Karagöz, Broadway’de ayakta alkışlandı

Ayhan Hülagü tarafından tarihte ilk defa Broadway sahnelerinde görücüye çıkarılan geleneksel gölge oyunu Karagöz, Amerikalı seyirciler tarafından ayakta alkışlandı.

Karagoz Theatre Company, Türkiye’nin geleneksel gölge oyunu Karagöz’ü Broadway sahnelerinde görücüye çıkardı. La Ma Ma Kukla Festivali kapsamında önceki gün Manhattan’da seyirciyle buluşan ‘Büyülü Ağaç’ adlı oyun, Amerikalı izleyicilerden yoğun ilgi gördü. Tiyatronun kurucusu Ayhan Hülagü’nün sahneye taşıdığı gösteriyi tiyatronun yönetmenlerinden Jane Catherine Shaw ‘tek kelime ile müthiş’ değerlendirmesinde bulundu.

Karagoz Theatre Company, Karagöz tarihinde bir ilke imza attı. 2009 yılında UNESCO tarafından somut olmayan kültürel miras edilen Karagöz’ü Broadway sahnesine taşıyıp Amerikalılar ile buluşturdu. Amerika’nın prestijli tiyatro ekiplerinden La MaMa’nın ev sahipliğinde düzenlenen festival kapsamında izleyiciyle buluşan gösteri başta kukla sanatçıları olmak üzere izleyiciler tarafından yoğun ilgi gördü. Bu gösteriyle Karagöz 500 yılı aşan tarihinde ilk defa Broadway’de temsil edilmiş oldu.

La Ma Ma Kukla Festivali Amerika’da yenilikçi ve modern alternatif grupları görünür kılmak için düzenlenen köklü bir festival. Bu yıl 13 farklı gruba ev sahipliği tiyatro, farklı tarz ve üsluplardan oluşan oyunlardan özel proje hazırlayıp seyirciye sundu. Amerika’da geleneksel sanatları çağdaş yorumla sanatseverle buluşturan Türkiyeli sanatçı Ayhan Hülagü, klasik karagöz metinlerinden uyarladığı ‘Büyülü Ağaç’ adlı oyunuyla festivalde yer aldı. Karagöz gösterisiyle Amerikalı sanatseverleri kendine hayran bıraktıran sanatçı, “New York, Manhatten gösterisi Amerika turnemizin beşinci durağıydı. Amerikalı seyirciyle daha önce birçok defa buluştum. Broadway’deki temsil çok değerli ve heyecanvericiydi. Gösterilen ilgi beni çok mutlu etti.” dedi.

blank
Ayhan Hülagü

Festivalde projenin yönetmenliğini üstlenen Amerikalı sanatçı Jane Catherine Shaw, Karagöz’ün Amerikalı izleyiciler için çoşku verici ve fantastik olduğunu dile getirdi. Ayhan Hülagü’nün gösterisini ‘tek kelimeyle müthiş’ diye nitelendiren Shaw, ‘Karagöz gösterisi festivalde en çok ilgi performanslardandı. Bu sanatı canlı izlemek kukla, tiyatro ile uğraşan sanatçılar başta olmak üzere Amerikalı izleyiciler için büyük şans. Ayhan Hülagü gibi genç ve donanımlı bir sanatçının bu sanatı Amerika’da temsil etmesini takdir ve beğeniyle takip ediyorum.’ diye yorumladı.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.