimin mümkün olduğunu hatırlatıyor, umutlu hissettiriyor. UN Women’ın son raporuna göre eğer bu hızla devam edersek toplumsal cinsiyet eşitliği ancak 300 sene sonra sağlanacak.[1] Bu sürecin hızlanması ve erkeklerin bu sürecin hızlanmasında aktif rolünün olması gerekiyor. Erkekler daha eşitlikçi olmak için sorumluluk almalı. Bu amaçla daha fazla bir araya gelmeli, deneyimlerini konuşmalı ve eşitsizliğe karşı mücadele etmenin yollarını beraber bulmalı. Bu etkinlik, HeForShe ile birlikte yürüteceğimiz buluşmalardan ilki. Genç erkek ve kadınlarla buluşmaya, birlikte bu konuda farkındalığımızı artırmaya, eşit geleceğin inşasında genç erkeklerin dönüştürücü rolünü konuşmaya devam edeceğiz. Bizlerle bu yolda adım atmak isteyen herkesi #BenDeğilsemKim hashtagini kullanarak sosyal medyada harekete katılmaya davet ediyorum. HeForShe’nin doğum günü kutlu olsun.”

Günlük hayatlarında erkeklik algısı ve toplumsal cinsiyet konuşacakları alanların az olduğunu ifade eden gençler, tartışma sonuçlarını sloganlaştırdıktan sonra söylemek istediklerini pankartlara dökerek mesajlarını yaratıcılıkla buluşturdular. Twitter’da #BenDeğilsemKim hashtagi altında eş zamanlı toplanan mesajlar da pankartlara yansıdı.

Etkinliğe Şanlurfa’dan katılan Şerif Esin, etkinlikle ilgili düşüncelerini şu sözlerle paylaştı:

“Yepyeni bakış açıları kazanarak toplumdaki eşitsizlikleri ve bir erkek olarak sahip olduğum ayrıcalıkları fark ettim. Neden yaptığımı anlamadığım bazı davranışlarımın sebebinin toplumsal cinsiyet rolleri olduğunu gördüm. İnsanların sırf erkek olduğum için benden beklediği bazı roller ve davranışlar var. Örneğin ‘erkekler ağlamaz’, ‘erkekler dans etmez’ gibi… Ya ben ağlamak istiyorsam, dans etmek istiyorsam? Erkekleri olumsuz etkileyen toplumsal cinsiyet rolleri, kadınları bizden çok daha fazla etkiliyor ve eşitsizliklere sebep oluyor. Benimle aynı amaca sahip insanlarla dolu bir odadayken hiç olmadığım kadar umut dolu hissettim ve eşit bir dünya için birlikte çalıştığımızda değiştiremeyeceğimiz hiçbir şey olmadığını tekrar anladım.”

UN Women Türkiye HeForShe Koordinatörü Sinem Aydın yapılan çalışmanın genç erkekleri toplumsal cinsiyet eşitsizliklerine karşı harekete geçirmek için önemli olduğuna değindi, “Önyargı ve ayrımcılığı doğuran faktörleri sorgulamaya başlamamız, toplumsal cinsiyete dayalı ayrımcılığı dönüştürmek ve eşitlikçi bir toplum yaratabilmek için atılacak ilk adımlardandır. Geleneksel ve kalıplaşmış norm ve yargılar, erkeklere ve kadınlara atanmış roller günümüzde yaşadığımız eşitsizliklerin temelinde yatıyor. Erkekler sadece erkek oldukları için sahip oldukları ayrıcalıkları fark etmeli ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için kadınlarla omuz omuza dayanışma içinde olmalı. Toplumda erkeklerin toplumsal cinsiyet eşitliği için yaptığı çabalar ve olumlu örnekler daha fazla görünür olmalı. Bu amaçla Kerem Bürsin ile birlikte gençlerle buluşmaya devam edeceğiz.”

HeForShe Hareketi küresel lansmanı 20 Eylül 2014 yılında BM Kadın Birimi İyi Niyet Elçisi Emma Watson tarafından yapıldı. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için çeşitli alanlarda savunuculuk yapan HeForShe Hareketi aralarında eski ABD Başkanı Barack Obama, ünlü aktör Matt Damon, İngiliz şarkıcı Harry Styles’ın da yer aldığı, dünyanın her yerinden yüzlerce erkek tarafından destekleniyor. HeForShe Hareketi Türkiye lansmanı 2015 yılında HeForShe Kurumsal Etki Şampiyonu Koç Topluluğu ile birlikte yapıldı. HeForShe Türkiye erkeklerin ve oğlan çocuklarının toplumsal cinsiyet eşitliğine katılımını sağlamak amacıyla özel sektör, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve spor kurumları ile birlikte çeşitli farkındalık, savunuculuk ve kapasite geliştirme çalışmaları yapmaktadır.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.