İŞTE! Güneş yanığına karşı alınacak önlemler

Hava muhteşem olabilir, fakat güneş kremini unuttuysanız, cildiniz zarar görebilir. Peki bu durumlarda ne yapılmalıdır?

Yaz aylarında birçoğumuz bilerek ya da bilmeden güneşte yanarız. Güneşe çıkmadan önce hassas cilde sahip olanların mutlaka doktor kontrolünde güneş kremi kullanması gerekiyor. Yani güneş yanığı için krem önerilerine bakanların, mutlaka ama mutlaka doktora gitmesi öneriliyor. Bunu bilmeden denizde ya da havuzda serinlerken güneşte yananlar, bu olayı biraz fazla kaçırınca güneş yanığına maruz kalıyor.

Güneş sonrası losyonlar cildinizdeki hasarı onarmaya yardımcı olmak için harika bir yoldur. UV yani güneş ışınlarının sebep olduğu cilde zarar verme cilt kanseri riskinizi büyük ölçüde artırır. Bu yüzden güneşte yanmamanız için gereken tüm önlemleri almalısınız, ancak bunu yaparsanız ağrıyı hafifletmek için yapabileceğiniz birçok şey vardır. Lâkin, güneş yanığı izinin nasıl geçeceği ve bununla ilgili kremler, medikal çözümlerde aranmalıdır. İşte güneş yanığına karşı alınacak önlemler ve güneş yanığı sonrası uygulanması gereken yöntemler…

GÜNEŞ YANIĞINA DOĞUM SONRASI LOSYON

Yerel eczaneniz veya süpermarkette satın alabileceğiniz bol miktarda losyon vardır. Hepsi yanmayı kolaylaştırmak ve ayrıca hasarlı cildin onarılmasına yardımcı olmak için özel olarak tasarlanmıştır. Bitki özünün yanıkları yatıştırmaya yardımcı olduğu biliniyorsa aloevera içeren bir tane seçin. Bu losyonlar veya jeller, güneşin zarar görmesinden sonra cildin onarılmasına yardımcı olsa da, hücrelerinize verilen hasarı onaramazlar. Sizi cilt kanseri riskine sokan hücrelerinize verilen zarardır, bu yüzden daima güneş kremi kullandığınızdan emin olun.

blank

GÜNEŞ YANIĞI OLAN BÖLGEYİ SOĞUTUN

Güneşin neden olduğu ısıyı hafifletmek için cildinizde serin bir şey kullanın. Soğuk kompres, buz torbası, soğuk duş veya soğuk banyo cildinizi rahatlatmaya yardımcı olabilir. Ağrı ve hasara neden olabileceğinden asla doğrudan cildinize buz tutmayın. Önce bir havluya veya pazana sarın. Yanığın ne kadar kötü olduğuna bağlı olarak işlemleri birkaç kez tekrarlamanız gerekebilir.

GÜNEŞ YANIĞINA YOĞURTUN FAYDASI VAR MI?

Güneş yanığını hafifletmek için yoğurt kullanabilirsiniz, ancak onu yiyerek değil. Anlaşılan yanmış cildinize bir miktar yoğurt dökmek, ihtiyaç duyduğunuz rahatlamayı sağlayabilir. Neden olduğu tam olarak belli değil, ancak daha yüksek bir pH seviyesine sahip olduğu gerçeğine bağlı olarak, bu nedenle ısıyı yatıştırmak için kullanılabilir.

GÜNEŞ YANIĞINA KARŞI ÇAY

Yine, onu içmek zorunda değilsiniz, bunun yerine cildinizde soğuk bir çay poşeti veya taze demlenmiş çay kullanın. Siyah çaydaki tanik asidin yanıktan ısı çekmesine ve iyileşmesine yardımcı olmak için pH seviyesini geri kazanmasına yardımcı olduğu düşünülmektedir.

SÜT GÜNEŞ YANIĞININ RAHATLAMASINI SAĞLAR

Soğuk süt kompleksi, güneş yanığınızın rahatlamasını da sağlar. Süt A ve D vitaminlerini, amino asitleri, laktik asitleri, yağları ve peynir altı suyu ve kazein proteinlerini içerir. Cildin iyileşmesine yardımcı olan bu maddeler. Vitaminler cildin iyileşmesine yardımcı olurken, laktik asit cildi ölü hücrelerden kurtulmaya teşvik eder, böylece bağışıklık sisteminizin onarımı için çok çalışmak zorunda kalmaz. Bağışıklık sisteminiz çok çalışmazsa, iltihaplanma da azalır. Yapmanız gereken tek şey bir kaseye biraz süt dökün, bir pazen sokun ve buzdolabında soğumaya bırakın. Süt beze battığında ve ikisi de soğuk olduğunda, dışarı çıkarın ve pazen güneş yanığı cildinize bastırın.

NORMAL AĞRI KESİCİ GÜNEŞ YANIĞINA FAYDA EDER Mİ?

Güneş yanığı gerçekten kötüyse, acı ile başa çıkmak için biraz yardıma ihtiyacınız olabilir. İbuprofen ve parasetamol alabilir. Ancak paketin üzerindeki talimatlara uyduğunuzdan emin olun. Genellikle bir yetişkinin konuşması her dört ila altı saatte bir ikiden fazla tablet almamalıdır. Semptomlarınız şiddetliyse – kabarmayı, şişmeyi ve ateşi düşünün, doktorunuz görmelisiniz.

GÜNEŞ YANIĞINI ENGELLEMEK İÇİN HANGİ KREMLER KULLANILIR?

Cildinizdeki hasarı onarmaya yardımcı olacak çok fazla reçetesiz krem vardır. Hidrokortizon kremi gibi şeyler yanma, kaşıntı ve şişmeyi kolaylaştırır. Ancak, güneş sonrası losyonlarda olduğu gibi, hücrelerinize bağlı altta yatan hasarı onaramazlar. Hangi kremin kullanılacağı konusunda eczacınıza danışın.

Yazın artan güneş lekelerine dikkat

Yazın artan güneş lekelerine dikkatDermatoloji Uzmanı Prof. Dr. İnci Mevlitoğlu, “Yaz dönemi, cilt lekelerinde artışa neden oluyor. Güneş altına kalmak…

GÜNEŞ YANIĞI OLAN BÖLGELERE SALATALIK KOYULUR MU?

Yüz bakımı sırasında gözleri serin tutarken kullanıldığını gördünüz, neden güneş yanığı üzerinde kullanmıyorsunuz? Salatalıkların yanıkları soğutacak doğal antioksidan özelliklere sahip olduğuna inanılıyor. Dilimleyebilir veya doğrudan cildinize uygulayabilir ya da ezebilirsiniz ve krem gibi kullanabilirsiniz. Çalışmasını önerecek hiçbir bilimsel kanıt bulunmamakla birlikte, bir salatalık kesinlikle kendini iyi ve serin hissedecektir.

Türkiye'nin en hızlı ve kolay okunan internet magazin medya haber gazetesi "gazetemag.com" da günün en güncel haberlerini, aynı zamanda arşivimizi takip edebilir, okuyabilir ve sosyal medyada paylaşabilirsiniz...
GazeteMAG Arşiv Haberler

Sitemizden en iyi şekilde yararlanmanız için çerez kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanmayı kabul etmiş sayılırsınız.TAMAMDetaylı bilgi için tıklayınız.