İŞTE! Madde madde PCR genelgesi! 6 Eylül’de başlayacak korona yasakları neleri kapsıyor?

6 Eylül’de okullar açılıyor ve neredeyse 2 yıl ara verilen eğitime bu sene aksama olmadan devem edilmek isteniyor. Fahrettin Koca son paylaşımlarında öğretmenlere, okul çalışanlarına PCR testinin gerekli olduğunu hatırlattı. İçişleri Bakanlığı ise 81 il valiliğine 6 Eylül’den itibaren tüm yurtta uygulanacak olan yasakları içeren PCR genelgesi gönderdi. PCR genelgesinde neler var? Kimler yaptıracak kimler yaptırmayacak? İşte tüm ayrıntıları ile yeni dönemin ipuçları.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca okulların açılmasına kısa bir süre kala sosyal medyadan 6 Eylül’de başlayacak yeni koronavirüs kararlarını hatırlattı ve tüm tarafların kurallara uymasının önemini vurguladı. Peki 6 Eylül’de başlayacak Korona yasakları neleri kapsıyor? Aşı olanlar ve ya hastalığı geçirenleri neler bekliyor? Aşı olmayanlara uygulanacak yaptırımlar neler? İçişleri Bakanlığı 81 il valiliğine PCR testi genelgesi gönderdi. Genelgede PCR’in tüm ayrıntıları madde madde yer alırken testin 18 yaş altına yapılmayacak olması ise kafaları karıştırdı. İşte madde madde PCR genelgesi ve 6 Eylül’den itibaren hayatımızda nelerin değişeceğinin detayları…

PCR TESTİ ENELGESİNDE NELER VAR?

Aşı olmayan ya da hastalığı geçirmemiş olanlardan, okul, sinema, tiyatroya girişlerde ya da şehirlerarası toplu taşıma kullanırken istenecek PCR negatif test sonucu 18 yaş ve üzeri için uygulanacak.

AŞI OLMAYANLARA ZORUNLU

6 Eylül 2021 Pazartesi gününden itibaren aşı olmayan kişilerin; konser, sinema ve tiyatro gibi vatandaşların toplu olarak bulunduğu faaliyetlere katılımında negatif sonuçlu PCR testi zorunluluğu getirilecek. Bu çerçevede işletmeciler/organizatörler tarafından etkinliklere girişte HES kodu üzerinden kişilerin aşılı/geçirilmiş hastalık (Covid-19 hastalığı sonrası bilimsel olarak bağışık kabul edilen süreye göre) veya azami 48 saat önce yapılmış negatif PCR testi sorgulaması yapılacak.

ETKİNLİKLERE KATILMASINA İZİN VERİLMEYECEK

Kişi hastalığı geçirmemiş veya aşılı değil veya negatif PCR testi yok ise etkinliğe katılmasına müsaade edilmeyecek. Aşısız veya hastalığı geçirmemiş kişilerin özel araç hariç uçak, otobüs, tren veya diğer toplu ulaşım araçlarıyla gerçekleştirecekleri şehirlerarası seyahatler için de negatif sonuçlu PCR testi bulunacak.

Bu çerçevede 6 Eylül 2021 Pazartesi gününden itibaren seyahat firmalarınca araca kabul aşamasında HES kodu üzerinden kişilerin aşılı/geçirilmiş hastalık (Covid-19 hastalığı sonrası bilimsel olarak bağışık kabul edilen süreye göre) veya azami 48 saat önce yapılmış negatif PCR testi sorgulaması yapılacak. Kişi hastalığı geçirmemiş veya aşılı değil veya negatif PCR testi yok ise bu kişilerin seyahatine müsaade edilmeyecek.

HES KODU ÜZERİNDEN PCR KONTROLÜ YAPILACAK

Valilikler/kaymakamlıklarca illerinde/ilçelerinde kişilerin toplu olarak bulunduğu diğer etkinlikler veya faaliyetlerden faydalanacak hastalığı geçirmemiş veya aşısız kişiler için İl/İlçe Hıfzıssıhha Kurulu kararlarıyla HES kodu üzerinden PCR test kontrolü zorunluluğu getirilebilecek.

OKULLARDA PCR TESTİ GENELGESİ NASIL UYGULANACAK?

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 24 Ağustos 2021’de yayımlanan “Salgında Okullarda Alınması Gereken Önlemler Rehberi”nde öğrencilerle bir araya gelmesi zorunlu olan aşı olmamış öğretmen ve okul çalışanlarından haftada iki kez PCR testi istenildiği hatırlatılarak şöyle denildi:

“Başta öğretmenler olmak üzere, eğitim personeli, kantin çalışanları ile öğrenci servislerinin şoför ve rehber personeli gibi öğrencilerle bir araya gelecek kişilerin/görevlilerin aşılı/geçirilmiş hastalık durumunda (Kovid-19 hastalığı sonrası bilimsel olarak bağışık kabul edilen süreye göre) olmamaları halinde, bu kişilerden haftada iki kez PCR testi ile taranmaları istenilecek. Sonuçlar okul idaresi tarafından gerekli işlemler yapılmak üzere kayıt altında tutulacak.

PCR negatif test zorunluluğu istenilen alanlara (okul, sinema, tiyatro, konser vb.) girmek isteyen kişiler, aşılama süreçlerinin tamamlanmış veya hastalığı geçirmiş kişi durumunda olup olmadığını Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması üzerinden kontrol ederek PCR negatif test raporu almaları gerekip gerekmediğini öğrenebilecek.

ŞEHİRLER ARASI SEYAHAT EDEBİLMEK İÇİN PCR TESTİ ZORUNLU MU?

İçişleri Bakanlığı’nın yayımladığı PCR testi genelgesi ile aşı yaptırmayanlara PCR testi zorunluluğu getirildi. Tüm toplu taşıma araçlarında PCR testi 6 Eylül’den itibaren zorunlu oldu.

TRENLERDE AŞI KARTI VE PCR TESTİ ZORUNLULUĞU 6 EYLÜL’DE BAŞLIYOR

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Taşımacılık Genel Müdürü Hasan Pezük, ”Kovid 19 tedbirleri kapsamında İçişleri Bakanlığımızın genelgesi doğrultusunda 6 Eylül’den itibaren şehirlerarası trenlerde seyahat edecek yolcularımızın aşı kartlarını ya da 48 saat içinde yaptırılan negatif PCR test sonuçlarını ibraz etmeleri gerekmektedir” dedi.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.