İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden bir öncü adım daha

İzmir’de binalarında enerji yönetim sistemine geçen ilk kamu kurumu
İzmir Büyükşehir Belediyesi binalarında enerji yönetim sistemine geçen ilk kamu kurumu oldu. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi, Buz Sporları Salonu ve Buca Sosyal Yaşam Kampüsü ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi’ne geçti. Büyükşehir, İzmir’de ISO 500001 belgesi alan ilk kamu kurumu da olacak.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Türkiye’ye örnek çevre uygulamaları devam ediyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve şirketlerinin enerji ihtiyacını yenilenebilir kaynaklardan sağlamak için İZENERJİ bünyesinde İZETAŞ şirketi kurarak elektrik bütçesinden yüzde 22 tasarruf sağlayan Büyükşehir Belediyesi, Birleşmiş Milletler (BM) Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ni ve iklim krizi konusundaki duyarlığı temel alan bir enerji politikası oluşturdu. Enerji verimliliği çalışmaları kapsamında sağlanacak enerji tasarrufu ile karbon salımının önüne geçmeyi ve yaratılan ilave kaynağı kurumun diğer hizmetlerine aktarmayı hedefleyen Büyükşehir Belediyesi, hazırladığı 8 maddelik taahhütü “Kurum Enerji Politikası” başlığı altında belediyenin web sayfasında yayımlandı. Hemen ardından binalarına ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi belgesi almak için de harekete geçti.
Türkiye’de yeşil altyapıyı, bir altyapı meselesi olarak kabul eden ilk ve tek belediye olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Yeşil Şehir Eylem Planı (İzmir YŞEP) ve Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı (İzmir SECAP) başlıklı iki önemli çalışmayı da hayata geçirmişti.
Eğitimler başladı
İzmir Büyükşehir Belediyesi yayımladığı enerji politikası doğrultusunda, İzmir’de kamu kuruluşlarına örnek olmak ve enerji verimliliği konusunda farkındalığı arttırmak üzere 4 gün süren “ISO 50001 Temel, Dokümantasyon ve İç Tetkikçi” eğitimi düzenledi. İklim Değişikliği ve Çevre Koruma Kontrol Dairesi Başkanlığı, İklim Değişikliği ve Temiz Enerji Şube Müdürlüğü öncülüğünde yürütülen çalışmalar kapsamında Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından konusunda uzman eğitmenler tarafından verilen eğitime, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ilgili birimleri, İZSU, ESHOT ve İzenerji A.Ş. personeli katıldı. Eğitim sonunda düzenlenen çalışmada katılımcılara sertifikaları verildi.
3 tesis ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi belgesi aldı
250 ton eşdeğer petrol (TEP) enerji tüketimi veya 10 bin metrekare inşaat alanı üzeri olan kamu binalarında 2023 yılı sonuna kadar ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi kurulmasını gerekli kılan yasal mevzuat doğrultusunda Enerji Yönetim Birimi Yönergesi hazırlandı. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndan “uygundur” görüşü alındı. İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde “Enerji Yöneticisi” çalışmalarına başlayarak yasal mevzuat gereği sistem belgesi alması gereken binaların Enerji Etüt Raporları tamamladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi, GES stantralinin kurulu olduğu Buz Sporları Salonu ve Buca Sosyal Yaşam Kampüsü ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi kapsamına alındı. 3 tesis kısa bir süre sonra ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi belgesini alacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi sistem belgesini diğer binaları için de almak için çalışmalarını sürdürüyor.
Hedef sürdürülebilir çevre
ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi ile enerji tüketimlerinin düzenli izlenmesi ile takip edilmesi, kayıt altına alınması, tüketimi azaltmak için tasarruf yöntemlerinin araştırılması sağlanacak. İzmir’de binalarında ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi’ne geçen ilk kamu kurulu olmaya aday İzmir Büyükşehir Belediyesi, enerji yönetimi konusunda 16 organize sanayi bölgesine sahip kentte birçok firmaya ve enerji tüketimi yüksek binalara bu çalışma ile örnek teşkil etmeyi hedefliyor.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.