Kemal Kılıçdaroğlu: Suriyelileri iki yıl içinde ülkelerine göndereceğiz

Türkiye’de gayri resmi 4-4.5 milyon Suriyeli sığınmacı olduğunu aktaran CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “İktidar olduğumuzda ilk yapacağımız işlerden biri Suriye yönetimiyle görüşmek. Sığınmacıları ülkelerine en geç iki yıl içinde göndereceğiz. Karşılıklı büyükelçilikleri açacağız” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kilis’te sivil toplum kuruluşları, muhtarlar ve kanaat önderleriyle bir araya geldi.

Komşu ülkelerle sınır ticaretinin geliştirilmesi gerektiğini belirten CHP lideri Kılıçdaroğlu, iktidar olmaları halinde Türkiye’deki Suriyeli sığınmacıların iki yıl içinde ülkelerine gönderileceğini ve karşılıklı büyükelçiliklerin açılacağını söyledi.

İntihar vakalarının arttığını vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Bir kişi yakaladı çarşıda, oğlunun uyuşturucu kullandığını, kendisinin hayati tehlikede olduğunu, yatarken odasını kilitlediğini anlattı. Bu tabloyu değiştirmezsek Türkiye’yi felakete sürükleriz. Türkiye, uyuşturucu çetelerinin, baronlarının cirit attığı ülkeye döndü. Benim bu millete sözüm var. Millet İttifakı iktidar olursa o baronların hiç birisini bu topraklarda yaşatmayacağım” dedi.

“SON 10 YILDA EN BÜYÜK DEĞİŞİM YAŞAYAN PARTİ CHP”
Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

Burada oyumuzun düşük olduğunu biliyorum. Bir milletvekili çıkaramıyoruz biliyorum ama bunun kabahati bizde. Gelmedik, sofranıza oturmadık, derdinizi dinlemedik.

Şimdi adım adım Türkiye’yi geziyorum. Son 10 yılda en büyük değişimi yaşayan parti CHP’dir.

“SİYASET KURUMU BİZİ YABANCILAŞTIRDI”
Kilis bir serhat şehridir. Kilis aynı zamanda bir kadim kenttir. Son bulgulara göre 5 bin yıllık bir tarihi var Kilis’in. Acaba kaçımız Kilis’in tarihini biliyoruz? Üzülerek ifade edeyim. Bazen yaşadığımız kentlerin tarihini bilmiyoruz. Siyaset kurumu o kadar yabancılaştırdık ki bizi, o kadar ciddi bir kavga ortamına sürükledi ki oturup sağlıklı düşünme şansı zaman zaman elde edemiyoruz.

“KOMŞU ÜLKELERLE SINIR TİCARETİNİ GELİŞTİRMELİYİZ”
Türkiye’nin kısır tartışmalardan çıkması lazım. Dünyanın sorunu var. Biz bu sorunları nasıl çözeceğiz bunun mücadelesini vermesi gerekir.

Sınır ticaretinin, meşru bir ticaretin Kilis’e de Türkiye’de de çok şey katacağının farkında olan birisiyim. Biz sınır ticaretini aşmalıyız, büyütmeliyiz. İnsanlar geçimini sağlamak için kaçakçılık yapmasınlar. İş meşru zeminde olsun, bizde kazanalım Suriye de İran da kazansın. Suriye ve İran ile ticari ilişkilerimizi geliştirmeliyiz

Önemli merkezler oluşturmalıyız. Bir kısmı Suriye’de bir kısmı Türkiye’de olmalı. Özel serbest belgeler inşa etmek mümkündür. Bugünkü koşullarda yapamayız çünkü herkesle kavgalıyız. Barış, huzur, beraber olmak varken kavganın kime ne faydası oluyor?

“SURİYELİ SIĞINMACILARI İKİ YIL İÇİNDE GÖNDRECEĞİZ”
Resmi rakama göre 3 milyon 600 bin sığınmacı var. Bu rakamın 4-4.5 milyon olduğunu biliyoruz.

İktidar olduğumuzda ilk yapacağımız işlerden biri Suriye yönetimiyle görüşmek. Sığınmacıları ülkelerine en geç iki yıl içinde göndereceğiz. Karşılıklı büyükelçilikleri açacağız.

“EĞİTİM FELAKET DURUMDA”
Resmi verilere göre Kilis nüfusunun yüzde 38’i Suriyeli. Bakıyorsunuz çok fazla yabancı var. Çarşıda şikayet ediyor esnaf. Hiçbir Türk esnaf kalmadı diyor. Çiftçi yine mağdur, ciddi sorunu var.

Gençler işsiz bu tam bir felakettir. Tarımda alınan verim son 19 yılda düştü.

Eğitim bir aileye, bir kişiye, sınıfa, topluma sınıf atlatan en önemli faktördür. Eğitimde felaket pozisyonda. Kilis’ten Milli Eğitim Bakanı’na çok açık ve net çağrı yapıyorum. Gittiğim yerlerde, ‘Sınıflar 40’ar 50’şer kişilik. Okul yetmiyor’ dediler. Ben açık çağrı yapıyorum. 11 büyükşehir belediye başkanımız var MEB izin versin Kilis’in arzu edilen yerine birer okul yapıp teslim edeceğiz.

“UYUŞTURUCU ÇETELERİ TÜRKİYE’DE CİRİT ATIYOR”
İntihar vakaları çok arttı. Bir kişi yakaladı çarşıda, oğlunun uyuşturucu kullandığını, kendisinin hayati tehlikede olduğunu, yatarken odasını kilitlediğini anlattı. Bu çok acı bir toplam. Bu tabloyu değiştirmezsek Türkiye’yi felakete sürükleriz. Uyuşturucu çetelerinin, baronlarının cirit attığı ülkeye döndü adeta Türkiye. Benim bu millete sözüm var. Millet İttifakı iktidar olursa o baronların hiç birisini bu topraklarda yaşatmayacağım.

Sorunlarımız var aşılır. Muhtar arkadaşlarım burada. Bu topraklarda yapılan ilk seçim muhtarlık seçimidir. Muhtarlar demokrasinin temel taşıdır diye tanımlanırım. Muhtarlık Kanunu olması lazım. Bir kanun taslağı hazırladık. Muhtarların bir bütçesinin olması lazım.

“KIRSALDA ÇALIŞAN GENÇLERİN VE KADINLARIN SGK PRİMLERİNİ BİZ ÖDEYECEĞİZ”
Çiftçilerin her toplumda önemli bir rolü vardır. Karnımızı doyuran onlar. Çiftçinin desteklenmesi lazım. Tarım Kanunu var 2006 yılında çıktı. Çiftçi kardeşlerime biraz sitem ettim. Sizin hakkınız olan para size verilmiyor ama siz oy veriyorsunuz. Bunu yaptığınız sürece çiftçi asla ve asla huzur bulmaz.

Kırmızı mazot vereceğiz ÖTV’si ve KDV’si olmayacak. Kırsalda çalışanların sayısı giderek düşüyor. Gençler köylerde kalmamaya başladı. Kırsalda çalışan bütün gençlerin ve kadınların SGK primini biz ödeyeceğiz. Havza bazlı planlama yapacağız. Kim ne ekeceğini, kaça satacağını bilecek.

“DEVLET KİNLE VE ÖFKEYLE YÖNETİLMEZ”
Çarşıda yakaladılar. ‘Beni devletten attılar ama ben mahkemeden beraat ettim’ diyor. Beraat edenin hakkı teslim edilmez mi? ‘Ben seni açlığa mahkum edeceğim’ diyor. Devlet kinle, öfkeyle yönetilmez. Devlet yönetiminde akıl ve bilgi iktidar olmak zorundadır.

Bizler ve sizler babamızdan daha iyi bir eğitim aldık, daha iyi bir hayat standardı yakaladık. Bizim evlatlarımız bizden daha iyi eğitim gördüler ama daha düşük gelire mahkum ediliyorlar. Onun için gençler umutsuz.

“BU SEÇİM, TÜRKİYE’NİN KADER SEÇİMİ”
Umudu yeşertmek hepimizin ortak görevidir. Umudu büyütmek zorundayız.

Neden liderler bir televizyon programında çıkıp yan yana tartışmazlar? Oturalım tartışalım, konuşalım. Aynı ülkenin insanlarıyız. O kadar kamplaştık ki birbirimize farklı gözle bakmaya başladık. Neredeyse evlerimizi, caddelerimizi ayıracağız. Türkiye’nin buradan çıkması lazım.

Bu seçim, Türkiye’nin kader seçimi olacaktır.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.