İŞTE! Kanserin sevdiği 3 zemin!

Kilo, hareketsiz yaşam ve sigara.

Kanserden korunma yolları ile ilgili önemli bilgilere veren Prof. Dr. Fikri İçli, özellikle 3 alışkanlığın kansere zemin hazırladığını belirterek şunları söyledi “İnsanlar her yere arabayla gidiyor. Evden işe, işten eve araba. Eve gidince de sigara ve alkol tükettiklerini düşünürsek, bunların hepsi kansere hazırlık. Bunları yapmazsak büyük ölçüde kanseri önlememiz mümkün” dedi.

Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fikri İçli, kanserden korunma yolları ile dengeli beslenme ve egzersizin önemine ilişkin açıklamada bulundu.

Kanserden korunmak için öncelikle sigara içilmemesi gerektiğini vurgulayan İçli, kanser vakalarının yüzde 50’sinin sigara kullanımından kaynaklandığını söyledi. İçli, sigara ve alkolden uzak durulması gerektiğini belirterek, “Bunlara dikkat edersek büyük ölçüde kanserden korunmuş oluruz” ifadesini kullandı.

“ŞEKERSİZ BESLENEN DEMEK DOĞRU DEĞİL”

Fazla şekerli gıda tüketiminin de hem genel sağlık açısından zararlı olduğuna hem de kansere yol açabileceğine dikkati çeken İçli, “Şeker enerji veriyor ve kanserli hücreler süratle çoğalıyor. Sonra insülin salgısını artırıyor. Şeker yediğinizde insülin de kanserli hücrelere büyüme hormonu etkisi yapıyor. Kanserli hastalara ‘şekersiz beslenin’ demek doğru değil ama fazla da şeker tüketmeyin.” diye konuştu.

Prof. Dr. İçli, fazla kiloların kanser riskini artırdığına da değinerek, “Kadınlarda menopoz sonrası kilo varsa meme kanseri riski biraz daha fazla oluyor. Meme kanseri, rahim ağzı kanseri; bunun gibi kanserler kilolu hanımlarda daha fazla görülüyor.” değerlendirmesinde bulundu.

“EGZERSİZ YAPIN”

Kilolu insanlarda insülin salgısının daha fazla olduğunu anlatan İçli, şöyle devam etti:

“Kilo istemiyoruz. Kilolu kişilerde insülin direnci oluşuyor. O direnci yenmek ve alınan gıdaların metabolizmasını sağlamak için daha fazla insülin gerekiyor. Bu da daha fazla kanserli hücre proliferasyonu yapıyor. Onun için kilo her açıdan zararlı. Kanseri önlemede kiloyu azaltmak, çok zayıf olmayı kastetmiyoruz ama optimal kiloda olmak faydalı.”

İçli, egzersizin bu anlamda çok yararlı olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

“Hiç olmazsa haftada 3 gün, günde en az yarım saat ama mümkünse haftada 5 gün günde yarım saat-bir saat arası tempolu yürüyüş hepimizin yapabileceği bir şey. Şimdi yürüyüş parkları var. Arabanızı biraz uzağa park edin, eve veya iş yerinize yürüyerek gidin. İnsanlar her yere arabayla gidiyor. Evden işe, işten eve araba. Eve gidince de sigara ve alkol tükettiklerini düşünürsek, bunların hepsi kansere hazırlık. Bunları yapmazsak büyük ölçüde kanseri önlememiz mümkün.”

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.