Kendi geliştirdiği ses inceltme tekniğini dünyaya tanıttı

Çeşitli nedenlerle sesinden memnun olmayanların başvurduğu yöntem “Ses estetiği” alanında önemli çalışmalar yapan Liv Hospital Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Hakan Birkent kendi geliştirdiği ses inceltme yöntemi olan “Germe Glottoplasti” tekniğini dünyaya tanıttı.

Geliştirdiği cerrahi yöntemi sunmak amacıyla Berlin’de gerçekleştirilen Ses İnceltme Sempozyumu’na özel olarak davet edilen, aralarında 30 yıl önce geliştirdiği ve en sık kullanılan ses inceltme tekniği ile tanınan Prof. Dr. Jurgen Wendler’ın da olduğu, tüm dünyada ses inceltme ameliyatları konusuyla en çok ilgilenen sınırlı sayıda cerrahın özel davetle katıldığı toplantıda kendi tekniğini tanıtan Prof. Dr. Ahmet Hakan Birkent “Tekniğim çok beğenildi. Diğer tekniklere göre belirgin avantajları olan yöntemimin kısa sürede tüm dünyada bu amaçla uygulanan en sık cerrahi yöntem olacağına inanıyorum.” dedi.

Prof. Dr. Ahmet Hakan Birkent ses inceltme alanında kendi geliştirdiği yöntemi, ses inceltme operasyonunun kimlerde ve nasıl uygulandığını anlattı.

Ses estetiği nedir?

Sesimiz iletişimimizdeki en önemli enstrümanımız. Onunla sosyal ilişkilerimizi kuruyor, duygularımızı ifade ediyor ve iş hayatımızı şekillendiriyoruz. Sesimiz toplum içerisindeki pozisyonumuzu belirlemede de rol oynayan en önemli faktörlerden biri. Sesin cinsiyet, yaş ve fiziksel görünüm ile uyumlu olması beklenir. Bu açıdan ortaya çıkan uyumsuzluklar hiç şüphesiz ki kişinin toplum içerisindeki algısında sıkıntılar yaratabiliyor. Örneğin, ince sesli bir erkek ya da kalın sesli bir bayan toplumda iletişim esnasında yanlış değerlendirmelerle karşılaşabiliyor. Bu tür ses bozukluklarının tedavisi amacıyla sesin incelik ve kalınlık algısına yönelik olarak yapılan işlemlere “ses estetiği” adı veriliyor.

Kimler ses inceltme işlemi yaptırıyor?

Sesin inceltilmesi ihtiyacı, cinsiyet değişimi başta olmak üzere farklı sebeplerden kaynaklanabiliyor. Çocukluk döneminde hormon tedavisi almak zorunda kalan ya da birtakım hormonal problemleri olan kadınlar ile yoğun sigara kullanımı hikayesi olan orta yaşlı kadınlarda ses kalınlaşması sık karşılaşılan bir problemdir. Ortada hiçbir patolojik durum yokken yaradılışsal olarak bazı kadınların sesi daha kalın olabiliyor. Tüm bu gruplar için ortak amaç sesin inceltilmesi oluyor.

Günümüzde uygulanan birtakım cerrahi girişimlerle sesin inceltilmesi mümkün olabiliyor. Gerek ağız içerisinden, gerekse boyundan yapılan küçük bir kesi yoluyla uygulanan bu cerrahi girişimlerle seste etkili ve beklentileri karşılayabilecek düzeyde bir incelme elde edilebiliyor.

Ses inceltme operasyonları nasıl yapılıyor?

Sesin inceltilmesi amacıyla günümüzde birkaç farklı cerrahi teknik uygulanıyor. Bunlardan en sık uygulananı Prof. Dr. Jurgen Wendler tarafından yaklaşık 30 yıl önce geliştirilen Wendler glottoplasti tekniğidir. Bu teknikte ses tellerinin ön 1/3’lük kısımları birbirlerine dikilerek ses telleri kısaltılır ve sesin inceltilmesi amaçlanır. Bu yöntemde ses telleri üzerine dikiş atıldığı için uzun bir iyileşme süreci gerekir ve dikişe bağlı komplikasyonlar izlenebilir. Ayrıca bu teknik sadece ses tellerinin boyunu kısaltır, gerginliğini arttırmaz. Bunun dışında da sınırlı düzeyde kullanılan birkaç farklı cerrahi teknik mevcuttur.

Germe Glottoplasti’nin diğer tekniklerden farkı nedir?

“Germe Glottoplasti” ses feminizasyonu için icat ettiğim yeni bir cerrahi teknik. Daha yüksek bir perde elde etmek için ses tellerinin gerginliğini aynı anda kısaltıyor ve artırıyor. Ses tellerinde dikiş olmadığı için bu teknik daha kısa iyileşme süresi ile daha iyi ses sonuçları vaat ediyor. Operasyon genel anestezi ile boyunda küçük bir kesi açılarak yapılıyor ve yaklaşık 1 saat sürüyor. Daha önce ses inceltme ameliyatı olmuş ve sonuçtan memnun kalmamış bireyler için de uygun bir revizyon yöntemi oluyor.

Prof. Dr. Ahmet Hakan Birkent özel olarak davet edildiği “Ses İnceltme Sempozyumu”nda yeni kurulan “Uluslararası Ses İnceltme Cerrahları Derneği”nin üyeleri arasına girdi.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.