Jülide Ateş’in sunduğu ’40’ programı ekran yolculuğuna devam ediyor

Yapımcılığını Bbo Yapım Mahperi Altun Uçar ve Şafak Bakkalbaşıoğlu’nun üstlendiği , Jülide Ateş’in sunduğu ’40’ programı dün akşam yeniden Haber Global ekranlarında başladı.

İlk bölüm konuğu gündemle ilgili olarak Efeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz’du. Son günlerin en önemli gündemi olan Korona virüsü 40 soruyla masaya yatırıldı. Çarpıcı açıklamalarda bulunan Şimşek’in bazı sorulara verdiği yanıtlar hayli ilgi çekiciydi.

Sorulardan bazıları

VİRÜSÜN YAŞAM SÜRESİ NE KADAR?

Hastalara bulaşması nasıl oluyor? İstediği şekilde istediği şekilde yaşayabilir. Virüsün bulaşmasını engellersem benim amacım bu. Hasta bir insan varsa çevresine saçtığı damlacık dediği maddenin direk ağzına gözüne gelmesiyle bulaşıyor.Ya hastayla yakın temasım olacak ya da daha önce bir hasta bir şekilde dokunduysa ben de dokununca onu ağzıma gözüme dokununca bulaşır. 6 gün de yaşasa gelir başka hasta dokunur yine aynı.

KAN BAĞIŞI YAPMAK RİSKLİ Mİ?

Kan bağışı yapacağınız zaman muayenelerden geçersiniz. Hasta insandan kan bağışı zaten kabul edilmiyor.

AIDS İLAÇLARI KORONA VİRÜSÜ TEDAVİSİNDE ETKİLİMİ

Gerek deneysel laboratuar ortamlarında etkin olacak bir takım ilaçlar var. Avrupada Fransada bir takım çalışmalar yapılıyor. kısmen ama bazı etkili olabileceğine dair veriler var. Kesin etkili olan yok ama etkili olabileceğine dair sınırlı sayıda bir ajan var elimizde ama mucizevi olabilecek bir ilaç yok elimizde. Henüz bu soru çözümlenmiş değil.

İTALYA’YI ELEŞTİRİRKEN DAHA VAHİM BİR DURUMA DÜŞER MİYİZ?

Salgın konusuda sosyologlara da çok iş düşüyor. Otoriter birinin “Evde kalacaksınız” diye korkutması mı gerekir? Bunun cevaplarının verilmesi gerekir. İtalya’ya kurallara uymamak konusunda benziyor olabiliriz.

PARASETAMOL İÇEREN İLAÇLAR VİRĞSE KARŞI ETKİLİ Mİ?

Parasetamol ateş düsüşücü bir ilaçtır. Bu hastalıkta ateş olur. Parasetamol ateş düşürmek için kullanılan bir ilaç. Yoksa bir anti-virüs etkinliği yok!

blank

SİZCE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI ÇÖZÜM MÜ?

Salgın hız kesmezse Türkiye’de elbette ki sokağa çıkma yasağı da bir önlem olarak konulacaktır. Biz hekimler olarak “İnsanların sokağa çıkmasını engelleyin” diyebiliriz ama uygulayıcısı Sağlık Bakanlığı’dır.

ÖLÜ VE VAKA SAYISI GİZLENİYOR MU. GERÇEK RAKAMLAR NE?

Gerçek rakamlar bizimle paylaşılmıyor. Bakan Beyin açıkladığı zaman biz de herkesle birlikte öğreniyoruz. Sahadan aldığım izlenimle gerçek rakamlar açıklanıyor.

BU BİLGİLER KİMİNLE HANGİ MECRADA PAYLAŞILIYOR.

Bu bilgiler şeffaf bir şekilde her akşam paylaşılıyor. Bu bilgileri hepimiz birlikte öğreniyoruz. Kendi bağlantılarımız var. Dernek üyelerimizle görüşmelerimiz var. Orada da gördüğüm kadarıyla ölüm sayısı da vaka sayısı da şeffaf gibi geliyor bana.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.